Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Pluimvee speelt rol in groeiende voedselvraag

Pluimveevlees en eieren kunnen een belangrijke rol spelen om aan de sterk groeiende wereldwijde vraag naar voedsel te voldoen. Dat zei Aalt Dijkhuizen tijdens het derde Nationale Pluimveecongres.

De komende veertig jaar is meer voedsel nodig dan in de afgelopen vierduizend jaar. Dat is een enorme uitdaging, maar een nog grotere kans. Dit zei Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van het Topteam Agri & Food en oud-bestuursvoorzitter van Wageningen UR.

De mondiale vraag naar voedsel stijgt sterk als gevolg van de toename van de wereldbevolking en de verdere stijging van de welvaart wereldwijd. Het zal leiden tot een verdubbeling van de vraag naar hoogwaardige eiwitten (groente, zuivel, eieren en vlees).

Schone eiwitten

De kansen die dit biedt, betreffen zeker ook de pluimveesector, want die kan die eiwitten leveren. Het zijn bovendien ‘schone’ eiwitten, want de CO2-afdruk van pluimveevlees en eieren is laag.

Productiviteit is de sleutel

In zijn inleiding tijdens het congres dat werd georganiseerd door Dutch Poultry Centre, LTO/NOP en vakblad Pluimveehouderij, benadrukte Dijkhuizen dat productiviteit dé sleutel is om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen. Eén procentpunt hogere productiviteit in de EU kan meer dan 10 miljoen mensen per jaar voeden, de welvaart met 0,5 miljard verhogen, voedselimporten van 1,2 miljoen hectaren tegengaan en 220 miljoen tot CO2-uitstoot voorkomen (vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van Frankrijk), gaf hij als voorbeeld.

Intensieve landbouw en dierlijke productie

Dijkhuizen betoogde al eerder het belang van intensieve landbouw en dierlijke productie om in de groeiende wereldbehoefte aan voedsel te kunnen voorzien. Dat pleidooi riep toen veel kritiek op, ook binnen de landbouwuniversiteit.

Tegengeluid ontbrak in Veenendaal. Daar sprak Dijkhuizen ten overstaande van het Nederlandse pluimveebedrijfsleven, dat producten en kennis wereldwijd exporteert. En het wil de voorgespiegelde kansen voor pluimveevlees en eieren met beide handen aangrijpen.

Aalt Dijkhuizen: "Productiviteit is dé sleutel om aan toenemende vraag naar voedsel te kunnen voldoen."

Wereldkampioen efficiëntie

Nederland heeft kennis en ervaring met het maximaal benutten van hectaren en dieren, aldus Dijkhuizen. “Nederlandse boeren zijn wereldkampioen efficiëntie en duurzaamheid.” In Veenendaal zei Dijkhuizen dat elke hectare akkerbouw in Nederland elders in de wereld 4 hectare meer betekent en voor tuinbouw zelfs 10 hectare, en dat elk dier in Nederland minder elders twee tot drie dieren meer betekent.

Nederland moet wel blijven ontwikkelen en zijn technologische voorsprong behouden of vergroten, hield Dijkhuizen zijn gehoor voor.

Met de negen onderliggende thema's van de Alliantie Verduurzaming Voedsel liet Dijkhuizen zien hoe complex het begrip 'duurzaam' is. Beweeg over de iconen voor meer informatie.


Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Daarom nog meer natuur .Daarom nog meer landbouw grond onder .Duitsland  wil meer emigranten om de economie op peil te houden De Turken geven extaatjes voor meer kinderen ,China schaft de een kind beperking af omdat de bevolking te snel verouderd. Holland meer kippen meer koeiein meer varkens anders verhongerd de wereld.BOER WERKt voor meer meer..

 • LUCTOR


  Dit is allemaal weer van dat glazenbol gelul waar baseerd deze HR Dijkhuizen dit op? Zijn er cijfers bekend over de voedsel consumptie over de afgelopen 4000 jaar? Het meeste kippenvoer wordt gehaald uit continenten waar de voedsel voorziening niet op orde is.We kunnen het zien wat efficiëntie met de NL bodem gesteldheid doet.

 • gjcamps


  Het lijkt me voor de wereldbevolking inteligenter en efficienter om elders de productie te verbeteren dan in NL de lat nog hoger te leggen. Wij Nederlanders kunnen die extra kip, melk of andere eiwitten toch niet meer zelf opeten.

 • varkenshouder1


  Och hij stond voor een zaal kippenboeren. Morgen als hij voor de varkenshouder staat verteld hij het die richting. Dit doet Wageningen al jaren maar ik zie daar in de prijsvorming nooit iets van terug, alleen dat prijzen alleen maar dalen.

 • gerjan slingenbergh

  Die Dijkhuizen zou zich moeten afvragen waarom er in de wereld nog zoveel grond braak ligt, i.pv. Nederlandse boeren verantwoordelijk te maken voor de voedselzekerheid.

 • alco1

  Misschien is het wel zo dat Dijkhuizen begrijpt dat Nederland zijn inkomen uit de landbouw moet halen. We kunnen immers niet allemaal ons eigen bedrijf opvreten.

 • koestal

  Er wordt wereldwijd enorm veel kip gegeten,als het plofkip is of kip van morgen ,dat maakt veel mensen niet uit. Je staat ,s morgens niet op om te denken ,eet ik vandaag of eet ik niet,je gaat wel eten,dus ook kip.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.