Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijs scharreleieren stijgt licht

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram is met 2 cent gestegen naar €6,68 per 100 stuks. De prijs voor witte kooi-eieren in dezelfde gewichtsklasse leverde opnieuw fors in. De prijs komt na een daling van 16 cent uit op €5,58 per 100 stuks.

De handel in scharreleieren is ten opzichte van vorige week niet veel veranderd, geven handelaren aan. De markt wordt als vriendelijk omschreven, richting de feestdagen. De vraag vanuit de retail trekt wel aan en dat zal de komende weken nog verder toenemen. Het aanbod aan scharreleieren is voldoende en de eieren worden goed gevraagd.

Afzet kooi-eieren verloopt moeizaam

Bij de kooi-eieren is sprake van het omgekeerde verhaal. In heel Europa is sprake van ruim aanbod aan kooi-eieren, maar de afzet verloopt zeer moeizaam. Vanuit de industrie valt de vraag naar de eieren tegen. De industrie heeft nog voorraden en koopt alleen het broodnodige bij.

Moeizame export

Ook de export naar derde landen blijft moeilijk. Al met al is de vraag naar kooi-eieren veel te klein in verhouding met het aanbod en dat drukt de prijzen naar beneden.

In de markt leeft de verwachting dat de prijs van kooi-eieren nog verder zal dalen. De prijs voor scharreleieren zal naar verwachting richting de kerst verder kunnen stijgen.

Prognose: scharrel stijgt, kooi onder druk.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.