Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Acties Duitse retail leiden tot meer afzet, nauwelijks tot prijsbeweging

De NOP-richtprijs voor klasse 62/63 gram was deze week bij kooi-eieren zeven en bij scharreleieren vijf cent hoger dan vorige week, terwijl handelaren spreken over 'weinig prijsbeweging', die wel te verwachten was.

Grote acties bij de retail in Duitsland, begin afgelopen week uitgeleverd, trokken de markt aardig leeg.

Stabiele markt

Desondanks was er sprake van een stabiele, rustige markt en redelijk evenwicht tussen vraag en aanbod, zowel binnenlands als internationaal. De binnenlandse afzet liep heel redelijk. Er zijn weinig bruine scharreleieren in voorraad, aldus een binnenlandse handelaar, wat niet terug te zien is in de prijs.

Uiteenlopende meningen over industrie

Over de industrie lopen de meningen van handelaren wat uiteen. De ene handelaar vindt dat de vraag van de industrie wat minder was en dat de industrie weinig meer wilde betalen. Een collega ervaart juist dat de industrie iets meer vraagt en betaalt. Een derde vindt dat de industrie rustig is en behoorlijk vol zit.

Kerstafzet

Richting kerst wordt verwacht dat de prijs nog wel iets zal aantrekken, maar mondjesmaat. De grotere kerstafzet zal beduidend meer omzet in de duurdere segmenten genereren: bio en vrije uitloop. Scharrel zal hier waarschijnlijk weinig van profiteren, omdat er voldoende aanbod is.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Laatste reacties

 • Tonnis

  Bio en vrije uitloop daar moeten we massaal op inzetten, stop a.u.b. met scharrel, kies voor kooi of voor bio of vrije uitloop. Bij scharrel is de verhouding kostprijs opbrengstprijs helemaal zoek.

 • mr X

  De vrije uitloop en bio hebben een beduidende meerwaarde. Dat bijvoorbeeld voor de vrije uitloop de basis-prijs van de scharrel wordt gebruikt is m.i. niet redelijk. Misschien is een speciale notering beter?
  De notering van bio en vrije uitloop dient transparanter te worden. Scharrel is een basis-basis product. Alhoewel belangrijk, maar een goede notering is erg afhankelijk van de export. Als de export wegvalt, dan kan de notering dramatisch zakken. Hoe kan e.e.a. veranderen?

 • Tonnis

  Dat is toch niet zo moeilijk, je bied je vrije uitloop eieren aan voor een vaste prijs, krijg je geen koper dan hennen ruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.