Pluimveehouderij

Achtergrond 13 reactieslaatste update:6 aug 2015

Sector kan afzet bio-ei nog steeds nauwelijks bijbenen

De biologische eierensector zit in de lift. Er zijn meer omschakelaars, de binnen- en buitenlandse vraag neemt toe en de prijzen zijn goed.

De biologische pluimveesector kende in 2013 een lastig jaar. Maar in 2014 was er weer een plus, blijkt uit CBS-cijfers. Het aantal biologisch gehouden leghennen steeg van 2,1 tot 2,3 miljoen. Daarmee was het bio-aandeel in de totale sector 5 procent. Die 2,3 miljoen dieren werden op 187 bedrijven gehouden. Die hadden in 2014 een gemiddelde leghennenstapel van 12.300 dieren.

Nog altijd wordt het gros - zo'n 80 procent - van de bio-eieren geëxporteerd. En daarin lag ook de verklaring voor het mindere jaar 2013. De Duitse vraag viel dat jaar terug, klinkt het bij biologische ketenorganisatie Bionext. Maar enkele schandalen in de Duitse pluimveesector zorgden ervoor dat het vizier in 2014 weer op het Nederlandse bio-ei werd gericht. En die trend van meer export lijkt in 2015 door te zetten. Ook omdat er steeds meer vraag vanuit Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië komt.

Marktaandeel

In eigen land neemt de verkoop van biologische eieren intussen ook toe. Het bio-ei had al een aandeel van 13 procent in het totale assortiment, maar supermarkten zetten dit jaar extra in op biologisch. Albert Heijn heeft het assortiment biologisch uitgebreid, Jumbo is een bio-huismerk begonnen en discounters als Aldi en Lidl oriënteren zich nadrukkelijk op bio. Bionext vindt het een gunstige ontwikkeling, maar is tegelijkertijd beducht voor supermarkten die eventueel gaan stunten met prijzen. Dan teren de producenten immers in op hun nu goede marges.

Marge neemt toe

Maar met die marges zit het voorlopig goed, geven verschillende producenten aan. Zij noteren hogere opbrengstprijzen en relatief stabiele kostprijzen. Een ontwikkeling die hier onder meer aan heeft bijgedragen is de oprichting van coöperatie Bio Meerwaarde Ei. Dit is een samenwerkingsverband van inmiddels 25 biologische pluimveehouders.

Een groeiende sector en aantrekkende marges. Het bio-ei heeft de wind in de zeilen. Toch is er een (luxe) aandachtspunt. De sector zelf heeft namelijk steeds meer moeite om de eierenafzet bij te benen door de goede binnen- en buitenlandse vraag.

Meer omschakelaars

Er komen wel steeds meer omschakelaars bij. Waar in 2013 nog een aantal bio-pluimveehouders overstapte op Freiland-eieren, schakelde diezelfde groep in 2014 weer om naar biologisch. Aan het eind van dat jaar vond er volgens Bionext bovendien veel uitbreiding plaats op bio-bedrijven. De organisatie rekent in een voorzichtige schatting met 200.000 extra biologische leghennenplaatsen. Dat zou betekenen dat de bio-pluimveestapel in 2015 opnieuw met bijna 10 procent toeneemt.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Biologisch is de toekomst, met scharrel red je het niet meer,
  voor mijn eigen bedrijf betekent dat ik overstap naar biologisch
  net zoals mijn naaste buren ook alle twee van scharrel naar biologisch.

 • trijnie

  @Tonnis, daar doe je goed aan. Kwaliteit gaat het winnen.
  En niet meer afhankelijk van Monsanto en de rest met hun gifvoer.

 • Tuig

  Kleine Probleempje is mischien de beschikbaarheid van bio voer.

 • Burnetti

  Blijf wel waakzaam voor AI! Mondiale ontwikkelingen houdt je nauwelijks buiten.

 • Tonnis

  Met de beschikbaarheid van het voer hebben de buren en ik geen probleem,
  de contractgever zorgt voor het voer.

 • l coumans

  Oei slechte ontwikkeling contractgever

 • Tonnis

  Ik kan uitrekenen dat wij de eerste jaren een leuk inkomen hebben.

 • kuiken007

  <h3>@ tonnis; het lijkt me ook mooi om de komende jaren een leuk inkomen te hebben

  </h3>

 • l coumans

  tonnis over 2 jaar nog maar eens rekenen dan heb je ook wat om te rekenen vooruit rekenen is niet zo spannend dat wordt je wel leuk gemaakt , maar een nacalculatie wil nog wel eens zuur opbreken

 • Tonnis

  Maar het houden van bio legkippen is toch niet voorbehouden aan een select
  gezelschap iedereen mag er toch mee beginnen.

 • Tonnis

  Iedereen die al jaren bio legkippen houdt, predikt altijd dat dat de manier
  van kippen houden is, nu wil ik omschakelen naar bio en nu voel ik weerstand
  van pluimveehouders die al jaren bio kippen houden, ze worden bang dat de prijs
  gaat zakken.

 • l coumans

  preken voor eigen parochie doen we allemaal maar als het temooi kinkt om waar tezijn is het vaak ook te mooi om waar te zijn, ik zal wel de laatste zijn om iemand er te van weerhouden om biokippen te gaan houden , komen er ook weer kansen voor akkerbouwers die willen omschakelen 

 • jan007

  Goede opmerkingen L Coumans!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.