Pluimveehouderij

Achtergrond 39 reacties

Industrie koopt flink eieren in

De afzet van eieren loopt goed voor de tijd van het jaar. Dat is een gevolg van de goede kooplust van de verwerkende industrie. Die koopt na Pinksteren meestal meer eieren in, omdat de prijzen dan dalen. Dat is dit jaar niet gebeurd door een krap aanbod. Zodoende stijgt de NOP-prijs voor witte kooi-eieren met 15 cent naar €5,35 per 100 stuks.

Door een matige belangstelling van supermarkten stijgt de prijs van bruine scharreleieren maar met 2 cent naar €5,45 per 100 stuks. Daarmee is het prijsverschil tussen kooi- en scharreleieren zeer gering. Tussen de noteringen voor witte kooi- en scharreleieren is helemaal geen verschil.

Prognose: prijs hoger

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Wat hebben we aan de amsterdamse notering, die is al lange tijd stabiel. Terwijl de NOP en barneveld wel stijgt !. Wie kan mij dit uitleggen ?.

 • Eierboer Zuid

  Een krap aanbod ? Waarom zijn de eieren dan niet duurder ? Zou het kunnen dat de prijs gemanipuleerd wordt ? En wie doet dat dan ?

 • Momfer

  allee Eierboer Zuid, das vroagen noar de bekende weg he.

 • info36

  Wat een superprijzen.

 • FarmerNL

  De eierindustrie koopt relatief veel eitjes om voorraad aan te leggen, er wordt verwacht dat over 8 weken er een tekort aan eieren is, terwijl in andere delen vd wereld eitjes al best duur zijn en nog steeds stijgen gaat er volgens mij steeds meer ei product ver weg de grens over.

 • Wian

  De eierprijs blijft laag door dat de eierhandel voor belachelijk lage prijzen voor een Lange periode de eieren heeft verkocht aan de retail, dat is ok de redden dat de grossier notering niet omhoog gaat. De nop volgt de grossier dus de prijs stijgt niet. De handel pakt zijn marge en de producent het verlies, de vraag is hoe lang gaan wij producenten ons laten uit knijpen door de heren groothandelaren en winkelbedrijven. We kunnen naar iedereen wijzen maar we zullen zelf het probleem op moeten lossen . De nop notering is van de vereniging van Nederlandse pluimveehouders dus van de producenten wij staan het toe dat deze notering elke week gepubliceerd wordt, als je niet eens bent met de manier waar op deze tot stand komt moet je durven zeggen noteer deze week dan maar niet.

 • Momfer

  Helemaal mee eens Wian, ik heb in het verleden meerdere malen bezwaar gemaakt bij nop over de notering maar heb er nooit een reactie op gekregen. Wel een reactie van mijn toenmalige eierhandelaar, dat ik me daar beter niet mee kon bemoeien. En ook veel moeite gehad om een andere handelaar te vinden. Die grote jongens bellen regelmatig met elkaar, er zijn erbij die exact van iedere pluimveehouder weten waneer en wat voor hennen er worden opgezet en waar de eieren naartoe gaan.

 • joannes

  Precies @cookie, het wordt tijd dat de NVD met de NMA de telefoongesprekken van de Handel eens tappen! En...... beoordelen op mededingings praktijken!

 • Koen Franken

  Heb gehoord dat Kwetters in Belgie en Duitsland eieren heeft verkocht voor belachelijke lage prijzen .

 • l coumans

  beste iemand dat moet Kwetters toch zelf weten of wat???????

 • zon

  Is er alternatieve betere handel dan af laten rekenen op de NOP?

 • l coumans

  ja beste Zon gewwon je kostprijs plus winst doorbereken kan je die niet krijgen dan geen kippen opzetten

 • Koen Franken

  Beste Coumans , jij snapt toch best dat een ander pakstation ook met de prijs omlaag moet om te blijven leveren , en omdat een pakstation altijd haar marge wil houden komt dit zoals zo vaak op het bordje van de pluimveehouder terecht , dus gewoon een slechte zaak dat Kwetters zo heel de markt gaat verzieken

 • Momfer

  De handel wordt al jaren verziekt door de grote jongens, alleen ten tijde van de omschakeling waren ze de regie even kwijt. Maar dat hebben ze de afgelopen 2 jaar ruimschoots goedgemaakt.

