Pluimveehouderij

Achtergrond

EU verhandelt fors meer eieren in 2015

Zowel de in- als uitvoer van eieren vanuit de Europese Unie is flink gegroeid in 2015. Van januari tot en met november 2015 werd ruim een derde (37%) meer eieren en eiproducten geïmporteerd en nam de export toe met 18,4%, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Hoewel de data over december nog niet gepubliceerd zijn, is daarmee het totale volume dat tot en met november verhandeld werd, groter dan in heel 2014. De vogelgriepepidemie in de Verenigde Staten zorgt sinds deze zomer voor het verschuiven van de wereldwijde handelsstromen. In Amerika viel ruim 10% van de eierproductie weg, terwijl het land in 2014 zelf nog de grootste exporteur van eieren was.

Export

In totaal exporteerde de Europese Unie tot en met november 253.264 ton aan eieren en eiproducten (exclusief broedeieren). De belangrijkste afnemers waren respectievelijk Japan (67.442 ton), de Verenigde Staten (42.322 ton) en Zwitserland (37.907 ton), samen goed voor 59% van de totale export. De exportgroei is voornamelijk te danken aan de afname van het met een eiertekort kampende Amerika, dat vanuit het niets in vier maanden tijd is uitgegroeid tot de op één na grootste afzetmarkt voor EU-landen. Wel liep het volume in november wat terug na een piek in oktober. Het is de vraag hoelang de Amerikanen nog Europese eieren blijven afnemen. Vanuit de handel klinkt dat contracten met afnemers in de VS eind van het jaar zouden zijn afgelopen.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Israël importeerden meer eieren uit EU-landen. Tot en met november importeerde de VAE 79% meer eieren en eiproducten, in totaal 13.635 ton. De export naar Israël verdrievoudigde bijna, en bedroeg tot en met november 10.467 ton.

Import

Naast de export groeide ook de import van eieren. Tot en met november importeerde de Europese Unie 17.162 ton aan eieren en eiproducten. De drie grootste leveranciers zijn India, Oekraïne en Argentinië. De import vanuit India groeide met 12% ten opzichte van de eerste elf maanden van 2014, en bedroeg in totaal 5.682 ton. Vanuit Oekraïne kwam in 2015 voor het eerst een significant volume aan eieren, 3.150 ton, waarmee het land een positie als tweede leverancier veroverde. Argentinië was goed voor 3.086 ton aan eieren, ruim twee keer zoveel als in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.