Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Griekenland schuldig aan breken kooiverbod

Brussel - Griekenland overtreedt de Europese wetten voor het dierenwelzijn.

Het land is in gebreke gebleven bij het doorvoeren van het kooiverbod voor leghennen. Dat kooiverbod geldt al sinds 1 januari 2012, maar er zijn nog steeds bedrijven in Griekenland die de leghennen in klooien houden.

Het Europese Hof van Justitie deed vorige week uitspraak in een procedure tegen Griekenland over deze zaak. Het Hof houdt de Griekse regering verantwoordelijk voor grootschalige schendingen van de regels. Ook Italië is al eerder op dezelfde manier veroordeeld in mei van dit jaar. Ook daar zijn nog steeds bedrijven die de hennen nog in kooien houden.

De zaak dateert van april 2013, toen de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie stapte en Italië en Griekenland aanklaagde wegens het niet naleven van het kooiverbod (richtlijn 1999/74 / EG). De richtlijn dateert van 1999 en de EU-lidstaten hadden dus twaalf jaar de tijd gehad om om te schakelen.

Uit gegevens van Griekenland zelf bleek dat het land in juni 2013, achttien maanden na het van kracht worden van het kooiverbod, nog bijna 800.000 leghennen telde in niet-aangepaste kooien op 91 verschillende locaties.

Actiegroep Compassion in World Farming, een organisatie die fel heeft gelobbyd om zowel Italië als Griekenland aan te pakken, verwelkomde de uitspraak van het Europese Hof, maar zei dat de rechtbank strengere sancties moet opleggen.

De huidige veroordeling van Griekenland die er op neer komt dat het land de proceskosten moet betalen, betekent slechts een lichte tik op de vingers die weinig zal bijdragen aan een snelle doorvoering van de Europese regels, verwacht CIWF. De organisatie wijst er op dat het Hof nog steeds de mogelijkheid heeft om een boete op te leggen tegen Griekenland.

Laatste reacties

 • farmerbn

  LTO moet een advocaat nemen die die landen aanpakt op basis van ongelijke concurrentie. Ook aan lto of NOP om de schade te bepalen en dat bedrag te eisen van de tegenpartij.

 • zon

  Te gek voor woorden.
  Ondertussen zitten wij hier met de problemen.
  Politiek is hier duidelijk de veroorzaker van rechtsongelijkheid.

 • alco1

  @farmbn. Je kunt de advocaat beter gebruiken om de verantwoordelijken hier te dagen. In principe zijn zij verantwoordelijk voor de ongelijke concurrentie.

 • peter1939

  hier zijn ze druk met monsterenmethode van pluimveemest wat onzin is, laat ze die europese kooi-overtreders eens aanpakken.....die de markt verzieken. Pvd dieren hoor ik ook niet..........vreemd......

 • somporn

  Wat als Griekenland een boete krijgt,dan wordt deze betaald door alle noordelijke EU landen,dus een sigaar uit eigen doos.

 • niest028

  Die Grieken moeten gewoon zelf die eieren opeten en niet elders dumpen, anders ruimen die handel!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.