Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt toont zich iets positiever

Echt grote sprongen zetten de eierprijzen niet, maar het sentiment in de markt is ten opzichte van vorige week al een stuk beter. Handelaren zien dat de vraag iets toeneemt en dat geeft de markt wat meer lucht.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren gaat opnieuw met 1 cent omhoog en staat nu op €5,51 per 100 stuks. Kooi-eieren in deze gewichtsklasse stegen met 6 cent naar €4,65 per 100 stuks.

De bestellingen vanuit de retail zijn wat groter ten opzichte van voorgaande weken. Nu het wat kouder wordt, neemt de consumptie van eieren toe en dat merken handelaren in de bestellingen vanuit de retail. De komende twee weken is het in grote delen van Duitsland herfstvakantie, waardoor de consumptie iets terug zal lopen. Dit geeft een drukkend effect op de prijzen. Door de industrie worden alleen de broodnodige eieren gekocht.

Veel goedkope eieren aangeboden

De export van eieren naar het Midden-Oosten blijft erg moeizaam. Met name vanuit de Verenigde Staten en Oekraïne worden veel goedkope eieren aangeboden. Hoewel de prijzen in Nederland niet op een heel hoog niveau staan, is het lastig om tegen de huidige noteringen eieren af te zetten in derde landen.

Hoewel de prijzen nog niet de gewenst stap omhoog zetten, kent de markt wel een positieve ondertoon. Richting de feestdagen zal de vraag naar eieren toenemen en dat zal ook zorgen voor een hogere prijs. Voorlopig ligt die verbetering echter nog een eindje weg.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.