Pluimveehouderij

Achtergrond

'Pluimveevlees wordt grootste categorie'

Rome - Pluimveevlees zal in 2020 wereldwijd de grootste vleescategorie zijn.

Dat verwachten FAO en OESO in een rapport over de ontwikkelingen in de wereldwijde vleesmarkt tot 2023. De organisaties verwachten dat de wereldvleesproductie tot 2023 met ongeveer 1,6 procent per jaar zal groeien. Dat is langzamer dan de ruim 2 procent groei per jaar van de afgelopen tien jaar. Rond 2020 zal pluimveevlees de grootste categorie zijn, is de verwachting. Dat wordt veroorzaakt door de voorkeuren van de consument en een aantal andere voordelen van deze vleessoort. Kip kan snel in korte productiecycli worden geproduceerd. De productie kan worden gesitueerd in de buurt van grote steden en vraagt bovendien weinig grond. Bovendien is de productie zeer efficiënt met lage voederconversies. Pluimveevlees heeft de laagste kostprijs van alle vleessoorten, aldus het rapport.

Een bedreiging voor dit scenario kan de dierziektesituatie zijn. Met name in het verre Oosten vormt de vogelpest een vrijwel permanente bedreiging.

De wereldproductie van varkensvlees zal de komende jaren met 1,1 procent per jaar groeien is de verwachting. Voor dit jaar verwacht de OESO een productiedaling in Amerika als gevolg van de PED-uitbraak.

De beide organisaties verwachten een toename van de vleesconsumptie tot 36,3 kilo per persoon per jaar een toename van 2,4 kilo ten opzichte van het huidige niveau. Bijna driekwart van die toename (72 procent) zal worden ingevuld met pluimveevlees, zo verwachten de onderzoekers.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.