Pluimveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Dunne marge voor de handel

Ondanks de daling geeft de huidige eiernotering (NOP-richtprijs) voor legpluimveehouders weinig reden tot klagen. Voorgaande zomers was de notering stukken lager en was de zomerdip dieper.

Eierhandelaren zouden de notering echter liever wat lager zien, want de notering is hoog ten opzichte van de prijs die de handel weet te realiseren. De afzet loopt slecht. De vakantieperiode in eigen land en op de exportmarkt Duitsland is merkbaar door kleinere bestellingen door de retail, soms tientallen procenten minder.

Exportmogelijkheden

De afgelopen weken liep de export al wat terug, maar dit werd toen enigszins gecompenseerd door aantrekkende vraag vanuit de industrie. Die lijkt zich nu wat terughoudender op te stellen. De euforie van de exportmogelijkheden naar Amerika is wat weggeëbd. Slechts een paar bedrijven hebben toestemming om eiproducten te exporteren naar de VS, maar de voorwaarden en de controle erop zijn streng. Misschien biedt een certificaat voor export van eieren naar de Amerikaanse industrie, dat mogelijk eind volgende week afkomt, weer een kans voor handel.

Notering maakt pas op de plaats

Ondanks de relatief gunstige notering worden er nieuwe contracten afgesloten met hoge toeslagen.

De verwachting is dat de eiernotering een pas op de plaats maakt of nog iets daalt, en over enkele weken, na de vakantieperiode, weer zal stijgen. Dan zal de productie weer toenemen, wanneer nieuw opgezette koppels in productie komen.

In deze interactieve grafiek ziet u de NOP-richtprijzen van scharreleieren en kooi-eieren.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Laatste reacties

 • Tonnis


  Verkoopt de handel dan de eieren zo ver vooruit, voor zo weinig geld,
  er van uit gaande dat wij het voor niets blijven doen.
  Kortom, als zij de eieren verkopen gaan ze ervan uit dat ze beneden kostprijs kunnen inkopen. Dit is toch te gek voor woorden.

 • koen.kerkhof1

  Wederom, net zoals de meeste weken, een waardeloze analyse. Kijk op andere sites en je komt tot andere conclusies.

 • Momfer

  Meneer Ramaker u verkoopt hier een grote leugen, ingefluistert door de handel.
  Er is een tekort aan eieren dat weet zo onderhand iedereen. De industrie wordt nu door de NOP in de gelegenheid gesteld de zakken te vullen, handelaren proberen nu pluimveehouders vast te leggen voor langere termijn om later de zakken te vullen, ze proberen op dit moment iedereen in slaap te sussen. PLUIMVEEHOUDERS, TRAP ER NIET IN!! <span style='text-decoration: underline;'>Wacht nog een paar maanden met de nieuwe afspraken maken de prijzen schieten straks door het plafond. En die zich al hebben vastgelegd, ga naar de plaatselijke audi dealer koop er 1 van minimaal anderhalve ton rij ermee naar je handelaar
  en vertel hem fijntjes,al of niet met een dubbelloops wandelstok, dat het voor die prijs niet meer kan en zeg je afspraak op.</span>

 • zon

  Ik hoor ook dat er in de winkels sinds de laatste 2 weken meer betaald moet worden voor de eieren,dus doorberekenen kan wel.

 • Broederijbrok

  Zon, dat is niet doorbereken. Maar gewoon verhogen om de eigen supermarkt marge te vergroten. Aanleiding is gewoon de vraag vanuit Amerika, dus een verklaring.
  De eierhandel moet gewoon leveren volgens afspraak. Ja en die is te laag t.o.v. De huidige zomerprijzen.

 • slatan

  Nu de NOP zakt heeft de handel mooie goedkope vrije-uitloopeieren! Dat is zeker.

 • De Toekomst

  Het is weer zo ver we moeten weer medelijden krijgen met de handel en industrie net als even in 2012, het is toch ongelofelijk.
  Maar wie weet nu eigenlijk hoe de situatie nu op dit moment is in amerika, je hoort hier helemaal niets meer van, hebben ze de vogelgriep onder controle of niet?

 • zon

  #5,kunt je inzicht geven in de afgesloten periodes van afspraken tussen handel en supermarkt?
  Kan best zijn dat oude afspraken per 1 juli afliepen.

 • Tuig

  6, je hoeft geen vaste prijs af te spreken voor je uitloopeieren. 

 • Hugobens

  #7 Update US: Ruim 48 miljoen dieren geruimd, waarvan circa. 35 miljoen leghennen.
  Laatste maand geen uitbraken meer. Wel 2 maal een besmetting bij een wilde vogel in Minnesota.
  Wereldwijd zijn er diverse uitbraken van AI. Ik maak mij zorgen! Wij zullen alles moeten doen om AI buiten de deur te houden. Te beginnen bij eenieder zijn eigen verantwoordelijkheid binnen de pluimveesector.
  Anders zijn we straks sowieso het kind van de rekening.

 • pluimpje

  #10 Inderdaad, een goede gezondheidsstatus is voor de sector in Nederland op dit moment het allerbelangrijkste! Daarin is in ieder geval nog winst te behalen. Ook zonder direct te roepen dat het geen zin heeft zolang er kippen buitenlopen, want het tegendeel is afgelopen najaar wel bewezen.

 • De Toekomst


  Bedankt #10 nu zijn we weer wat op de hoogte, en ik ben er ook niet helemaal gerust op dat het hier ook weer de kop op gaat steken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.