Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:16 mei 2014

X-Treck wint Pluimvee Innovatieprijs Vlees

Egbert Wingens en John Aendekerk zijn de winnaars van de innovatieprijs voor de pluimveevleessector met het X-Treck systeem voor het uitbroeden van eieren in traditionele vleeskuikenstallen.

De prijs werd uitgereikt tijdens het symposium Hogere Pluimveegezondheid in Eersel. Een jury selecteerde vooraf de ingezonden ideeën en de aanwezigen konden stemmen op de drie beste innovaties voor de meest praktische  toepassing op een vleespluimveebedrijf.  De  twee andere waren het MLR, mobiel laarzenrek, van Marlou Graumans en het Haantje de Coq van Chris en Marjan Borren.

Met lage investeringskosten een hogere uitkomst en gezondere kuikens produceren sprak veel aanwezigen aan als beste innovatie. Egbert Wingens:"Dit systeem met infraroodverwarming verbetert de gezondheid van de kuikens. We bouwen ons bedrijf van 250.000 kuikens volledig om naar X-Treck." Robert Ellenkamp, hoofdredacteur Agrio, reikte de wisseltrofee uit. "De prijs is in het leven geroepen om meer bekendheid te geven aan innovaties. Geen groot geldbedrag maar een mooie wisseltrofee."

Zoals professor Paul Iske, Universiteit Maastricht, vertelde: "Om te innoveren zijn anders denken, creativiteit, andere invalshoeken en daadwerkelijk iets doen belangrijk.  Betrek andere sectoren en de jeugd. Blijf vragen stellen en blijf lachen. De kennis is overal, de truc is om er optimaal gebruik van te maken." Hij stelde dat de agrarische sector gedreven wordt door passie en zeer innovatief is.

Het tweede Symposium Hogere Pluimveegezondheid met als thema "Innovatie stuurt de marge" vond plaats op de Venco Campus in Eersel. Ruim 250 aanwezigen, voornamelijk Nederlandse en Belgische vleespluimveehouders, bezochten het symposium.

Bekijk hier een fotoserie van het bedrijf en de innovatie van Egbert en Rob Wingens.

Of registreer je om te kunnen reageren.