Pluimveehouderij

Achtergrond 2423 x bekeken 6 reacties

Oekraïense eierproducent start export naar EU

Kiev – De Oekraïense eierproducent Ovostar Union heeft aangekondigd te beginnen met de export van eieren naar de Europese Unie. Het bedrijf is de op één na grootste producent van eieren en eiproducten in Oekraïne.

In juni heeft Ovostar Union de eerste eieren naar de Europese Unie geëxporteerd. Het bedrijf heeft bovendien de capaciteit opgeschroefd in de eerste helft van 2015. Tot en met juni werden 580 miljoen eieren geproduceerd, 24 procent meer dan in diezelfde periode van het jaar daarvoor. Het bedrijf wil haar exportpositie verder verstevigen. In de eerste helft van 2015 nam de verkoop van gedroogde eiproducten met 20 procent toe naar 937 ton. De helft hiervan is bestemd voor export.

Avangard

Half juli kondigde eierproducent Avangard, nummer één in Oekraïne, al aan fors meer te willen gaan exporteren. Het bedrijf hield in 2014 18,6 miljoen leghennen. In totaal wil Avangard binnen drie tot vijf jaar ruim de helft van de totale eierverkoop buiten de landsgrenzen afzetten, terwijl nu nog circa 20 procent van de productie wordt geëxporteerd.

Heffingsvrij quotum

Voor de import van Oekraïense eieren is een heffingsvrij quotum afgesproken. Hierover is veel ophef geweest, omdat Oekraïense pluimveehouders niet hoeven te voldoen aan dierenwelzijnswetgeving, waaronder het verbod op legbatterijen, zoals die in de Europese Unie wel geldt. Tot zover heeft Oekraïne hier echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Uit de laatste marktcijfers van de Europese Commissie blijkt dat voor de maanden juli en september van dit jaar tot nu toe 3,3 procent van het quotum geclaimd is. Van januari tot mei 2015 importeerde de Europese Unie 546 ton aan eieren uit Oekraïne, 8,2 procent van de totale import in die periode.

Laatste reacties

 • peter1939


  na verzieken van melkprijs door gesodemieter met rusland gaat oekraine nu ook de eierprijs verzieken.....wat een lamstraken......en de EU steunt het ook nog...

 • Broederijbrok

  Dat zijn groeicijfers.
  Beste Kirsten,
  Wat is de kostprijs van het Oekraïense kooiei?
  En wat zijn de transportkosten naar Utrecht?
  Mogelijk kan Peter van Horne hier antwoord op geven?
  Al vast dank voor de antwoorden.

 • pluimveehouden

  Het heffing vrije quotum was toch zeer gering ,het was toch verwaarloosbaar . Het ging maar over enkele honderden tonnen ?

  Wat ik nu lees is dat er van ongeveer 18 miljoen batterij kippen de batterij eieren naar Nederland kunnen komen van de EU .

 • mr X

  Het is eenvoudig; de legbatterijen, waar de kippen waarschijnlijk geen 400 cm2/dieren hebben, zijn gekocht bij Europese bedrijven, geleverd en gefinancierd door Europese banken. De afzetmarkt naar Rusland is weggevallen. De leningen moeten worden terugbetaald, dus zal er veel druk zijn van financieringsinstellingen dat de eieren op de europese markt moeten komen. Vaak heeft dan één van de overheden een garantie afgegeven, zoals bijvoorbeeld in Duitsland de bekende Hermes-kredietverzekering. Uiteindelijk is het een spel van de banken en de politiek. En dan worden er om de rug van de boer compromissen gesloten........

 • Koen Franken

  De industrie die moet nu tonen dat ze ballen hebben door deze eieren NIET te verwerken .  Misschien is dit iets voor Wakker Dier !!

 • schoenmakers1

  zo zie je maar weer, alle welzijnseisen zijn enkel bedoeld om hier de sector naar de klote te helpen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.