Pluimveehouderij

Achtergrond 21 reacties

Voorraden eieren nemen sterk af

De afzet van eieren loopt duidelijk beter dan in voorgaande weken. Diverse leghennenhouders hebben hun dieren geruimd na Pasen. Daardoor neemt het aanbod van eieren af en lopen de voorraden terug.

Brekerijen en de verwerkende industrie kopen meer eieren met Hemelvaartsdag en Pinksteren in het vooruitzicht. Daardoor stijgt de NOP-prijs voor witte kooi-eieren van 62 tot 63 gram met 28 cent naar €4,54 per 100 stuks.

Supermarkten moeten wat meer betalen door de grotere belangstelling van de industrie. Zij doen dat alleen voor scharreleieren met gewichten lager dan 55 gram. Voor zwaardere scharreleieren stijgt de prijs niet. Bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram noteren €5,12.

Prognose: prijs hoger

Laatste reacties

 • withaag1

  De grote pakstations steken deze week toch maar weer even enkele tonnen extra in d'r zak, ten koste van veel pluimveehouders die het water toch al aan de lippen staat. Als er veel oude kippen geruimd worden komen er minder zwáre eieren. Wat gebeurt er: de kleintjes worden duurder en de goed sorteerbare 60+ blijven hetzelfde, terwijl deze naar de supers gaan, die ook meer eieren bestellen ( of is het bestelen.)
  Zakken vullen zolang het nog kan mannen!!!

 • Almagro

  Withaag1, het zakken vullen zal nog wel even door gaan. In Duitsland en Polen komen een paar zeer grote legbedrijven te koop die kapot zijn. Daar hebben de grote pakstations vast wel oren naar. En dat moet gefinancierd worden ook al loopt het al een tijdje best lekker met de kasstroom van de eierhandel.

 • Momfer

  ja withaag1 het is stelen! en dit alles met instemming van de nop, die zitten erbij en kijken er naar. er is geen markt zo verrot als de eiermarkt.
  en ik voorspel dat binnen nu en 10 jaar 80 % van de legbedrijven, met uitzondering van bio en uitloop, is opgeslokt door de eiermaffia of naar de knoppen is .

 • Almagro

  Nou, nou mensen ik begrijp de frustraties, maar wie zijn dan diegenen die maar blijven produceren en de eieren elke week weg geven?
  Wij toch. Wij zijn verworden tot grondstof leveranciers en verwachten dat wekelijks de boel weer weg gereden wordt. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor onze afzet, ongeacht hoeveel we de markt overspoelen? Als dat alleen de handel is mag je niet verwachten dat die veel betaald voor iets wat in overvloed voor handen is.

 • Momfer

  1 persoon 2 gedachten.

 • eggfarmer

  NOP heeft zijn geloofwaardigheid als notering volledig verloren! Beetje eierhandel rondbellen en vervolgens 4 weken voor pasen de prijs al laten kelderen, geen persoon die dit uitlegt. Wordt tijd dat eierhandel voor zichzelf met prijs komt,(zie varkenhandel) deze in ISTEP en dan slaat dit systeem werkelijk koppen. NOP heeft zijn langste tijd gehad

 • Barneveldsei

  Mijn stallen staan 17 maanden leeg , ook bij mij staat het water aan mijn lippen .
  Wie durft mij een rendabel contrakt te geven voor de eieren?

 • Barneveldsei

  Mijn stallen staan 17 maanden leeg , ook bij mij staat het water aan mijn lippen .
  Wie durft mij een rendabel contrakt te geven voor de eieren?

 • jan nederweert

  Er zijn 2 noteringen bij de slacht kippen en bij de eieren .met een groot prijs verschil. bij de slacht kippen word er vaak onderhandelt met notering barneveld die is lager dan de nop en met eieren word vaak onderhandelt met nop die is lager dan de notering barneveld

 • Koen Franken

  Waar ik me verschrikkelijk aan erger is dat we die eierstroom uit die landen waar de kippen nog worden gehouden in de oude kooien , dat we die niet tegen kunnen houden , hierin schiet onze nop echt tekort , als ik vervolgens kijk wat er word gedaan voor de melkveehouderij , kijk maar eens naar de derogatie, maar nu ook naar de zachte landing , hier gaat echt alle aandacht naar uit , heb afgelopen week mijn contributie van het zlto weer betaald , maar zou wel eens de laatst zijn

 • Tuig

  Men hoeft geen pluimveehouder te worden, en is ook niet verplicht om eieren voor alle prijzen mee te geven. Waarom zou de eierhandel of de Retail meer betalen? Iedere ondernemer weet of zou moeten weten dat als de productie hoog is de prijs laag is. Er zijn domweg te veel kippen in Nederland, en zolang dat het geval is, zal de prijs ook matig zijn. Met enig geluk zal deze herfst de eierprijs richting de kostprijs gaan, maar dan houdt het ook op!!

 • Momfer

  waar ik me verschrikkelijk aan erger , de heren die namens de nop in de noteringscommissie zitten. die slapen of houden ons voor de gek en zitten hun zakken te vullen. bij 1 heb ik zo mijn twijfels.

 • zon

  Het probleem zit bij de andere landen,als die zich aan de regels houden met afschaffing legbatterij in Europa en stopzetting van import van batterijeieren uit niet EU.
  Dan heb ik er meer vertrouwen in dat de normale cyclus weer terugkomt.
  Zoals het nu gaat is het het bewust verkleinen van de NL sector,zoals de NL politiek het wil.

 • Koen Franken

  Precies zon , het is 5 voor 12 , en voor sommige onder ons jammerlijk al 5 over 12 , het ongehinderd importeren van eieren welke totaal niet voldoen aan de EU regels dat moet stoppen , en daar mis ik de bereidheid van onze instanties om hier tegen in te gaan

 • Momfer

  waar komen die indianen verhalen over import enz. vandaan..... juist bij de eierhandel, jullie laten je weer iets wijsmaken. het grootste probleem is kartelvorming en corruptie neem dat maar van mij aan.

 • Eggie82

  Er is een een overproductie van meer dan 300% in Nederland, wie zijn dus eigenlijk schuldig aan de lage prijzen?..... Nederland was een export land maar landen zoals Duitsland en Belgie willen eieren uit eigen land! Er is maar een oplossing zorgen voor wereld kwaliteit van de eieren zodat de hele wereld Nederlandse eieren wil, dan gaan de prijzen van zelf omhoog!!

 • Almagro

  #16 Eelco82 we hebben al wereld kwaliteit, geloof me ik heb wereld wijd al heel wat bedrijven gezien.
  We moeten de eieren alleen niet weg geven maar verkopen.

 • l coumans

  beste Zentbeheer helemaal ook mijn idee en lieft eerst verkopen en dan pas maken

 • W Geverink

  Er is geen hond die het verschil kan zien tussen het superieure nederlandse kwaliteits ei en een pools of italiaans batterij ei. Jammer genoeg is het enige verschil de kostprijs...

 • Almagro

  #19 Geverink, een Pools of Italiaans batterij ei hoort (EU verordening) een verrijkt kooi ei te zijn en van een print te zijn voorzien. Hierop moet ge controleert en gehandhaafd worden. De kostprijs van het Nederlandse ei ligt overigens lager (bij gelijk speelveld).

 • wilcovanlaar1

  Weinig aanbod varkens + 8 cent erbij. Weinig aanbod eieren morgen + 80 cent erbij !

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.