Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Nepluvi laaiend op FNV

Houten - Voorzitter Jan Odink van branche-organisatie Nepluvi van de pluimveeslachterijen is laaiend op de vakbond FNV Bondgenoten.

Het overleg over een nieuwe cao is opgeschort. De Nepluvi overweegt om alleen met het CNV zaken te doen en een nieuwe cao af te sluiten.

Aanleiding voor deze verwijdering is de handelwijze van de FNV. De vakbond heeft een onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden in de pluimvee-industrie en de naleving van de cao. De resultaten werden maandagavond gepresenteerd in een uitzending van Eén Vandaag. Odink vindt het kwalijk dat de vakbond eerst naar de pers is gestapt en pas daarna het rapport in het overleg inbracht. Hij vindt dat de sector ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gesteld.

De vakbond concludeert in het rapport onder andere dat er sprake is van onderbetaling onder meer door een interpretatieverschil over de lengte van de werkweek (37,5 of 40 uur). Verder zijn er meningsverschillen over de vraag volgens welke cao werknemers moeten worden uitbetaald; de cao voor uitzendkrachten of die voor vaste werknemers. Ook intimidatie van werknemers door de werkgever zou vaak voorkomen.

FNV-onderhandelaar Jan Verhoeven zegt de problematiek vaker ter sprake te hebben gebracht. "Het wordt niet opgepakt en daarom hebben we nu gekozen om eerst in de openbaarheid te treden om zo de nodige steun te verwerven."

Odink ontkent structurele intimidatie: "Er zal best wel eens hier of daar iemand zich geïntimideerd voelen, maar structureel gebeurt dat niet. Als het gaat om 37,5 of 40 uur per week, de cao-tekst is duidelijk: 40 uur. Ze kunnen een uitspraak bij de rechter vragen en aan de hand van de uitspraak kunnen we er over praten."

Verhoeven zegt een gang naar de rechter niet uit te sluiten. Voor het overige verwacht hij dat de partijen over een dikke maand wel weer aan tafel zullen komen. Odink is daar nog niet zeker van. "Met een partij die dergelijke trucks en omgangsvormen hanteert wens ik niet te spreken."

Eén reactie

  • red

    Zo moet je dus met slagers omgaan eerst in de pers zetten slagers zien voerprijs zakken dus schroeven ze hun marge fors omhoog door de inkoop prijs te verlagen (BCP).

Of registreer je om te kunnen reageren.