Pluimveehouderij

Achtergrond 8 reacties

‘Vaker darmproblemen bij bruine leghennen’

Darmproblemen bij leghennen steken vooral de kop op rond stressmomenten. Met name het begin van de ronde, net na het verplaatsen van het opfok- naar het legbedrijf, en het begin van de legperiode zijn kritieke momenten. Dat zegt pluimveearts Pim Eshuis van DAMB (Dierenartsen Midden-Brabant), die op 29 april een van de sprekers is op de Pluimvee Relatiedag.

Pluimveedierenarts Pim Eshuis vertelt tijdens de Pluimvee Relatiedag op dinsdag 29 april in Barneveld over zijn ervaringen met darmproblemen bij leghennen. De ervaren Eshuis, die sinds 1981 in het vak zit, richt zich daarbij hoofdzakelijk op de dagelijkse praktijk. Pluimveedierenarts Naomi de Bruijn van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer belicht de wetenschappelijke kant van darmproblemen bij leghennen.
"Darmproblemen komen vaak aan het licht als de pluimveehouder klaagt dat de hennen te weinig of juist te veel voer opnemen. Ook ziekte en uitval, natte mest en vuilschalige eieren kunnen wijzen op darmproblemen", aldus Eshuis. Wanneer hennen stress ervaren zijn ze extra gevoelig voor darmproblemen. Het transport van het opfokbedrijf naar het legbedrijf en de start van de legperiode zijn kritieke momenten, vertelt de pluimveearts. "Juist op die momenten moet je als leghennenhouder goed opletten. Zoals zo vaak blijkt kunnen goed management en goed voer heel veel problemen voorkomen."
Darmen van leghennen zijn gevoelig. Verschillende bacteriën, virussen, coccidiose en brachyspiren kunnen er problemen veroorzaken. In sommige gevallen leiden darmproblemen tot veel uitval. "Met name als verschillende zaken tegelijk de kop opsteken, kunnen de gevolgen groot zijn. Een coccidiosebesmetting in combinatie met ongewenste clostridiumbacteriën kan bijvoorbeeld voor veel uitval zorgen", zegt Eshuis. "Coccidiose veroorzaakt gaatjes in de darmwand, waar clostridiumbacteriën in springen. Coccidiose komt zowel voor in de opfokperiode als in het begin van de legperiode. Het blijkt moeilijk om de vaccinatie tegen coccidiose goed aan te laten slaan."
De pluimveearts merkt in de praktijk dat darmproblemen vaker voorkomen bij bruine leghennen dan bij witte leghennen. "Dat is erfelijk bepaald", aldus Eshuis, die inschat dat ongeveer twintig procent van alle bruine koppels leghennen te maken krijgen met darmproblemen. "Witte hennen zijn beduidend minder vatbaar voor darmproblemen." 

Tips op Pluimvee Relatiedag
Tijdens de Pluimvee Relatiedag op 29 april in Barneveld geeft de pluimveearts enkele praktische tips en trucs die leghennenhouders in hun management kunnen toepassen om het risico op darmproblemen bij hun hennen in te perken. 

Meld u hier aan voor de Pluimvee Relatiedag 2014

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Net zoals de ene voerfabrikant steeds problemen geeft met vertering van hun voer en de andere die het wel voor elkaar heeft. Een wereld van verschil is er met ooit amper prijsverschil!

 • zon

  Voer uitbalanseren is per voerfabriek anders,de ideeen erover verschillen in wat goed is of minder goed.De grondstof keuze is verschillend.
  Bij dierenartsen is er ook verschil in opvattingen over cocs entingen.

 • Momfer

  het is allemaal al honderd keer verteld, en het probleem is er nog steeds. Als geld geen rol speelde bij het samenstellen van het voer was het probleem er niet.

 • l coumans

  jonge hennen opzetten met een gewicht van 200gr boven de norm doet ook wonderen

 • bankivahoen

  Ik was voorheen ook die mening toegedaan coumans#4 maar dat ging goed mis toen er vrij snel na opzet leververvetting geconstateerd werd.
  Volgens de dierenarts zijn te zware jonge hennen funest voor de rest van de ronde. Geef mij maar dieren die net aan de norm zitten dat is genoeg!

 • l coumans

  dat klopt bankivahoen maar kuikens moeten groeien over de hele opfok periode, met leververvetting zijn de jongehennen gewoon gemest en dat is funest. een jonge hen moet spiermassa hebben en geen vet

 • yongone

  conclusie voer?? mangement. voersysteem ropet u maar

 • W Geverink

  Mensen die zelf nooit voer hebben gemaakt kunnen het verband van darmproblemen en grondstoffen niet of moeilijk leggen. Uit eigen ervaring weet ik dat er veel meer problemen zijn met varkens in periodes van goedkope tarwe.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.