 • Wian

  De pakstations kunnen de regie in de hand houden omdat wij dat toe laten, eieren verkopen voor een vaste prijs geeft de handel de vrijheid om laag te verkopen.Wat Coumans voorstaat is een mooie gedachte maar gaat in de praktijk niet op moderne bedrijven anno 2014 zijn ondernemingen niet een het ideale boerderijtje van wakkerdier. Daar komt bij als je met een vaste kostprijs gaat rekenen kom je bedrogen uit met de kosten die variabel zijn zoals voer, rente, onberekenbare wetgeving,enz. Het enige dat werkt is de handel niet de zekerheid geven dat ze de eieren altijd kunnen leveren aan de detailhandel. Kort verkopen en verkopen aan hem die het meest betaald wees niet bang om te veranderen van koper.

 • l coumans

  jullie hebben allemaal je eigen uitleg voor je zwakke kant toon lef en laat ze verekken !!!

 • joannes

  Precies @Wian, de handel profiteert en exploiteert de prijszetting die in de financieringsplannen van die ¨moderne¨ bedrijven - recht gerekend met schaalgrootte en mechanisatie - is aangenomen. Zij weten met welke prijzen gerekend is en weten ook dat betrokken eigenaar daar niet ver vanaf kan gaan. Nu dan doet de markt vanzelf zijn werk. Zij bieden onder, en het ¨moderne¨bedrijf MOET verkopen omdat het niet met de onzekere prijszetting kan of mag omgaan. De neergaande spiraal van exploitatie werkt op die manier. Geen reserves voor prijsonzekerheid maakt slachtoffers. Hier of in het Buitenland zoals nu Kwetters doet met het dumpen van eieren zoals @iemand signaleert. De Belgen en Duitsers moeten plaats maken voor de Nederlandse overcapaciteit.

 • Eierboer Zuid

  Joannes heeft het laatste woord, het sleutelwoord dat alle overige commentaar overbodig maakt : overcapaciteit. Met dank aan de toeleveranciers die de boeren gek hebben gemaakt met het credo dat groter altijd beter is.

 • zon

  DE markt doet zijn werk,dat is waar.
  Zoals hierboven geschreven schijnt het buitenland meer te betalen.
  hoe kan het dat de NL prijs dan niet meelift?
  Mijn vermoeden is dat een aantal handelaren de markt onderling verdeelt heeft.
  Er is geen concurrentie meer,
  het is een kartel.

 • bankivahoen

  Geef toeleveranciers niet de schuld eierboerzuid@, elke boer is er zelf bij als ie besluit weer een grotere stal te bouwen als zijn collega.
  Sommige pluimveehouders denken als ze niet groeien dat er geen toekomst meer voor hen is maar zien niet in dat ze hun stal nooit meer terug kunnen betalen aan de bank. Ik zeg maar zo al heb je een miljoen kippen , je blijft maar een miniem spelertje in het hele systeem, invloed op de prijs zul je niet krijgen. Ga naar het casino , heb je tenminste 1 leuke avond en ben je ook je geld kwijt zonder veel ellende !

 • Jan van het Zand

  Hoeveel legpluimveehouders zijn er in Nederland? En wat als die gaan samenwerken om de keten te verkleinen?

 • l coumans

  beste Parel ketenverkleining gaat vanzelf!!!

 • Jan van het Zand

  Ja, lekker afwachten en toekijken?

 • Jan van het Zand

  Ik zie geen oranje eieren in de winkel liggen. Ook geen oranje eieren met de afbeelding van onze voetballers erop? Nee, er liggen al jaren in dezelfde kleurloze doosjes (enkele uitzonderingen daargelaten) eireren te koop in de supermarkt. In een sixpack of in tenpack of megapack. Eireren kopen is een duffe saaie boel in de winkel. Terwijl het ei zo lekker is, en belangrijke voedingsstoffen bevat. En je kan er zoveel mee in de keuken. Is toch mooi om een ei te koken te pellen en dan een mozaïekje leggen van vliegende Van Persie, of de koppende Huntelaar met de gebarste eischalen. Verzin eens wat als sector zelf om de verkoop te stimuleren. Jullie laten het over aan de groothandel en de supermarkten. Tja, die willen hun idee betaald zien, én de arbeid betaald. Idd dan is de winst ook voor hen, en niet voor de producent die maar produceert en de verkoop overlaat aan derden.

 • l coumans

  ja Parel als jij de supermarkt wil knuffelen vooral doen , voor eitjes hoef je op deze site maar een keer een oproep te doen.

 • Jan van het Zand

  Het glas is halfvol, maar een ei is helemáál vol.

 • l coumans

  Parel blijkbaar heb je niet veel vertrouwen in je eigen idee zie reactie 24 , anders had je geen tijd over om nog reacties teschrijven.

 • zon

  toeleveranciers hebben zeker schuld.ze houden het aanbod te groot door bedrijven op de been te houden die het eigenlijk niet meer kunnen redden en de kosten daarvoor berekenen ze door in het mengvoer.
  De extra eieren die daardoor teveel komen drukken daardoor de eierprijs.

