Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Noodtoestand vanwege vogelgriep VS

Een HPAI-virus grijpt om zich heen in de Verenigde Staten. Drie staten kondigden al een noodtoestand af. Gehoopt wordt dat warm weer het snel verspreidende virus zal afremmen.

De Amerikaanse staat Iowa heeft vorige week de noodtoestand uitgeroepen vanwege het rap groeiende aantal HPAI-uitbraken. Het is de derde staat in de Verenigde Staten die hiertoe over gaat, nadat eerder Minnesota en Wisconsin al een noodsituatie afkondigden. De maatregel stelt de lokale overheid onder andere in staat om wegversperringen en controleposten te plaatsen.

Iowa en Minnesota

Het is tekenend voor de angst die de Amerikaanse pluimveesector in zijn greep heeft, nu al op ruim 100 bedrijven in 13 staten vogelgriep is vastgesteld. Vooral kalkoen- en leghennenhouderijen zijn getroffen. In Iowa, de grootste eierproducerende staat binnen de VS, zijn nu 21 bedrijven besmet met vogelgriep. Van twaalf bedrijven is officieel bevestigd dat het om het hoogpathogene H5N2-virus gaat, dat ook de rest van het land teistert. De andere negen, waaronder leghennenbedrijven met 5,5 miljoen en 1 miljoen dieren, moeten nog getypeerd worden, hoewel bekend is dat zij besmet zijn met een H5-virus. In totaal zijn of moeten 16,5 miljoen dieren in Iowa geruimd worden. In de staat Minnesota zijn de meeste bedrijven getroffen. De teller staat hier op 72 bedrijven, grotendeels kalkoenenmesters, waar 3,6 miljoen dieren geruimd zijn.

Raadsel

Hoe het virus in de stallen komt, ondanks de inmiddels aangescherpte biosecurity, is net als in november in Nederland een raadsel. Alle denkbare besmettingsroutes worden onderzocht, waaronder ook de optie dat het virus via stofdeeltjes en veertjes via ventilatieroosters in de stallen komt, hoewel AI zich niet gemakkelijk via de lucht verspreid. Bovendien staan specialisten voor de vraag hoe het virus zich zo snel tussen de verschillende staten heeft kunnen verspreiden.

Hoopvol om het weer

De Amerikaanse pluimveesector kijkt hoopvol naar de weersvoorspellingen. Zomers, warm weer zou in aantocht zijn, waarbij AI-virussen slechter gedijen. Gehoopt wordt dat hierdoor het rap verspreidende virus een halt toegeroepen kan worden. De vraag is echter voor hoe lang. Experts vrezen dat als het al lukt om de verspreiding nu te stoppen, het waarschijnlijk is dat het virus komend najaar opnieuw opduikt, als wilde vogels weer naar het zuiden trekken.

Foto

  • Noodtoestand vanwege vogelgriep VS

Eén reactie

  • joohoo

    In Nederland was het toch  een poepie-----

Of registreer je om te kunnen reageren.