Pluimveehouderij

Achtergrond

Belgisch Proefbedrijf opent nieuwe stallen

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, België, opent op vrijdag 9 mei twee nieuwe proefstallen, een stal voor 18.000 vleeskuikens en een stal voor 31.000 leghennen.

Op het proefbedrijf in de Belgische provincie Antwerpen stonden al twee identieke stallen voor elk 12.000 vleeskuikens. Er waren ook al twee identieke stallen voor onderzoek bij leghennen in gebruik. Een van die twee stallen heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe proefstal, de andere oude legstal is heringericht en blijft in gebruik als eierlokaal. Hier komt een luxe Staalkat-­eiersorteermachine, die van elk ei het ­gewicht en de schaalkwaliteit gaat meten en de eieren gaat sorteren.

Volière en verrijkte kooi
De nieuwe proefstal voor leghennen bestaat uit twaalf proefafdelingen met elk een afzonderlijke klimaatsturing. Acht afdelingen zijn ingericht met volières, de vier andere afdelingen met verrijkte kooien. In vier volièreafdelingen van 24 bij 7,2 meter staat één rij van het ­Bolegg Terrace-volièresysteem van Vencomatic, in vier andere volière­afdelingen van 24 bij 9,2 meter staan twee rijen van een Colony-volièresysteem van Big Dutch­man. De afdelingen met verrijkte kooien zijn per afdeling voorzien van twee rijen met elk vier etages verrijkte kooien van Specht.
De stal is voorzien van bezoekersgangen die van de werkruimtes van de verzorgers en de dierruimten gescheiden zijn en van waaruit alle huisvestingstypen te zien zijn.Het klimaat in elke afdeling is afzonderlijk te regelen. Uitgaande lucht wordt via een centraal kanaal afgezogen naar een uitlaattoren en door een warmtewisselaar in het centrale afzuigkanaal gebruikt om een gedeelte van de inkomende lucht op te warmen.


Kuikenproefstal met klimaatgescheiden afdelingen
De nieuwe kuikenproefstal voor 18.000 dieren bestaat uit acht volledig klimaatgescheiden afdelingen van 6 bij 18,75 meter voor elk 2.250 kuikens, die allemaal met een draadafscheiding zijn verdeeld in twee subafdelingen. De stal wordt verwarmd met een centrale verwarming met hoogrendementsketels en deltabuizen, in een werkgang wordt lucht voorverwarmd, of zo nodig gekoeld met padcooling. De uitgaande lucht wordt via twee uitlaattorens ongeveer een halve meter boven de stal uitgestoten. In de uitlaattoren kunnen later nageschakelde technieken voor luchtzuivering worden ingepast.
De afdelingen zijn voorzien van een pannenvoersysteem en Swii'Flo-drinknippels. En van een eigen Fancom Eyenamic-camerasysteem voor beoordeling van het diergedrag.


Pluimveetempel
Het Belgische vakblad Pluimvee schrijft dat het Proefbedrijf Pluimveehouderij, een jaar na het 20-jarig bestaan van het Proefbedrijf, een unieke pluimveetempel in gebruik neemt. En dat het Proefbedrijf Pluimveehouderij volgens kenners het grootste en best uitgeruste praktijkbedrijf voor de pluimveehouderij in Europa is. Directeur ir. Johan Zoons van het Proefbedrijf Pluimveehouderij is verguld met de uitbreiding. "Buitenlandse bezoekers kijken met ontzag naar deze realisatie", zei hij in het Belgische vakblad Pluimvee. "Mensen die het kunnen weten, zeggen dat dit het mooiste en grootste centrum voor praktijkonderzoek is in Europa. Daarop mogen we fier zijn."
Op zaterdag 10 mei is er in beide nieuwe proefstallen een open dag voor sectorgenoten uit België en Nederland, op zondag 11 mei zijn de deuren geopend voor burgers.

Foto

  • Overzicht van het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel,

    Overzicht van het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel,

Of registreer je om te kunnen reageren.