Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:6 jul 2015

Zomer veroorzaakt lichte knik in eierprijs

Het begin van de zomervakantie in combinatie met de hittegolf brengt een lichte knik in de eierprijzen teweeg. De afzet naar de winkels is verminderd en dat zorgt voor druk op de eierprijzen. Daarnaast is ook de export naar derde landen kleiner. Met name Afrika is voor een belangrijk deel afgehaakt als klant, omdat ze daar de eieren nu te duur vinden.

Toch blijven de effecten op de eierprijzen gering. Dat heeft alles te maken met de afzetmogelijkheden richting de Verenigde Staten. De industrie koopt veel eieren voor de productie van poeder. Daarnaast hebben andere EU-lidstaten inmiddels een begin gemaakt met de export van verse eieren naar de VS. Na Duitsland zouden ook Frankrijk, Spanje en Portugal beperkte hoeveelheden hebben verscheept. In Nederland wordt er nog aan gewerkt om de export naar de VS te realiseren.

Al met al zorgt het gat in de eiermarkt in de VS voor een stevige ondersteuning van de markt in de EU. Hierdoor liggen de eierprijzen deze zomer veel hoger dan de afgelopen jaren.

Prognose: prijzen stabiel tot licht lager

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Of registreer je om te kunnen reageren.