Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Eierprijs zakt door grens €7

Het is rustig op de eiermarkt. De NOP-richtprijs is voor de vijfde week op rij gedaald, maar ondanks deze daling ligt de prijs nog altijd ruim anderhalve euro boven die in dezelfde periode vorig jaar.

De richtprijs voor honderd stuks scharreleieren is nu €6,99. Verwacht wordt dat de markt de komende weken stabiel blijft.

Vorig jaar was er ook een daling in de prijs te zien in de maand juli, maar begin augustus trok de markt weer wat aan en begon langzaam te klimmen naar de hoogste notering van vorig jaar; €6,79 medio december. De huidige prijs ligt nog altijd 20 eurocent boven die topnotering.

Retailvraag niet denderend

De vraag vanuit de retail is niet denderend omdat supermarkten merken dat er minder vraag is naar eieren. De vakantieperiode is hier voor een groot deel debet aan. De industrie profiteert van die mindere afzet naar de retail. Dankzij de ruime voorraden bij de handelaren heeft de industrie iets van de prijs af weten te snoepen.

Import uit Europa interessant

Vanwege de lage europrijs is het voor landen buiten de eurozone interessant om eieren uit Europa te importeren, maar een grote stijging van die export naar derde landen is niet te zien. De prijzen liggen, ondanks de vijfde achtereenvolgende daling, nog altijd behoorlijk hoog. De export naar de Verenigde Staten loopt goed, alleen is het afwachten wanneer de productie in de VS weer opgestart wordt.

In de markt wordt verwacht dat na de vakantieperiode de eierprijzen, net als voorgaande jaren, weer zullen stijgen.

Prognose: stabiel tot lichte daling.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Eén reactie

  • Tonnis

    Prijzen behoorlijk hoog? Dit is gewoon de prijs die de producent moet ontvangen, om zijn exploitatie rond te zetten, en een fatsoenlijk gezinsleven te lijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.