Pluimveehouderij

Achtergrond

Eieren lopen lekker weg door kerstacties

Eierhandelaren zijn positief gestemd over de marktvraag en de handel. Afgelopen week konden ze de eieren makkelijk verkopen.

De bestellingen van scharrel en freiland waren al wat ruimer, wat uitmondde in een hogere NOP-richtprijs voor scharreleieren. Bruine scharrels in de gewichtsklasse 62/63 gram noteerden 16 cent hoger dan vorige week. Over alle gewichten noteerden zowel witte als bruine scharreleieren 10 cent hoger.

Nauwelijks vraag naar kooi-eieren

Naar kooi-eieren was en is nauwelijks vraag; de richtprijs daalde met enkele centen. Eiproductenfabrikanten lijken hun voorraden weg te werken en erop te gokken dat ze gunstig kunnen inkopen wat er in de dagen voor kerst niet verkocht wordt, veronderstelt een handelaar.

Grote bestellingen geplaatst

De kans daarop lijkt gering, want handelaren verwachten dat eind volgende week de voorraden zullen zijn weggewerkt. Met kerst in aantocht zijn er grote bestellingen geplaatst. Vanaf komende woensdag zal het crescendo gaan, zei een handelaar optimistisch. Wat er nu nog aan voorraad is en de komende weken bij wordt geproduceerd, zal vlot weglopen naar de retail, die mooie acties hebben voorbereid.

De gunstige afzetverwachtingen bieden ruimte voor (verdere) prijsverhoging.

Prognose: scharreleieren stijgend, kooieieren stabielOf registreer je om te kunnen reageren.