Pluimveehouderij

Achtergrond 13 reactieslaatste update:12 jan 2015

Pluimveehouders in 2014 beter af dan in 2013

Vleeskuikenhouders en leghennenhouders behaalden vorig jaar een hogere bruto marge dan in 2013. Dit blijkt uit berekeningen die het vakblad Pluimveehouderij elke maand publiceert.

De brutomarge voor vleeskuikens kwam vorig jaar 12 cent hoger uit dan het langjarig gemiddelde van 2006 tot en met 2013. Bij leghennen was de brutomarge hoger dan in 2013, maar bleef die achter bij het langjarig gemiddelde; bij witte kooikippen iets meer dan 2 cent en bij bruine scharrelhennen bijna een dubbeltje. Dit meldt het vakblad Pluimveehouderij.

Nieuw record

De 39,4 cent brutomarge per vleeskuiken gemiddeld per maand in 2014 betekent een nieuw record sinds Pluimveehouderij in 2006 met deze berekening startte. Het vorige record dateert uit 2007, toen de brutomarge op 37,4 cent uit kwam.

Met toen bijna drie dubbeltjes minder slachtopbrengst en ruim twee dubbeltjes lagere voerkosten.

De brutomarge, opgebouwd uit slachtopbrengst minus voerkosten en aankoop eendagskuiken, was vorig jaar ongeveer een dubbeltje hoger dan in 2013. Dat was vooral het gevolg van gemiddeld 15,5 cent lagere voerkosten. De slachtopbrengst was in 2014 gemiddeld 5 cent lager dan in het jaar ervoor.

Legkippen in de plus

Voor legkippenhouders was 2014 wat de brutomarge betreft een redelijk jaar. Voor zowel witte kooikippen als voor bruine scharrelhennen was de bruto marge in elk geval stukken beter dan in het jaar ervoor toen de bruto marge bij beide negatief was: bij kooikippen 7,6 cent en bij bruine scharrelkippen 4,9 cent gemiddeld per kip per maand. In dat jaar legden legpluimveehouders gemiddeld dus financieel flink toe. Want de brutomarge bestaat slechts uit de opbrengstcomponenten eieren en uitgelegd kip en de kostenfactoren voer en aanschaf van de jonge hen.
Andere kosten – zoals huisvestingskosten, gezondheidszorg, energie, arbeid, rente, vangen en laden, mestafzet, verzekeringen en afschrijvingen – moeten nog van de brutomarge af.

De brutomarge bedroeg vorig jaar bij witte kooikippen 22,9 cent en bij bruine scharrelkippen 20,8 cent, gemiddeld per kip per maand. Dat is 2,2, respectievelijk 9,7 cent minder dan het langjarig gemiddelde. Bij witte kooikippen zat de opbrengst van de eieren met €1,212 ongeveer op het langjarig gemiddelde en waren de voerkosten met 81,7 cent 6 cent hoger dan het langjarig gemiddelde. Bij bruine scharrelkippen bleef de opbrengst eieren met €1,331 ongeveer 5 cent achter bij het langjarig gemiddelde en vielen de voerkosten met 88,2 cent bijna 6 cent hoger uit.

Laatste reacties

 • m.vandenboomen1

  39,4 cent brutomarge per vleeskuiken gemiddeld per maand.
  hoezo per maand ? om per jaar te vergelijken bereken dan naar m2 !

 • MVonk

  Goed nieuws! we zijn van flink toeleggen naar toeleggen gegaan.

 • masmas

  Die vleeskuikenhouders verdienen veel geld. Ze kunnen hier 100000 euro per ha betalen , geen enkel probeem. Het is hen gegund. Spijtig voor de varkenshouderij waar het ene bedrijf na het andere te koop wordt aangeboden en niet verkocht raakt. Ik vrees dat die sector kapot aan het gaan is

 • zeelander

  Masmas ik wil even reageren
  15 tot 20 jaar geleden kochten de varkensboeren. Alle grond die voor handen was op tot bedragen van wel tot 100000 guldens in die tijd
  En de varkens boeren wisten van gekkigheid niet wat met al dat geld wat binnen kloste moesten doen
  Tractoren die nog maar twee jaren oud waren
  Worden al weer ingeruild voor een nog grotere Want anders moesten jullie teveel belasting betalen
  En als dezelfde boeren voor deze grond waar ze toen honderdduizend guldens voor betaalde en nu het zelfde bedrag in euro.s
  Heb je toch genoeg verdiend
  Dus even geen krokodillen tranen

 • masmas

  @zeelander
  15 tot 20 jaar geleden dat is waar. Maar ik ken verschillende varkensboeren die minder dan 10 jaar aan het boeren zijn en ik verzeker u die zien zwarte sneeuw. Die mogen net zoals de pluimveehouders toch ook hun boterham verdienen zeker?

 • niek brabant

  masmas, denk je dat er geen pluimveehouders zijn die in de voorbije jaren geen (zwarte sneeuw gezien hebben)?

 • masmas

  Dat zullen er enkel zijn die te zwaar geinvesteerd hebben of slechtere technische resultaten haalden.De winsten waren natuurlijk niet zo gigantisch als dit jaar door het duurdere voeder

 • ruben1979

  marge is wat anders dan winst masmas, ga even een babbeltje maken met de eerste de beste legpluimveehouder die je tegenkomt.

 • masmas

  heb het enkel over vleeskuikenhouders ruben.

 • zeelander

  Masmas
  Bij de varkensboeren was in het verleden de kippen boer een ondergeschikt. Beroep
  Als je een kippenboer was was je toch geen echte boer
  De jongere generatie varkensboeren
  Hebben toch alles overgenomen van hun ouders varkensboer en
  Ze produceren ook meer als er vraag is
  Ik persoonlijk vind varkensvlees ook helemaal niet gezond
  Geef mij maar kip en vis en groente
  En mijn varkenslapje gaat naar tommie
  Tommie is mijn bouvier

 • masmas

  Gefrustreerd zeelander tegenover varkenshouders?

 • zeelander

  Niet gefrustreerd masmas
  Maar ik vind het leuk om zo te discussiëren
  Ik zal je een geheim vertellen
  Ik heb zelf niet een kip en ook nooit gehad
  Maar altijd in de handel gezeten bij pluimvee en eieren
  Dus mijn vrienden zitten in de pluimvee wereld
  Misschien in de toekomst ook wat in de varkens handel
  Om daar ook wat vrienden te krijgen
  Dus masmas wie weet komt er nog vriendschap

 • masmas

  wie weet. de groeten in zeeland

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.