Pluimveehouderij

Achtergrond

Plukon past bij bedrijf als SHV

Investeerder Gilde Buy Out Partners wil zijn investering in Plukon van zes jaar geleden verzilveren. De grote vraag is nu wie er in het bedrijf gaan investeren. SHV zou een verrassende partij kunnen zijn.

Het nieuws dat Gilde Buy Out Partners zijn aandeel in Plukon Food Group wil verkopen, komt niet als een verrassing. Het gerucht dat Gilde dat aandeel wil verkopen doet al sinds vorig jaar zomer de ronde. Gilde stapte in 2009 in Plukon en heeft sindsdien een aandeel van 55 procent. Agrifirm heeft 20 procent van de aandelen. De overige 25 procent zit bij het management van Plukon.

Investeerder Gilde Buy Out acht nu de tijd rijp om te oogsten en wil zijn aandeel met goede winst verkopen. Agrifirm heeft te kennen gegeven niet uit te zijn op vergroting van zijn aandeel in Plukon. Het bedrijf sluit verkoop van zijn aandeel niet uit. Dit omdat het bedrijf focust op de kernactiviteiten diervoeding en toelevering voor akker- en tuinbouw.

Doorgroeien

Onder de vleugels van Gilde Buy Out kon Plukon de afgelopen zes jaar gestaag doorgroeien. In 2010 nam Plukon het Belgische bedrijf Maiski over. In 2011 volgde de overname van het Duitse familiebedrijf Stolle, in 2012 het Nederlandse verwerkingsbedrijf Interchicken en in 2013 kocht Plukon de failliete boedel van het Belgische bedrijf Lintor Verbinnen. Plukon is uitgegroeid tot een bedrijf met dertien vestigingen verspreid over Nederland, België en Duitsland met een omzet van € 1,35 miljard en zeven miljoen slachtingen per week.

In de brief die Plukon-topman Peter Poortinga naar de bedrijfsrelaties heeft gestuurd, geeft hij aan dat de pluimveeverwerker onveranderd de ambitie heeft om een toonaangevende rol te willen spelen in de Europese pluimvee-industrie. Het bedrijf wil samen met Gilde Buy Out Partners zoeken naar een nieuwe partij die de groei-ambities van Plukon gaat ondersteunen met als uitgangspunt dat de huidige bedrijfsfilosofie blijft gehandhaafd.

Tyson

Het is speculeren wie er in het bedrijf zal stappen. Voor een bedrijf als het Amerikaanse Tyson zou Plukon een springplank kunnen zijn om voet aan de grond te krijgen in de Noordwest-Europese markt. De vraag is echter of Tyson dat zou willen. De markten in het Verre Oosten lijken aantrekkelijker om een snelle groei te realiseren. In Duitsland zouden partijen als Rothkoetter en PHW-Gruppe geïnteresseerd kunnen zijn. Die laatste heeft eind vorig jaar juist een meerderheidsaandeel verworven in Esbro in Doetinchem.


De Franse pluimvee-industrie is druk om zijn eigen problemen op te lossen. Vandaar dat er vanuit Frankrijk waarschijnlijk geen belangstelling is voor Plukon. Ook het Britse 2Sisters, in Nederland eigenaar van de Storteboom-bedrijven, zal waarschijnlijk niet in de markt zijn. Het concern wordt geplaagd door tegenslag op de Britse thuismarkt.

Uitgaande van de doelstellingen zoals Poortinga die formuleert, zou een nieuwe durfinvesteerder het beste passen bij Plukon. SHV verraste onlangs de markt met de overname van Nutreco. Daarmee is SHV in het bezit gekomen van het Spaanse Sada, de pluimveeverwerker van Nutreco. Plukon zou dan ook niet misstaan in het rijtje ondernemingen dat eigendom is van SHV.

Of registreer je om te kunnen reageren.