Pluimveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Prijs daalt in rustige eiermarkt

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren is na een aantal prijsstijgingen op rij gezakt. In een verder rustige markt daalde het prijsniveau met 8 cent naar €7,05 per 100 stuks. De prijs ligt nog wel ruim een euro boven het niveau van de afgelopen jaren in deze periode. Voorlopig worden spectaculaire prijsveranderingen niet verwacht.

Het zakken van de eierprijs werd niet verwacht. Normaal is na de vakantieperiode een flinke stijging in de prijs te zien, maar dat effect is dit jaar beperkt. De verwachte stijging van de vraag na afloop van de vakantieperiode valt lager uit dan verwacht. Een dipje in de consumptie is daar onder andere debet aan. Ook vanuit de industrie werden afgelopen week minder eieren gevraagd, geven handelaren aan. Het aanbod aan scharreleieren is voldoende.

De export naar derde landen loopt nog altijd uiterst moeizaam.

In tegenstelling tot de NOP-noteringen gingen de prijzen op de eiermarkt in Barneveld juist omhoog. De prijs voor 64-grams eieren steeg met 15 cent naar €8 per 100 stuks. Ter vergelijking: de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren 63/64-grams zakte met 7 cent.

Prognose: stabiele eierprijzen.


Laatste reacties

 • doan

  Met 23000 euro pure winst per 335.000 eieren (1 zeecontainer) volgens artikel pluimveeblad, moet de eierhandel zich schamen zo om te gaan met de pluimveehouders. Meneer Hubers en Bens laat zien dat jullie ballen hebben en doe hier wat aan en zet de NOP notering ter discussie.

 • bankivahoen

  Dit toont de absurditeit aan van de situatie waarin de sector als een rat door een wurgslang in bedwang wordt gehouden.
  Vraag en aanbod heeft helaas niets meer met prijsvorming te maken. Een sector ten dode opgeschreven wanneer hier geen verandering in komt.

 • Tuig

  Zolang er weinig naar Amerika gaat Zal de notering ook niet hard stijgen. Kan een keuze zijn van de heren Eierhandelaren. Stijgt de notering wel, lijden ze verlies op leveringen aan de retail.

 • Tonnis

  Wordt het geen tijd dat de pakstations onder verscherpt toezicht worden gesteld, want als zij nu weer gaan verkopen aan de Retail voor voor ons onder de kostprijs liggende prijzen. Dan ben ik er gauw klaar mee, bord in de tuin.

 • H.M. Hubers

  @Tonnis
  Wat voor bord? Eieren te koop?

 • Tonnis

  Mensen die vragen stellen en dan zelf wel het antwoord weten, noemen ze bij ons?

 • Broederijbrok

  8 cent omlaag!

 • Broederijbrok

  Was de eierprijs niet ongeveer 7 cent!

 • farmer4life1

  Weer een voorbeeld dat primaire voedsel producten zeker een bepaalde bescherming nodig hebben. Want in de "vrije markt" wordt er gehakt van de prijzen gemaakt. Door markt macht

 • H.M. Hubers

  @Tonnis
  Het was misschien een beetje flauw, maar toch grappig bedoeld. Ik ben het met u eens dat het mechanisme van contracten met de Retail voor de primaire sector rampzalig uitpakt. Een beetje cynisch was het dan ook bedoeld om de eieren zelf maar direct aan de man te brengen, vandaar dat bord: Eieren te koop! Ik snap natuurlijk ook wel dat u iets anders bedoelde met dat bord. Ik hoop dat we ooit een manier vinden om een eerlijke prijsvorming voor onze producten te realiseren. Er mag wat mij betreft best marktwerking zijn, maar die is erg vertroebeld. De primaire sector is de elastiek van de keten.Concurrentie in andere schakels wordt afgewenteld op de primaire sector door de prijs voor de boer af te laten hangen van binnengehaalde contracten die door onderbiedingen voor de neus van de concurrent worden weggesleept.

 • zon

  @ hubers,
  Marktwerking mag er best wat zijn zegt u,ik denk dat die werking te groot is en wat meer begrensd moet worden.
  Toch zijn er groepen pluimveehouders die een rustige marktwerking bewust willen verstoren door uitbreidingen dmv afschaffing van dierrechten.
  We zien nu hoe dat gaat bij de melkveehouders,forse uibreidingen en doordat er nu extra regelgeving komt ook een hogere kostprijs.
  De concurrentie positie tov het buitenland is eerder slechter dan beter geworden.

 • mwhjanssen5

  zon de verglijking pluimveerechten met melkqoutum is geen goede melkqouta was europees geregeld en pluimveerechten landelijk. Bij de Nederlandse pluimveehouders levert het dus wel een kostprijs nadeel op t.o.v. europese pluimveehouders. Let wel van mij hoeven ze er ook niet perse af als men maar duidelijkheid geeft vanuit de overheid.

 • zon

  @ janssen,
  Het effect blijft hetzelfde,je kunt er vanuit gaan dat er iets anders voor in de plaats komt.de melkveehouderij dacht dat het redelijk onbegrensd werd en een paar maanden later ging het slot er alweer op.
  Tevens zijn er nu veel pluimveehouders die er een kostprijsvoordeel aan hebben die bij afschaffing van de rechten met een kostprijsnadeel achterblijven.

 • peter1939

  gewoon naar hostorische fosfor referentie obv aantal dieren(stalbalans)en dan rechten eraf. Komt er tenminste prikkel om fosforarmer te voeren...en komt de overheid belofte van afschaffing na...

 • H.M. Hubers

  Beste Peter,
  Waarom wil je fosforarm voeren? Dit is slecht voor het pluimvee en haalt de waarde van pluimveemest omlaag. Dit is juist verkeerd om redeneren!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.