Pluimveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Eierprijs onverwacht verder omlaag

De eierprijzen dalen toch nog onverwacht. Leghennenhouders hadden gerekend op gelijkblijvende prijzen. Zij komen bedrogen uit.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram daalde donderdagvond met 16 cent naar €5,12 per 100 stuks. Die opbrengst is €1,50 per 100 stuks te laag om de kostprijs te dekken. De NOP-prijs voor witte kooi-eieren zakte met 3 cent naar €4,26 per 100 stuks.

Toch lijkt het dieptepunt van de eierprijzen bereikt. Het aanbod neemt verder af door het ruimen van leghennen en de vraag is ook wat beter door moederdag in Nederland en Duitsland. Consumenten bakken daardoor meer gerechten, waarvoor zij eieren gebruiken. Een opleving van de eierprijs is nog niet aan de orde.

Prognose: prijs gelijk

Laatste reacties

 • jan nederweert

  welke eierboer blijft er aan het einde over.
  Wie bepaalt de nop prijs?? Deze weet dan ook dat ze echt onder de kostprijs zitten. Dus wie gunt wie iets?

 • Almagro

  #1 Jan, het is niet een kwestie van gunnen. De een probeert te overleven, de ander probeert nog meer winst te halen. Zo gaan die dingen. Wat wel een feit is dat we te veel eieren produceren. In veel andere bedrijfstakken kijken ze naar de markt en daarna naar hun product. Daar passen ze hun product/productie op aan. Boeren, en ik ben er een van, gaan nog meer produceren als het tegen zit. Dat heeft de afgelopen jaren redelijk gewerkt maar het kostprijs model is niet meer alleen het verdien model. Europa zit vol en alles is nagenoeg omgebouwd. Importerende landen schermen hun markten af. En voor het industrie of het niet premium-segment ontvangen we gemiddeld amper de kostprijs. Ik denk dat dit de komende jaren zo blijft. Kijk maar naar de varkenssector. Al na gelang de inrichting versleten is zullen bedrijven stoppen en zal de sector krimpen. Wanneer we met z'n allen in staat zijn om nieuwe afzet te creëren en tegelijk de productie kunnen beheersen, zal het naar mijn overtuiging erg mee kunnen vallen.

 • zon

  Zou alles omgebouwd zijn?
  Heb mijn ernstige twijfels erover.
  NL mag niet controleren in de andere landen.
  Schijnt dat KAT in italie b.v niet eens voorkomt omdat ze daar niet te vertrouwen zijn.
  Als die batterijen daar en anders weg gaan dat gaat het ons al beter.

 • kk

  Als de controlerende instanties de verwerkende industrie zou gaan controleren zoals het hoort en niet alleen bij de ingang van de fabriek.
  Maar ook bij afnemers facturen controleren zou de prijs ten goede komen.
  Een hint voor onze belangen behartigers , wijs de controlerende instantie op hun te kort komingen in plaats je druk te maken om het al dan niet afschaffen van rechten als het zo door gaat hebben we straks geen rechten meer nodig.

 • Almagro

  #4 kk, ik hoop dat ze in elk geval over jou hint gaan nadenken. Het is daar (zowel NOP als NVP) nog steeds het oude kostprijs denken. Niet onbelangrijk maar wanneer we met de laagste kostprijs van Europa nog niets verdienen omdat we ook de laagste opbrengstprijs hebben, dan moeten we aan de andere kant beginnen. Dan heb je het over consumenten, markt en promotie, positionering. En dat is niet de makkelijke weg Dat kunnen we enkel samen zowel producenten als handel.Wij zijn als boeren individueel de beste in de wereld op ons eigen bedrijf (kostprijs) Dit is gelijk onze zwakte. We kunnen als kleine sector niet eens met een mond spreken, laat staan gezamenlijk de markt op gaan.

 • l coumans

  mooi geschreven een reactie met karakter Zentsbeheer

 • Momfer

  Derk , je moet er wel bij vertellen dat er een toeslag van 40 cent betaald wordt op de nop notering terwijl het toch een af boerderij prijs is .

 • Barneveldsei

  Nop min 20 wordt ze opgehaald ik voel mij bedonderd. Tankopleggers vol struif wordt geinporteerd met een gekochte scharrel certificaat van 100 euro erbij ja ik voel mij voor de 2de keer bedonderd.
  Waar is de conrtole in polen ??

 • Wian

  Voelt u zich ook bedonderd wat de eierprijs betreft????
  Meld je aan voor het prijs informatie systeem iStep (www.Biz-id.nl) Dan ben je straks up toe date wat de uitbetaalde eierprijs van een bepaalde periode is.

 • Wian

  Sorry moet zijn www.Bizz-id.nl

 • zon

  Braak heeft gelijk,tegen zulke oneerlijke concurrentie kunnen we niet tegenaan.
  En zoals ik al eerder schreef is de controle in buitenland lang niet zo streng als hier.
  En die nop min 20 komt dichter bij de waarheid dan de nop plus 40.
  Bij normale scharrel dan.
  En om de prijzen te weten van elkaar is leuk maar ik heb het idee dat de markt al verdeeld is onder de handelaren.

 • bankivahoen

  De industrie bepaalt de prijs wat de doodsteek is voor de sector !

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.