Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Gevolgen salmonella-eieren wijdverbreid, waarschuwing voor meer gevallen

Met Salmonella enteritidis besmette eieren kwamen via een Pools pakstation in 14 Europese landen terecht, en hebben mogelijk tot een sterfgeval geleid in Kroatië. Dat blijkt uit een analyse van de Europese autoriteiten. Ze waarschuwen bovendien: nieuwe gevallen zijn te verwachten.

In Europa wordt de laatste weken gezocht naar de bron van een Europabrede uitbraak van Salmonella enteritidis. Die komt steeds beter in beeld: de bacterie zou in en vooral op eieren zitten, afkomstig uit Polen. De eieren zouden via een Pools pakstation, waaraan tien Poolse legpluimveehouders eieren leverden, in andere Europese landen zijn terechtgekomen.

Volgens Polen zelf zijn de eieren direct of indirect in veertien andere EU-landen geleverd: België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

112 humane besmettingen

In de periode van 1 mei tot en met 12 oktober hebben zeven Europese landen 112 humane besmettingen met Salmonella enteritidis van hetzelfde genetische cluster gemeld. Daarnaast zijn er 148 gevallen waarbij het volgens de Europese autoriteiten waarschijnlijk is dat deze veroorzaakt zijn door dezelfde bacterie, maar genetisch onderzoek moet nog uitsluitsel geven.

In Kroatië raakte een gezin van vijf mensen besmet, waaronder een kind van vijf jaar oud, dat is overleden. Onderzoek hiernaar is nog gaande. Gekeken wordt naar de link met het eerder genoemde Poolse pakstation. Het gezin had eieren in huis van een Kroatische retailer die eieren had ontvangen van dit pakstation, en daarop is Salmonella enteritidis aangetroffen.

'Nieuwe gevallen te verwachten'

De Europese autoriteiten voor voedselveiligheid (Efsa) en ziektepreventie (ECDC) hebben een gezamenlijke risicoanalyse opgesteld van de situatie. Ze concluderen dat nieuwe gevallen zijn te verwachten, met name in Nederland en België. En de piek aan uitbraken zou nog wel eens niet bereikt kunnen zijn. Een verdachte partij eieren is in ieder geval direct geleverd aan een Nederlands pakstation, een Belgische groothandel en een Kroatische retailer. Zowel in Nederland als Kroatië zijn eieren teruggehaald. Het Poolse pakstation en de tien pluimveebedrijven die eieren leveren, zijn op slot gezet, in afwachting van verder onderzoek.

Uitbraken hadden gezamenlijke oorzaak

Dat de uitbraken een gezamenlijke oorzaak hadden, is aan het licht gekomen nadat Nederland eind augustus melding deed van een serie Salmonella enteritidis-uitbraken die genetisch gezien nauw verwant bleken. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit leidde de besmettingen via restaurants uiteindelijk terug tot een Nederlands pakstation, waar een partij eieren uit Polen als bron werd geïdentificeerd.

Per tien stuks werden in totaal 500 clusters getest, waarvan er in twee van deze clusters ín de eieren Salmonella enteritidis werd gevonden, en in 66 clusters aan de buitenkant van de eierschaal.

Verder onderzoek naar bron, verspreiding en infecties

De Efsa en ECDC opperen dat, gezien de genetische analyse van de bacterie, het mogelijk is dat de Europabrede uitbraak te linken is aan één of meerdere bronnen die als sinds 2012 in de EU aanwezig is. Zowel deze instanties als de Poolse autoriteiten verrichten de komende tijd meer onderzoek naar bron, verspreiding en infecties gerelateerd aan de uitbraak.

De bron van de met <em>Salmonella enteritidis</em> besmette eieren ligt mogelijk in Polen. De verdachte bedrijven daar zijn op slot gezet, in afwachting van verder onderzoek. <br /><em>Foto: Ton Kastermans Fotografie</em>
De bron van de met Salmonella enteritidis besmette eieren ligt mogelijk in Polen. De verdachte bedrijven daar zijn op slot gezet, in afwachting van verder onderzoek.
Foto: Ton Kastermans Fotografie

Eén reactie

  • sasboer1

    ik dacht dat Nederland zelf genoeg eieren had.

Of registreer je om te kunnen reageren.