Pluimveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Retail hamstert al vroeg eieren

De afzet van eieren loopt vlot. Supermarktketens kopen dit jaar al vroeg voor de kerst in. Normaal gesproken doen zij dat na Sinterklaas. Zij willen geen risico lopen dat er weer beperkingen voor het vervoer komen. Daardoor stijgt de NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram met 9 cent naar €6,45 per 100 stuks.

De verwerkende industrie moet noodgedwongen ook 19 cent meer meer betalen voor witte kooi-eieren van 62 tot 63 gram. Verder noteren witte kooi- en scharreleieren gelijk voor alle gewichten. Bij bruine eieren is dat het geval tot 59/60 gram. Dat was voor de laatste keer het geval in maart 2011.

Prognose: prijs stijgt

Laatste reacties

 • Roelofsn

  Het lijkt mij dat de industrie de kar trekt, afgaande op het prijsverschil tussen kooi en scharrel.

 • pluimpje

  De Retail hamstert eieren en nog trekt de prijs maar minimaal aan, dat is triest ! Dat laat de sector gebeuren, omdat de retail donders goed beseft dat de pluimveehouder maar al te graag levert na zo'n vervoersbeperking. Laten we vooral hopen dat het hierbij blijft.
  Ondertussen zal de Retail in het schap de prijs wel lekker opvoeren en er zeker geen aanbieding op los laten.
  Advies aan de consument 'koop direct bij de boer uit de eierautomaat', zegt het voort!

 • mr X

  Er moet verschil komen in uitbetalingsprijs tussen industrie- en tafeleieren. Biomeerwaarde-ei probeert op eigen kracht haar eieren te promoten. Misschien ook een idee voor Vrije-uitloop-meerwaarde-ei?
  De bijzondere eieren moeten toch een bijzondere prijs krijgen?

 • Tonnis

  Vrije uitloop? waar zijn die dan?

 • Wian

  Het hele jaar predikt onze Derek in zijn markt analyses dat er veel te veel eieren zijn. Waarom trekt dan de industrie nu de kar als er heel het jaar veel te veel eieren zijn geweest hadden de eierbaronnen van de industrie hun koelhuizen toch wel vol gereden met deze eieren. We laten ons van alles aanpraten geloof die onzin toch niet. Je zag wat er vorige week gebeurde 72 uur vervoer verbod en ze begonnen al te piepen.Gewoon allemaal wat pallets door schuiven naar volgende week kijken wat er gebeurt ze hebben de eitjes gewoon hard nodig.

 • mr X

  # Tonnis, ze zijn er werkelijk. De eieren zijn gevraagd vanwege hun onderscheiding. Geen bulk product, zoals helaas scharreleieren.
  Er is vraag naar vrije uitloop en bio. Dat blijft en wordt meer. De markt voor bijzondere producten (vrije uitloop en bio) wordt groter, terwijl er minder interesse komt voor bulk in de consumptie. Daarom moet er volgens mij een andere prijsvorming komen voor de 'echte consumptie producten'

 • Tonnis

  mr X je begrijpt mij niet, op dit moment zijn er nergens vrije uitloop kippen,
  en dan wil jij er een aparte notering voor. Maar als jullie je willen onderscheiden mij best, wie ben ik om daar tegen te zijn. Maar dan wel de controle opvoeren alle dagen buiten ook zaterdag en zondag, en bij overtreding alles naar de destructie zodat niet de scharrelmarkt overvoerd wordt. En wat mij ook steekt, scharrelkippen en vrije uitloop op een bedrijf. Ik begrijp ook dat dit soms niet anders kan, maar dan wel witte en bruine kippen.

 • Almagro

  #7 Tonnis, jij snapt het aardig. Ik vond ook dat veel uitloop kippen het weekend vrij namen of een weekendje weg waren.

 • brabant z-o

  je kunt de vrije uitloop eieren toch niet op waarderen tot scharrel eieren al die eieren bevatten dioxines die moet je rechtstreeks naar de destructor doen

 • Spotvogel

  Zo is dat pluimpje. Alle boeren zouden veel meer van hun producten zelf moeten vermarkten.en de eier- en appel/peren automaten zijn het levende bewijs dat dit supergoed werkt als je een goed en verantwoord product neerzet. Zo krijgt men tenminste redelijke prijzen voor het product in plaats van de grijpstuivers en halve rooie centen van de retail.
  Brabant z-o. Die dioxines zaten in eieren onder de rook van de Harlinger vuilverbranding en dat zal elders bij zulke ovens ook wel zo zijn door de neerslag van verbrandingsresiduen die zwaar dioxinehoudend zijn. Het is idiotie om daarmee de vrijloophouderij verdacht te maken.

 • joannes

  Misschien een goede strategie @Spotvogel, omdat het voordeel van de Supermarkt, het in één keer alle boodschappen doen, héél efficiënt dus, compleet uit het raam wordt gegooid met de Boerderij verkoop. Misschien omdat je wel een demografische rugwind hebt. Het aantal gepensioneerde stijgt, en vele hebben de behoefte oude herrinneringen, smaken en geuren, op tehalen en daarbij; ze hebben zeeën aan tijd die ze leuk willen besteden. Een paar liter brandstof verstoken om eitjes te halen is meer vertier dan efficiëntie. Handig zou zijn er dan ook een soort winkel van te maken die aan die behoefte toch iets meer assortiment en kleur geeft. Een kopje koffie met een lokaal koekje om te beginnen en vervolgens de kaas, en het vlees. Wanneer je een populair (lokaal, speciale eitjes, een bezoekje aan de stal) verhaal kan vinden zal het zeker aantrekkings kracht kunnen krijgen. Een locale concurrent voor de Supermarkt! Een die een eerlijk verhaal heeft!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.