Pluimveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Eierprijzen leveren nog verder in

Legpluimveehouders moeten met lede ogen toezien dat het prijsherstel in de maanden mei en juni in de tweede helft van juli weer bijna is weggevaagd.

De NOP-richtprijzen voor scharreleieren daalden de afgelopen week afhankelijk van de sortering nog eens met 10 tot 15 cent per honderd stuks. De supermarkten bestelden maar weinig eieren, mede onder invloed van de vakantieperiode die afgelopen week op een hoogtepunt verkeerde. Ook de afzet naar derde landen is beperkt. Het gevolg daarvan is dat het aanbod voor de industrie relatief groot is en daardoor zien kopers kans de  eieren af te nemen tegen steeds lagere prijzen. Het aflopen van de vakantieperiode moet de komende weken zorgen voor een aantrekkende vraag zodat de prijsvorming zich enigszins kan herstellen.

Prognose: stabiele tot iets lagere prijzen.

Laatste reacties

 • zeelander

  Laat de laatste pluimveehouder die overblijft
  De lamp uitdoen

 • Koen Franken

  Denk dat er op het eind van het jaar pas de echte problemen komen voor die pluimveehouders die dan nog rechten moeten leasen en hiervoor bij de bank aankloppen en daar geen geld meer voor krijgen , met als gevolg net als voorgaande jaar dat er weer vele kippen zitten zonder de benodigde rechten .

 • Tonnis

  Een gat in de markt, biologische scharreleieren.
  D.w.z. je huisvest de kippen onder scharrel voorwaarden, en je geeft ze bio voer. Ik denk dat dit een knaller wordt in de supermarkt, want de traditionele bio kippen mogen het woord scharrel niet voeren.

 • zon

  Zitten misschien veel kippen die gesteund worden door de voerbranche.
  De andere kippenboeren betalen het gelag,
  Duurder voer en valse concurrenten.
  Liever een voerfabriek minder,
  Beter voor ons allen.

 • Roy Tomesen

  Vergeet de rest van de periferie niet. Iedereen lijkt kost wat kost zijn omzet op pijl te willen houden

 • bankivahoen

  Gesignaleerd : onderweg gezien op parking bij Motel Nobis Asten 3 wagens van Wozniacki . Zullen wel geen eieren komen halen !

 • MVonk

  Helaas wil men niet alleen de omzet op pijl houden maar ook de winst verhogen. Afzet eipoeder loopt goed en deze week lagen de M scharreleieren bij c1000 en coop wederom voor 17,5 cent in het schap. Zelfs bij c1000 de xl scharreleieren voor 27 cent per stuk !!!!

 • Almagro

  #4 #5, ik wil liever zo snel niet oordelen.
  De een kan een mooi bedrijf van z'n ouders overnemen, de ander moet het van de grond af aan van uit het niets opbouwen. Soms komt het door tegenslag , soms door verkeerde beslissingen.
  Wanneer er hard voor gewerkt is vind ik het altijd weer een tragedie wanneer ondernemers voortijdig moeten stoppen. Wanneer zakenpartners deze ondernemers dan niet gelijk gelijk laten vallen heb ik daar alleen maar respect voor.

 • Momfer

  Mooie woorden zentsbeheer, en toch vindt ik dat bedrijven die financieel niet gezond zijn zouden moeten stoppen en niet in stand gehouden op kosten van de rest, want dat is wat er nu feitelijk gebeurt, en op deze manier komen we nooit van het eieroverschot af.

 • Almagro

  cookie #9, wanneer het een financiële kwestie is gaat het bedrijf voor een habbekrats naar een handelaar of eierbreker en komen er nieuwe hennen in. De ondernemer in kwestie mag dan veelal blijven om voor weinig het werk te doen. Per slot van rekening geen kip minder.
  Dat we van het eieroverschot af moeten staat als een paal boven water !

 • zon

  #8,tijdelijke ondersteuning in moeilijke tijden is prima,en het is altijd een drama wanneer het niet meer gaat.
  Maar wanneer de voerboer de baas wordt en de zaak gaat regelen,
  dan is er weinig sociaals meer aan.

 • Momfer

  Zentsbeheer, kun je aangeven hoeveel bedrijven er voor een habbekrats naar een handelaar of eierbreker zijn gegaan. Ik heb namelijk het idee dat die helemaal geen zin hebben in structureel verlies gevende bedrijven.
  Wat ik wel zie is dat banken hun verlies nemen en soms een deel van de schuld kwijtschelden omdat faillissement en verkoop van het bedrijf meer kosten met zich meebrengen . Wat ik ook zie is dat de handelaren vooral hun pluimveestapel uitbreiden in Duitsland.

 • Almagro

  cookie, ik ken een geval waar het ongeveer zo ging, echter het feit dat er totaal geen belangstelling is voor een bedrijf enkel voor afbraak prijzen is al een reden om nu geen bedrijven in verkoop te brengen. Ook voor de potentiële waarde van jouw en mijn bedrijf. Wanneer een bank dan bereidt is een regeling te treffen eventueel met leveranciers, verkies ik dit ver boven een gedwongen verkoop of zaken doen met bv een eierbreker uit het Zuiden die de boel dan wel even regelt.
  Als de ondernemer zelf maar ondernemer kan blijven en levensvatbaar is na de ingreep. In alle gevallen komt het bedrijf weer vol.

 • Tonnis

  Het enigste wat volgens mij een bank kan doen is de aflossing opschorten, ze gaan echt geen rente schenken, mocht er wel een bank zijn die rente kwijtscheld, geef me dan zijn naam en adres.

 • MVonk

  Waarom nog nog steeds geloven in een eieroverschot ? Onze eieren verwerkt of heel brengen grof geld op. Ik hoop dat het onderzoek van de NMa (ACM) hier in de toekomst meer duidelijkheid in zal geven. Helaas zal het voor een aantal van ons niet meer op tijd zijn.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.