Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Productie van eieren in Brazilië groeit

Brazilië is met een productie van meer dan 37 miljard eieren een van de grote producenten van eieren ter wereld. De productie groeide het afgelopen jaar met ruim 9 procent. De eiersector is in Brazilië even veelkleurig als het land zelf, maar ook hier een ontwikkeling richting diervriendelijker systemen.

Brazilië komt als eierproducent na koploper China en de reuzen Verenigde Staten en India. Ter vergelijking: Nederland produceert jaarlijks ongeveer 10 miljard eieren. Ook de binnenlandse consumptie neemt toe in Brazilië. In 2013 bedroeg volgens de Braziliaanse Associatie voor de producenten van dierlijke eiwitten (ABPA) de consumptie nog 168 per hoofd van de bevolking, dat is nu gestegen naar 182 stuks. Tegelijkertijd is de export van consumptie-eieren en eiproducten zoals eipoeder en vloeibaar ei afgenomen. De eerste 10 maanden van het vorige jaar bedroeg de totale export 10 duizend ton, bijna 12%  minder dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Exportmarkten

Belangrijkste exportmarkten zijn Angola (70%) en de Verenigde Arabische Emiraten (18%. De opbrengst was met 14 miljoen dollar ruim 29% lager dan in diezelfde periode van 2013. De export van broedeieren nam wel toe en er werd bijna 11 miljoen ton met een waarde van 67 miljoen dollar geëxporteerd, 50% meer dan in 2013.

Sinds kort is nu ook de Japanse markt open gegaan voor het Braziliaanse ei en eiproducten. Beide landen hebben overeenstemming bereikt over het gezondheidscertificaat. Japan is een van de grootste consumenten van eieren en importeerde vorig jaar 17 miljoen ton, met een waarde van 71 miljoen dollar.

Productie

Er zijn naar schatting 1,5 miljoen producenten van eieren in Brazilië. De verschillen tussen de producenten zijn groot, vooral als het om het aantal leghennen gaat. De 20 grootste bedrijven produceren 30% van de eieren. Een kwart van de productie wordt gerealiseerd door bedrijven met minder dan 25 duizend hennen. Ruim 50%  komt van bedrijven met tussen de 25.000 en 250.000 dieren en de overige bedrijven hebben meer dan 250 duizend dieren.

Productie van eieren in Brazilië groeit

Legbatterij

De meeste dieren worden gehouden in kooien, de zogenaamde legbatterij. Er is nog geen wetgeving die dat verbiedt. Datzelfde geldt voor het snavelbranden. Maar de consument wordt bewuster en vraagt steeds vaker om meer natuurlijk geproduceerde eieren. De verkoop van vrij-uitloopeieren en organische eieren groeit bij de grote supermarktketens als Pâo de Açucar en Carrefour twee keer zo hard als die van de traditioneel geproduceerde eieren.

Humane certified

Unilever heeft recent aangekondigd dat de eieren voor hun bekende Hellmans mayonaise uiterlijk 2020 geheel uit kooi-vrij eieren zal bestaan zoals, nu al in verschillende delen van de wereld. Het aspect van dierenwelzijn zal worden gewaarborgd door certificering als 'Humane Certified', door het bedrijf Ecocert.

Volgens de inkoper van eieren van Pâo de Açucar, Danielle Pedro de Freitas, stijgt de vraag door consumenten die gezond willen eten en dierenwelzijn belangrijk vinden. De verkoop naar vrije-uitloopeieren steeg het afgelopen jaar met 22 en die van biologische eieren met 48%. De marge hierop is ook aanzienlijk hoger dan op standaard eieren.

Schaalverschil

Een kleine producent van vrije-uitloopeieren is Wildomar de Oliveira, die dagelijks met veel aandacht en geduld zo'n 300 eieren raapt. Hij verkoopt de eieren aan de groothandel en ontvangt daarvoor €1,50 per dozijn, het dubbele van wat een standaard ei opbrengt. Zijn marge van 20% staat momenteel zwaar onder druk door de hoge koers van de dollar en de daardoor aanzienlijk gestegen prijs van maïs en sojaschroot.

Crisis

Op een geheel andere schaal produceert het bedrijf Mantiquera van Leandro Pinto. Hij begon twintig jaar geleden met een kleine stal en is nu een van de grootste producenten van eieren. Zijn bijna 11 miljoen dieren realiseren een dagproductie van 5,4 miljoen eieren, ofwel 2 miljard per jaar. De eieren worden verkocht aan de voedingsmiddelen industrie, geëxporteerd naar Afrika en het Midden-Oosten en onder eigen label geleverd aan de grote supermarktketens als Pâo de Açucar en Carrefour. Het bedrijf heeft een productielocatie van 209 hectare in de deelstaat Matto Grosso, het centrum van de maïs- en sojateelt. Behalve de stallen heeft het bedrijf daar ook opslagsilo's met een capaciteit voor voer voor 12 maanden. Over crisis in de agribusiness zegt Leandro dat zo'n crisis nooit langer dan 6 uur duurt, want dat is de tijd die de consument nodig heeft om na een maaltijd weer honger te krijgen en opnieuw te gaan eten.

Eén reactie

  • Broederijbrok

    11 miljoen dieren.
    5,4 miljoen eieren!!!!!
    Het legpercentage ligt iets onder NL-niveau!!!!!
    En dan durven te zeggen dat een crisis maar 6 uur duurt?

Of registreer je om te kunnen reageren.