  Hoop dat de voerleveranciers daar eens vaker op aangesproken worden.

 • John Claessens

  Eierimport vanuit oostblok volop aan de gang op dit moment . Vandaag vele trucks gezien met eieren onderweg naar Nederland . Dweilen met de kraan open .

 • bankivahoen

  Inderdaad John Claessens @, vooral rond Weert en Ospel schijnt men ze vaak te zien !

 • Wian

  De titel suggereert dat de industrie de prijs stijging teweeg brengt echter dat de eierprijs stijgt, is vooral te danken dat er in Frankrijk een prijs stijging is door een te kort aan eieren hier door stijgt de Franse notering. In de Nop kooi notering wordt deze voor 1/3 meegenomen van daar deze de laatste weken harder stijgt dan de scharrel notering.

 • MVonk

  Zolang de pluimveehouders blijven geloven dat er teveel kippen zijn zal de prijs door de handel en Retail gedrukt worden. Eieren uit oostblok invoeren doet men om hier de schappen vol te houden en de industrie te laten doordraaien ook al kost het invoeren wat meer. Industrie verdiend goudgeld en de winkels al net zo. Eieren brengen in de winkel nog steeds 17 tot 18 cent op dus men pakt 11 tot 12 cent per ei. Wij worden gewoon bedonderd, niets anders!

 • zon

  We worden bedonderd Vonk,je hebt gelijk.
  Maar hoe kunnen we dit omdraaien?
  Vroeger werden coöperaties gevormd om krachtiger te zijn.
  Tegenwoordig onderdrukken de (voer)coöperaties hun eigen leden door
  hulp bij uitbreidingen en ondersteuning in moeilijke tijden.
  De kosten hiervoor komen bij het mengvoer bij,
  Zo hou je een aanbod in stand die er beter niet kan zijn.

 • MVonk

  zon, dit kunnen wij niet omdraaien zonder ingrijpen van overheid of media. toeleveranciers zitten in het zelfde schuitje. Onze afnemers hebben eisen gesteld aan de kwaliteit van de eieren waardoor de kostprijs is opgelopen. Vervolgens gaat men eieren importeren die niet aan deze eisen voldoen omdat wij te duur zijn. Deze eieren worden wel verkocht (verwerkt of heel ei) onder onze goede naam. Kijk maar eens naar de uitzending van Zembla van 9 januari 2014. hieruit blijkt dat de overheid al op de hoogte is van de handelspraktijken van de winkelbedrijven maar doet niets.
  Men melkt een sector uit tot er niets meer over is en zet de voedselveiligheid op het spel.
  Media kan een oplossing zijn, ik zou zeggen neem contact op met deze mensen.

 • wilcovanlaar1

  Echt waar, de amsterdamse notering is ook omhoog. Gisteren sprak ik een bekende in de sector, die zij we zijn bijna aan het eind van het elastiek. Dan komt het tekort aan eieren !

 • Momfer

  ik sprak gisteren een helderziende uit de sector en die vertelde dat het elastiek gaat knappen en dat het in ieder geval aan 1 kant pijn gaat doen.
  geef ik je te raden welke kant!

 • l coumans

  maar cookie pak nooit een elastiek aan een kant vast als er aangetrokken wordt, wil je toch een gokje wagen pak hem dan zelf aan twee kanten vast,dan kan een beetje pijn ook wel lekker zijn.

 • Jeroen Rohaan

  Ik denk dat een groot deel van het financiële probleem kan worden opgelost. Politici hebben A gezegd bij keuzes in houderij systemen, nu ook B bij import (=minimaal gelijke eisen)!! maar ja; dat zal wel weer niet gebeuren ivm handelsverdragen.

 • mwhjanssen5

  Als de eierprijs in heel europa maar hetzelfde is dan kunnen wij blijven concurreren in nederland. Maar is dat ook zo of worden er nu afzetmarkten veroverd door de handel over de pluimveehouder zijn rug. Volgens mij dat laatste.
  Als het voor de rest van de pluimveehouders in europa ook zo slecht is, is er maar een oplossing. zorgen dat je een europese vakbond opricht die het aanbod gaat sturen naar de vraag( zie amerika en engeland), zolang er geen evenwicht is zal de prijs niet beter worden. Als de rest van europa wel de kostprijs krijgt dan zullen we in Nederland de concurrentieslag verliezen en blijven de sterkste bedrijven over ofwel koude sanering. En inderdaad de politiek en dierenwelzijnsorganisties die ons de regels door de strot duwen, zouden op moeten komen voor de bedrijven die fors geinvesteerd hebben en de produkten die niet aan de europese eisen voldoen niet toelaten.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.