Pluimveehouderij

Achtergrond

Scharrel stabiel, kooi-eieren hoger

De afzet van de scharreleieren krijgt te maken met een geringere vraag in verband met het begin van de zomervakanties. Desondanks blijven de prijzen aardig in de benen. Dat heeft te maken met de steun die de gehele eiermarkt ondervindt van de vraag naar kooi-eieren.

De kooi-eieren zijn zeer goed gevraagd en de prijzen zijn afgelopen week nog eens ruim 20 cent gestegen. Dit brengt met zich mee dat het prijsverschil tussen kooi en scharrel weer wat kleiner is geworden.

Grote vraag op dit moment is nog steeds hoe groot de afzetmogelijkheden naar de Verenigde Staten zullen zijn. Duidelijk is dat daar een bijzonder groot tekort aan eieren en eiproducten is als gevolg van de uitbraak van vogelgriep.

In Nederland is een begin gemaakt met de productie van eiwitpoeder voor de Amerikaanse markt, maar over de omvang van de afzetvolumes is nog niet veel te zeggen. Dat geldt ook voor de export van eieren in de schaal. Vooralsnog loopt de export van verse eieren uit Europa naar de VS niet soepel en blijven nieuwe bestellingen naar verluid uit.

Een andere vraag is hoe de concurrentie elders in de wereld zal inhaken op de grote vraag in de VS. Verwacht mag worden dat andere producenten ook verlekkerd naar de hoge prijzen in de VS kijken en daar een graantje van mee proberen te pikken.

Vooralsnog lijkt de eiermarkt in Nederland zich te stabiliseren onder invloed van enerzijds een afnemende consumptiemarkt door de vakanties en anderzijds de grote afzetmogelijkheden naar de VS. Maar als de signalen op groen komen te staan voor relatief grote orders naar de VS kan de relatieve rust snel omslaan in een hectische markt.

Prognose: Stabiele markt

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.