Pluimveehouderij

Achtergrond

Bayern-Ei jaar na salmonella-affaire alsnog op slot

Een jaar na een grote salmonella-uitbraak in Duitsland en diverse andere landen, waarvoor de Beierse mega-leghennenhouder Bayern-Ei verantwoordelijk zou zijn geweest, komen de autoriteiten tot het besluit om het een handelsverbod op te leggen. Een vertraagde reactie of zijn er nieuwe inzichten gerezen?

Bayern-Ei, een groot exporterend leghennenconcern in de Duitse deelstaat Beieren, mag sinds eind vorige week voorlopig niets meer verkopen. Dat is het gevolg van een besluit van de autoriteiten van het regeringsdistrict ('Regierungsbezirk') Niederbayern. Het besluit is genomen na ruggespraak met de regering van de deelstaat Beieren.

Bayern Ei GmbH & Co in opspraak

Al ruim een jaar geleden kwam Bayern Ei GmbH & Co, zoals het bedrijf officieel heet, in de media in opspraak door een grote salmonella-uitbraak in niet alleen Duitsland, maar ook Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk en Groot-Brittannië. Honderden mensen werden ziek en twee personen, een Oostenrijker en een Brit, moesten de besmetting met de venijnige maag- en darmbacterie salmonella enteritidis pt14b bekopen met hun leven.

Een bedrijf van Bayern-Ei bij Aiterhofen, Duitsland. Foto: ANP

Terugroepactie

De affaire werd in verband gebracht met eieren van het Beierse bedrijf en leidde logisch genoeg tot een terugroepactie. De voedselveiligheidsautoriteit van Beieren vonden echter dat niet volledig kon worden aangetoond dat Bayern-Ei verantwoordelijk was voor de besmettingsgolf. Dit in tegenstelling tot de veterinaire instanties in Groot-Brittannië en Oostenrijk, die aan de hand van de genetica van de verdachte eieren een duidelijke relatie zagen met het product uit Beieren. De veterinaire en voedselveiligheidsinstanties in Brussel, de ECDC en de Efsa, oordeelden dat deze eieren niet in de handel terecht hadden mogen komen. De zaak kwam ook in de politiek terecht, eerst in het Beierse parlement en ook op Bondsdagniveau. De verantwoordelijke bewindslieden meenden echter dat in ieder geval de Beierse voedselveiligheidsbewakers niets te verwijten viel. Zij hadden aan hun plicht voldaan. Herhaaldelijk door de oppositionele partijen gestelde eisen in de Beierse Landdag om het bedrijf te sluiten, werden niet gehonoreerd.

De voedselveiligheidsautoriteit van Beieren vonden dat niet kon worden aangetoond dat Bayern-Ei verantwoordelijk was voor de besmettingsgolf. Foto: ANP

Eieren 'omgekat'

Einde van de zaak? Kennelijk niet, naar nu vanwege het acuut aan Bayern-Ei opgelegde handelsverbod blijkt. Dat komt omdat zich nieuwe ontwikkelingen hebben voorgedaan. Justitie is recent binnengevallen bij het bedrijf omdat er verdenkingen waren gerezen van frauduleuze praktijken. Om wat voor reden dan ook naar het bedrijf geretourneerde eieren (waarschijnlijk ook om reden van salmonellabesmetting) zouden zijn 'omgekat', dat wil zeggen dat ze zouden zijn voorzien van een nieuwe houdbaarheidsdatum, hoewel de houdbaarheid al was uitgelopen.

Bayern-Ei draaide op het hoogtepunt van de activiteiten – voor de besmettingskwestie van vorig jaar – met ruim 1 miljoen leghennenplaatsen op drie locaties, waarvan er één nadien al op voorhand niet meer produceerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.