Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Onderzoek ’Dierenwelzijn en volksgezondheidsrisico’s in de pluimveehouderij’

Welzijnsvriendelijke pluimveehouderijsystemen lijken tegemoet te komen aan de wensen van de samenleving op gebied van dierenwelzijn. Maar hoe denkt de samenleving over volksgezondheidsrisico's? En wat als dierenwelzijn en volksgezondheidsrisico's botsen?

Op deze en hiermee samenhangende vragen probeert Mariska van Asselt in het kader van haar promotieonderzoek aan Wageningen UR antwoord te krijgen. De vragenlijst legt ze voor aan burgers, pluimveehouders en dierenartsen. Ze hoopt er inzicht door te verkrijgen in de opvattingen van burgers, pluimveehouders en dierenartsen over dierenwelzijn in relatie tot volksgezondheid in de pluimveesector. Van Asselt roept pluimveehouders op deel te nemen aan het dit onderzoek. Dat kan via deze link. Invullen van de vragenlijst neemt een kwartiertje in beslag. Dat kan de komende twee weken. De gegevens worden anoniem verwerkt.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gepubliceerd via het Kenniscentrum Agrofood & Ondernemen in Dronten en het Poultry Expertise Centre in Barneveld. Van Asselt verwacht voor de zomer de eerste resultaten naar buiten te kunnen brengen. De opgedane kennis kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van pluimveehouderijsystemen die kunnen rekenen op draagvlak in zowel de pluimveehouderijsector als in de samenleving.

Van Asselt werkte na haar afstuderen als dierenarts in 2001 gedurende vijf jaar als dierenarts en docent aan de Hoofdafdeling Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Sinds 2006 is ze docent en onderzoeker aan de CAH Vilentum hogeschool in Dronten. Vanaf 2012 werkt ze aan haar promotieonderzoek dat zij uitvoert aan Wageningen Universiteit onder begeleiding van prof.dr. Elsbeth Stassen, prof.dr. Bas Kemp (beiden WUR) en dr. Dinand Ekkel (CAH Vilentum).

Op dinsdag 1 april houdt promovendus Van Asselt in de Aula van Kenniscentrum Agrofood en Ondernemen, Drieslag 2 in Dronten een inspiratiesessie met de titel 'Blije kip of veilige kip? Een dilemma tussen dierenwelzijn en volksgezondheid'. Kijk hier voor de uitnodiging.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Wonderlijk dat de onderzoekster burgers, pluimveehouders en dierenarsten over volksgezondheidsrisico's bevraagd.
  Daarvoor zul je ook mensen uit de volksgezondheidstak en niet alleen uit de diergezondheidstak moeten bevragen.

  De Q-koorts heeft duidelijk gemaakt hoe onehealth zou moeten werken.
  De onderzoekster zou dit moeten weten.

  Lijkt dus een onderzoek door en voor de sector en dat niet is bedoeld om volksgezondheid te verbeteren. Eerder om beeldvorming in de maatschappij over de sector te beïnvloeden.

 • alco1

  Ja Burnetti. Het is ook wonderlijk dat mensen uit de stad een OORDEEL kunnen geven waar ze totaal geen brood van gegeten hebben.

 • GvdBoomen

  @Burnetti. Het is bij dit onderzoek mogelijk om aan te geven dat je humaan arts bent, dus wellicht is de berichtgeving van Boerderij.nl niet compleet.

Of registreer je om te kunnen reageren.