Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:2 mei 2014

Pluimvee Relatiedag: subsessie Vlees

Na het plenaire deel op de Pluimvee Relatiedag van Pluimveehouderij en LTO/NOP op 29 april in Barneveld splitste het gezelschap zich: naast een subsessie Leg was er een subsessie Vlees. Drie dierenartsen boden in de vleessessie praktische informatie en fristen veel kennis op.

Gerwin Bouwhuis: "In 2020 een netto voerconversie van 1,00 door optimaliseren darmgezondheid in alle schakels van de vleeskuikenhouderij."
Gerwin Bouwhuis, dierenarts bij het Gezondheidscentrum voor Pluimvee in Emmen, sprak over verteringsproblemen. Op een gemiddeld vleeskuikenbedrijf kost een 1 punt hogere voerconversie op jaarbasis €5.800. "Het verschil tussen de hoogste en laagste voerconversie is 20 punten. Daar is nog veel te halen." Bouwhuis lichtte de verteringsaandachtspunten tijdens het leven van een vleeskuiken toe. De adviezen zijn te lezen in de presentatie op www.gvp-emmen.nl. Zijn conclusie: "Alle schakels van de keten hebben invloed op de darmgezondheid van vleeskuikens. Het vermeerderingsbedrijf door het standaardiseren van de embryo's. De broederij met het optimaliseren van het groeitraject van het embryo. De voerfabriek, de pluimveehouder, en de dierenarts als infectiemanager. Door de verdere professionalisering kunnen we samen een hogere rentabiliteit halen."

Patrick de Jong: "Huidige kuikens zijn vergelijkbaar met topsporters die extra ondersteuning nodig hebben."
Het syndroom 'suffe kuikens' lichtte Patrick de Jong, dierenarts bij DAP Ysselsteyn (L) toe met foto's en een filmpje. "Je ziet het vanaf dag 16 bij 5 à 10 procent van de beste koppels. Het zijn goed groeiende kuikens die niet vlot in de benen komen, warm aanvoelen en met open bekjes." Sectiebeeld laat kleine puntbloedingen, schuim, onstolbaar bloed, hartzakovervulling en een vergrote lever zien. "De lever kan het niet bijhouden. We denken aan een stofwisselingsstoornis waardoor de leverfuncties onder druk staan. Ingewikkelde metabole processen waar we nog niet alles van weten." Door de lever te ontlasten met geleidelijke voerovergangen en rustig voeren na vasten, kun je dit syndroom voorkomen. Behandeling kan door directe energietoevoegingen en voermanagement. Patrick: "Eigenlijk is het een compliment als je last hebt van 'suffe kuikens'. Meestal zijn het koppels die heel goed presteren, tot een paar dagen ervoor. Alle factoren zijn optimaal, maar het gaat net iets te goed. Vergelijk het met een wielrenner: die kan ook niet met twee bruine boterhammen de berg op fietsen."

Franny van Dijk: "Coccidiose veroorzaakt veel financiële schade, zowel zichtbaar als onzichtbaar."
Franny van Dijk-Pecher, dierenarts en technisch manager bij het farmaceutisch bedrijf Hipra, sprak over de coccidiosevaccinatie als beste strategie bij coccidioseproblemen. "Jaarlijks veroorzaakt coccidiose in Nederland €30 miljoen schade, vooral door slechtere technische resultaten. In combinatie met aangetoonde klinische diagnose van coccidiose is het aan te raden om te vaccineren." Van Dijk beschreef het productieproces van coccidiosevaccins dat verloopt zoals een coccidiosecyclus in de kip. "Het doel van de vaccinatie is de stalpopulatie gevoelig te maken voor coccidiosemiddelen." Hipra ontwikkelde Hipracox, een sprayvaccinatie met kleur- en geurstof voor optimale opname door de kuikens binnen een uur na sprayen op de dag van opzet. Vaccinatie met Hipracox geeft 14 dagen na vaccinatie tot aan het einde van de ronde immuniteit. "Veldproeven laten zien dat er geen statistische verschillen in resultaten zijn voor en tijdens vaccinatie, maar na vaccinatie is de voerconversie significant beter." 

Lees hier een samenvatting van de subsessie Leg


Bekijk hier een fotoreportage van de Pluimvee Relatiedag

Monique van Loon-van Duijnhoven

Of registreer je om te kunnen reageren.