Pluimveehouderij

Achtergrond 10 reactieslaatste update:20 feb 2014

Lang geleden afgesproken: Dijksma bezoekt bedrijf

Staatssecretaris Sharon Dijksma bezocht dinsdagmorgen het legpluimveebedrijf van John en Marian Claessens-Jenniskens in Ysselsteyn (L), de Agrarisch Ondernemers 2013.

Het bezoek was al tijdens de uitreiking van die prestigieuze prijs op 30 mei 2013 afgesproken. "Maar door haar drukke agenda is het er nu pas van gekomen", vertelt John.

Dijksma: 'prima initiatieven'

Dijksma kreeg een bedrijfspresentatie met toelichting door John en Marian, die zich weer ware ambassadeurs van de pluimveesector toonden. Marian: "We laten zien wie we zijn en wat we doen: gezond en betaalbaar voedsel produceren. Waar we trots op zijn." Dijksma: "Prima initiatieven; laat zien wat je doet. Als je dat zelf niet doet, doen anderen dat voor je." De staatssecretaris lanceerde met een druk op de muis de nieuwe website www.cjpluimveebedrijven.nl van John en Marian.

Tijdens het één uur durende bezoek kreeg staatssecretaris Dijksma een rondleiding in het bedrijf. In het eierlokaal kwam onder meer de beschikbaarheid van eieren in het winkelschap ter sprake. Dijksma was het met de pluimveehouders eens dat er naast biologische of Rondeeleieren, voor elke beurs een ei te koop moet zijn.

Snavels, AI, VWA-tarieven en dierrechten
In de stal met koloniehuisvesting uitten John en Marian hun bezorgdheid over het houden van kippen met onbehandelde snavels. "Als een koppel pikkerij krijgt, is er geen houden aan en is er ontzettend veel dierenleed. Geen enkele pluimveehouder wil dagelijks dode kippen afvoeren." Dijksma beaamde dit en zei de evaluatie in 2017 te willen afwachten.

De staatssecretaris bleek goed op de hoogte te zijn van de AI-problematiek: "Niet alle kippen hoeven naar binnen. Nederland heeft een gigantische export van eieren; als de kippen naar binnen moeten draaien we die sector de nek om en dat willen we niet. We zijn in gesprek met de commissie en zoeken hier passende oplossingen voor."

Over de verhoging van de VWA-tarieven was Dijksma duidelijk: "Die moeten we samen dragen, dus ook de pluimveehouders."

Het dilemma van de pluimveerechten wel of niet afschaffen kwam ook ter sprake. Staatssecretaris Dijksma: "Dat worden spannende gesprekken in de Kamer. Er is veel discussie over de economische betekenis. Pluimveerechten zijn niet het instrument om uitbreiding tegen te gaan. De ruimte in Nederland is beperkt en het maximale aantal dieren is wel bereikt."

'Sluit bij kritiek niet de luiken'
De emotionele beleving van burgers en politici baart John en Marian Claessens zorgen. "Sluit als agrarische sector bij kritiek niet de luiken, maar ga in discussie en leg zaken uit. Dat werkt", adviseerde Dijksma. "Ga vooral zo door en blijf met consument en maatschappelijke organisaties in gesprek.'' Marian: "Dat willen we zeker!"

Monique van Loon - van Duijnhoven

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Marian en John, prima gedaan, de juiste onderwerpen zijn in dit artikel wel genoemd. De consument moet de keuze maken.

 • info36

  Alleen het zinnetje voor elke beurs een ei vind ik kortzichtig.
  Eieren zijn schandalig goedkoop en dat geldt voor elke beurs.
  Wat kost een ei voor de consument : juist helemaal niets!

 • mr X

  De pluimveehouder betaalt het gelag voor de goedkope eieren. Vorige week lagen de klasse L scharreleieren voor € 1,69 voor 10 stuks in de winkel bij de supermarkt Emté. Deze prijs is misschien okay, maar de pluimveehouder wordt afgescheept met een fooi. Het zou niet mogelijk moeten zijn.

 • H.M. Hubers

  John en Marian, goed lobbywerk! Een blik in de (goede) praktijk werkt vaak beter dan uren overtuigingstekst.
  Proficiat bovendien met de mooie website: <> !

 • koestal

  wat moeten we met al die eieren uit de Oekraine ,die de EU binnen komen ,waar geen diergezondsheids eisen bestaan,maken hier de markt kapot

 • Marian Claessens

  Wil bij deze graag even reageren op het zinnetje voor elke beurs van @info 36 De diversiteit aan eieren in de schappen kwam tijdens ons gesprek met de Staatssecretaris aan bod. Persoonlijk gaf zij aan bij voorkeur zelf Rondeeleieren te kopen. Maar gaf ook aan dat zij het zich kon permitteren om deze duurdere eieren te kopen. Ik denk laat een consument kiezen welk ei bij hem /haar past en laat ons Pluimveehouders kiezen welke wijze van produceren bij ons past . Wellicht denken velen onder jullie, komt ze weer aan met code 0-1-2-3.
  Ook hebben wij met haar gesproken over de eieren uit de Oekraïne, dit kan en mag niet volgens ons!!! Hoe ze dat oplossen en dat dit niet makkelijk zal zijn oké, voor ons is dit iets wat je niet kan maken t.o.v. je eigen pluimveehouders, waarvoor je de lat in Nederland steeds hoger legt. Bedenk wat kan je zelf doen, zodat je de consument aanzet tot meer eieren eten...... kijk eens op onze website (pagina recepten deze ga ik weer delen via Facebook /twitter) <> of <> Wij kijken terug op een prettig gesprek en hopen natuurlijk van harte dat ze nog geregeld aan ons terug zal denken zodra de politiek weer praat over de Pluimveehouderij in Nederland.
  Dat praktijk en feiten eens een keer uitstijgen boven emotie!!!
  Kippige groeten uit het Limburgse Ysselsteyn

 • B.Jongsma

  Bedankt voor de uitleg Marian .mooi dat je de kans krijgt en benut om zaken zoals deze aan de kaak te stellen. Het is natuurlijk wrang dat je hier produceert volgens e u regels terwijl dat Spanje en Italië de kooieieren hier op de markt brengen.vr groet pluimveehouder uit Friesland

 • info36

  Ik reageer nog even op de reactie van Marian. Iedere consument kan rondeel eieren betalen want die kosten namelijk ook niets.
  Eieren zijn in het uitgavepatroon van de consument wat waarde betreft verwaarloosbaar.
  Bij veel boeren moet die knop eens om, Voedsel is veel te goedkoop in verhouding tot de gemaakte kosten en in verhouding tot alle andere uitgaven van de consument.

 • l coumans

  dat heb je heel goed verwoord info36

 • FarmerNL

  Fam Claessens super promotie van de sector, iedereen in de sector kan zich een voorbeeld nemen aan de wijze waarop jullie het eerlijke verhaal naar buiten brengen, ga zo door en hopenlijk veel gemotiveerde mede pluimveehouders.
  info36, je eigen naam gebruiken om een open discussie te voeren is misschien ook een idee.
  Frank.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.