Pluimveehouderij

Achtergrond

Fransen laten foie gras niet staan

Ondanks de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep onder eenden en ganzen, hebben de Fransen de afgelopen Kerstperiode juist meer foie gras gekocht. De omzet aan kip en kalkoen loopt de laatste weken echter licht terug.

De vogelgriep, die voor het eerst eind november opdook bij een hobbyboer in de Dordogne, neemt de laatste dagen nog maar mondjesmaat toe. Het ministerie van landbouw telt inmiddels 69 gevallen waarvan de meeste onder fokkers en mesters van eenden en ganzen voor de foie gras-industrie. Wel breidt de epidemie geografisch nog wat uit, want bij de laatste telling is er ook één besmetting gemeld in het departement Lot rond Bergerac, dat tot nu toe gevrijwaard was gebleven. Voor de Kerst schoot het aantal gevallen snel omhoog, maar dat kwam vooral doordat veel gevallen aan het licht kwamen bij de verplichte controle van gevogelte dat naar de slachterij werd gebracht. Sinds die verplichting is ingetroken, zijn er nog maar één of enkele gevallen per week bijgekomen.

Volksgezondheid

De regering en vooral minister van landbouw Le Foll doen er ondertussen alles aan om het publiek te overtuigen dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid. Die boodschap lijkt aan te slaan, want ondanks de publiciteit rond de uitbraak laten de Fransen zelf de foie gras niet links liggen. De omstreden lekkernij, die in veel landen of steden in de ban is gedaan vanwege het gedwongen voeren van de dieren, staat bij een grote meerderheid van de Franse gezinnen rond de Kerst of op Oudejaarsavond nog altijd steevast op het menu. Volgens onderzoeksbureau IRI hebben de Fransen er gezamenlijk de afgelopen weken alleen al in de supermarkten weer 168 miljoen euro aan gespendeerd, dat is een kleine 2% meer dan een jaar eerder. De verkopen via andere kanalen, zoals speciaalzaken en markten, zijn daarin dus nog niet meegeteld. IRI tekent wel aan dat de afzet in hoeveelheid wel iets is teruggelopen. ''Veel mensen kiezen dus voor kwaliteit,'' denkt directeur Jacques Dupré.

Seizoensproduct

Tegelijkertijd blijkt wel dat de verkoop van kip en daarvan gemaakte producten in de Franse winkels in december wel op een lager niveau lag dan vorig jaar. In geld uitgedrukt lag de omzet die maand een kleine 1% lager, terwijl over de eerste 11 maanden van vorig jaar juist een groei van bijna 4% uit de bus was gekomen. Dupré vindt ook dat niet verontrustend: ''Het effect is beperkt omdat kip veel minder dan foie gras een seizoensproduct is. Als er al een knik in de omzet begint te komen, dan is dat tot nu toe veel minder sterk dan bij vorige crises rond de voeding waar de media veel aandacht aan hebben besteed.''

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.