Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:1 dec 2015

VVD: Vergoeding als NVWA zich verslaapt

Den Haag - De VVD in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma het besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet terugdraaien om geen keuringswerkzaamheden te verrichten bij pluimveeslachterijen op zaterdag 26 en zondag 27 december 2015.

De Kamerfractie vindt ook dat de NVWA schadevergoeding moet betalen als een keuringsdierenarts zich verslaapt, waardoor een groot aantal werknemers verplicht is te wachten met de productie.

Bezoek 2 Sisters Storteboom

De Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs hebben maandag een werkbezoek gebracht aan pluimveeslachterij 2 Sisters Storteboom. Daar bleek dat de slachterij in samenspraak met Nepluvi een verzoek gedaan heeft aan de NVWA om de slachterijen op Tweede Kerstdag en de zondag daarna te laten draaien. Bij het werkbezoek werd ook melding gemaakt van een incident, waarbij 200 werknemers met hun werkzaamheden moesten wachten totdat de keuringsdierenarts - die zich had verslapen - ter plaatse was. Volgens Nepluvi zijn er afspraken dat dergelijke schade door de NVWA wordt vergoed.

Verdere samenwerking

De Kamerleden vragen staatssecretaris Dijksma of de weigering van de NVWA om te keuren in het weekend na Kerst wel past in de ambitie en missie om een toezichthouder en samenwerkingspartner te zijn. De weigering van de NVWA treft mogelijk de bevoorrading van supermarkten, die wel open zijn op en rond de kerstdagen. De Kamerleden vrezen dat de supermarkten zullen uitwijken naar buitenlandse leveranciers. De VVD'ers vragen zich af waarom de NVWA pas deze week heeft gereageerd op een verzoek, dat al begin augustus is gedaan.

Laatste reacties

 • pantass

  Iedereen moet zich aan regels houden. En aan afspraken. Als een controleur van de, blijkbaar boven de wet staande, NVWA zich verslaapt, kunnen c vrachtwagens niet lossen op de slachterij. Dus komt er geen lege vrachtwagen naar mijn bedrijf, heb ik een laadploeg in de kantine zitten die niks doen en die later weer te laat bij de volgende klant komt. Als het hok niet leeg is, staan de jongens van de DEP ook weer te wachten. Enz enz.

  En dat allemaal omdat iemand zich verslaapt. Het is eigenlijk te gek voor woorden, dat weet het hier over moeten hebben. Is toch vanzelfsprekend dat je op tijd op je werk bent. Vooral als er zoveel op het spel staat.

  Misschien kan een controleur die niet makelij wakker word, vragen aan zijn chef of hij keukens in restaurants kan gaan keuren. Hoef ie in ieder geval niet zo vroeg op te staan.

  In een 24 uurs economie moet je gewoon aan de bak. Alsof de jongens aan de slachttijd zo graag op zaterdag en zondag werken.
  Maar een controleur zal niet komen voor 1400 euro per maand. Dus niet zeuren en ga gewoon werken, man..

  I rest my case..

 • koestal

  Belachelijk dat de economie lijdt onder een luie ambtenaar

Of registreer je om te kunnen reageren.