Pluimveehouderij

Achtergrond

Cobb investeert in basisfokbedrijf Herveld

Met de uitbreiding van het basisfokbedrijf in het Gelderse Herveld zet fokkerijorganisatie Cobb verder in op een lagere voerconversie.

Maandag 19 mei was de officiële opening van het uitgebreide complex van het basisfokbedrijf van fokkerijbedrijf Cobb in Herveld. De opening vond plaats op een nabijgelegen locatie, vanwege de strenge hygiënemaatregelen op het bedrijf. Op het imposante complex in Herveld zijn 13 stallen bijgebouwd. In totaal staan er nu 25 stallen op het voormalige Hybro-fokbedrijf van Hendrix Genetics, dat Cobb in 2008 overnam. Met de verdubbeling van het Cobb-basisfokbedrijf is €12 miljoen gemoeid. De forse uitbreiding is goed voor 70 extra arbeidsplaatsen. Over het precieze aantal dieren doet Cobb geen mededelingen.
Herveld is een van de zes basisfokbedrijven van Cobb. De vijf andere bevinden zich in de Verenigde Staten. Vanuit Nederland bedient Cobb de Europese en Afrikaanse markt en het Midden-Oosten. Ook de export naar Azië en Oceanië wordt vanuit Herveld geregeld. Wout van Wolfswinkel, salesmanager Europe bij Cobb: "De uitbreiding in Herveld zet Nederland nog meer op de kaart en onderstreept het belang dat Cobb hecht aan de ontwikkeling van de Europese markt. Cobb heeft 50 procent van de wereldmarkt in handen. Een zesde van onze kuikens vindt zijn oorsprong in Herveld."

Meer snelheid in fokprogramma
De uitbreiding van het basisfokbedrijf in Herveld biedt Cobb de mogelijkheid de snelheid in het fokprogramma te verhogen. Van Wolfswinkel: "De Europese markt is sterk gericht op efficiëntie. We willen daarom nog meer selectiedruk uitoefenen rond voerconversie. Die winst willen we halen zonder te tornen aan de goede uitkomstresultaten en slachtkwaliteit van de Cobb 500."
De zes Cobb-basisfokbedrijven werken met hetzelfde genetische materiaal. De dierselectie in Herveld is afgestemd op de EU-regels. "In de EU gelden andere omstandigheden rond dierenwelzijn en antibioticagebruik. Daar houden we rekening mee, net als met de voersamenstellingen. De VS gebruiken veel mais en soja. In de EU is tarwe een belangrijke grondstof", aldus Van Wolfswinkel.
In Herveld gelden zeer strikte regels als het gaat om hygiëne. De hoogste eisen op het gebied van bioveiligheid worden nageleefd. Wanneer personeel van de ene naar de andere diergroep gaat, is douchen en van kleding wisselen verplicht. In combinatie met een nauwgezette zuivering van de inkomende lucht draagt dat eraan bij dat de bedrijfslocatieal meer dan 25 jaar vrij is van dierziekten.

Foto

 • Op het imposante Cobb-complex in Herveld zijn 13 stallen bijgebouwd.

  Op het imposante Cobb-complex in Herveld zijn 13 stallen bijgebouwd.

  Foto: Cobb
 • In totaal staan er nu 25 stallen op het voormalige Hybro-fokbedrijf van Hendrix Genetics, dat Cobb in 2008 overnam.

  In totaal staan er nu 25 stallen op het voormalige Hybro-fokbedrijf van Hendrix Genetics, dat Cobb in 2008 overnam.

  Foto: Cobb
 • De uitbreiding van het basisfokbedrijf in Herveld biedt Cobb de mogelijkheid de snelheid in het fokprogramma te verhogen.

  De uitbreiding van het basisfokbedrijf in Herveld biedt Cobb de mogelijkheid de snelheid in het fokprogramma te verhogen.

  Foto: Cobb
 • "De Europese markt is sterk gericht op efficiëntie. We willen daarom nog meer selectiedruk uitoefenen rond voerconversie. Die winst willen we halen zonder te tornen aan de goede uitkomstresultaten en slachtkwaliteit van de Cobb 500", aldus Wout van Wolfswinkel, salesmanager Europe bij Cobb.

  "De Europese markt is sterk gericht op efficiëntie. We willen daarom nog meer selectiedruk uitoefenen rond voerconversie. Die winst willen we halen zonder te tornen aan de goede uitkomstresultaten en slachtkwaliteit van de Cobb 500", aldus Wout van Wolfswinkel, salesmanager Europe bij Cobb.

  Foto: Cobb

Of registreer je om te kunnen reageren.