Pluimveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Initiatief om schade door vossen terug te brengen

Op sommige bedrijven met uitloopkippen zorgen roofvogels en vossen voor veel uitval. Peter Venhuis, senior specialist pluimvee bij De Hoop, is een initiatief gestart om de schade inzichtelijk te maken en oplossingen aan te dragen.

"Wat kun je doen en wat mag je doen om schade door vossen te beperken? Voor veel pluimveehouders met uitloopkippen is dit onduidelijk. Bovendien verschilt wet- en regelgeving over bijvoorbeeld het jagen op vossen per provincie", zegt Venhuis, die tevens in het bestuur zit van de Wildbeheerseenheid Tubbergen (Ov.) en coördinator is van de fauna- en biotoopcommissie.
Volgens Venhuis is actie vereist om verdere problemen op uitloopbedrijven te voorkomen. "Ik ken bedrijven waar de uitval door vossen fors is. Dan praat je over meerdere procenten uitval per ronde, alleen al door toedoen van vossen. Ook roofvogels, zoals buizerds, willen nog wel eens een kip grijpen, maar zij doen dat in veel mindere mate", aldus Venhuis.
Doordat schade door vossen doorgaans niet wordt gemeld, is niet precies inzichtelijk hoe groot het probleem werkelijk is. Venhuis wil daar verandering in brengen en heeft daarbij de steun van LTO/NOP en NVP. Eric Hubers en Gert-Jan Oplaat onderkennen het probleem en willen het graag onder de aandacht brengen van politici. Oplaat is voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG, red) en is ook in die hoedanigheid bij dit onderwerp betrokken.
Venhuis roept pluimveehouders op zelf oplossingen aan te dragen tegen het vossenprobleem en fotomateriaal hiervan in te sturen, om zo verdere schade te beperken. Oplossingen en foto's kunnen gemaild worden naar p.venhuis@dehoop-zelhem.nl. In Pluimveehouderij verschijnt binnenkort een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

Laatste reacties

 • l coumans

  niks aan doen gewoon je afrastering 0.6meter in de grond en 2 meter hoog geen vos die daar door komt

 • kempermanplv

  gewoon de kippen binnen houden dan is het AI risico ook meteen getackeld!!!!

 • Tienda

  Je kunt vossen eenvoudig weren door een paar alpaca's bij de kippen in de uitloopweide te laten grazen. In Engeland word dit al veel toegepast.

 • Probe

  Kip naar binnen. Meende trouwens dat de NVP van Oplaat ook erg voor een beschermde kip binnen was. Dan zijn ze veilig en wordt de rest van de sector niet bedreigd met catastrofale ziekten.

 • J@gertje

  Ik heb toch echt horen vertellen dat vossen het ganzenprobleem oplossen.
  Ze zouden dus echt geen interesse in kippen moeten hebben.

 • info335

  Gewoon de kippen weer binnenhouden zo zijn veel externe en interne problemen voor de 'kip' direct getackeld.

 • koestal

  Hier zijn de weidevogels de dupe .

 • leghennen

  Als legpluimveehouder moeten we de schades door vos ed melden. Het faunafonds meld alleen de gevallen waar schade is uitgekeerd!!!! Als we schades niet melden dan kunnen we mogelijk met de nieuwe wet natuur ook niets anders meer doen aan deze schade dan volledig raster of het pluimvee binnen houden. Het is niet alleen de legsector die getroffen wordt maar ook de vleeskuikens met uitloop

 • Momfer

  nergens om vragen, gewoon afschieten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.