Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijs scharreleieren zakt verder weg

De prijzen van scharreleieren zijn opnieuw gedaald.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 8 cent naar €6,81 per 100 stuks. Het is de vierde prijsdaling op rij. Begin september stond de prijs nog op €7,13 per 100 stuks. Niet alleen de prijs voor scharreleieren ging onderuit. Voor 100 stuks witte kooi-eieren wordt in week 40 een prijs van €6,09 betaald, 8 cent minder dan een week geleden.

Handelaren geven aan dat het ruime aanbod en de moeilijk afzet reden zijn voor de prijsdalingen. De industrie houdt zich rustig op de markt, omdat ze nog genoeg voorraden hebben. Eieren worden wel verkocht aan de industrie, maar dat gebeurt tegen lagere prijzen. De afzet naar de retail verloopt rustig, al laten handelaren weten dat hier en daar wat extra bestellingen worden geplaatst.

De export naar de Verenigde Staten loopt verder op het constante niveau van de voorbije weken. Contracten worden nagekomen, maar buiten dat gebeurt er weinig in de export naar de VS. De afzet naar derde landen in Afrika en Azië zal naar verwachting wat aantrekken de komende weken. Eieren die in oktober worden geëxporteerd, komen dan richting de feestdagen in de schappen te liggen.

Ondanks de negatieve spiraal waar de markt zich in bevindt, hebben handelaren goede hoop dat de markt aan zal trekken.

Prognose: prijs onder druk.

 

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.