Pluimveehouderij

Achtergrond

Bezorgde boeren en burgers in gemeente Nieuwkoop

Vrijwel alle stoelen van de zaal in het gemeentehuis van Nieuwkoop zijn bezet. De belangstelling van burgers voor de informatie-avond over de uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in het plaatsje Langeraar bij Ter Aar is groot.

Veel mensen hoorden via radio, tv of internet wat er in hun woonomgeving aan de hand was. "Ik wil toch even weten wat dit voor mij betekent", zegt een van de bezoekers voor aanvang van de bijeenkomst.

Na een korte uitleg van burgemeester Frans Buijserd over de situatie benadrukt arts infectieziekten Anton Dalhuijsen van de GGD dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. "Als u langs het bedrijf bent gefietst of een van de familieleden van het getroffen bedrijf bent tegengekomen in de supermarkt is niets aan de hand. U loopt geen enkel risico. Alleen voor mensen die in de stal direct contact hebben met het besmette pluimvee lopen een gering risico om besmet te raken", zegt Dalhuijsen. Hij voegt eraan toe dat deze mensen medicatie krijgen om te voorkomen dat ze griep krijgen.
Burgers en collega-boeren zijn vooral benieuwd naar de herkomst van het virus. "Er zitten hier heel veel ganzen in de natuurgebieden. Volgens mij hebben die beesten het virus bij zich. Wat gaan jullie met die beesten doen?", vraagt een bezorgde melkveehouder. "Ik zie geen oplossing voor de watervogels", reageert een van de deskundigen van de NVWA. "Ik durf niet te zeggen of deze ganzen de oorzaak zijn", voegt hij eraan toe. Boeren dringen erop aan om mestmonsters te nemen van de wilde vogels in de natuurgebieden en deze te testen op vogelgriep.
Een ander vraagt of ratten het virus ook kunnen verspreiden, omdat er in zijn omgeving veel ratten zitten. Dat is volgens de deskundigen nog niet bekend, maar het lijkt niet aannemelijk. 
Boeren uit het gebied reageren aangeslagen op de besmetting van het bedrijf. "Het is vreselijk voor hem. Dit verdient hij echt niet. Ton werkt keihard en heeft het al best zwaar", aldus collega-veehouder Hubert van Oostwaard. "Het is echt heel erg voor hem. Wij hebben er ook allemaal last van en het is lastig dat we niks mogen vervoeren. Maar wij kunnen hierna allemaal weer gewoon verder", aldus Andé Könst. Boeren in de buurt en ook de wethouder en de burgemeester zijn bezorgd over de toekomst van het bedrijf.
Tegelijkertijd zijn er ook burgers kritisch over de situatie. "Welke ontsmettingsmiddelen worden gebruikt? Ik woon heel dichtbij, zijn die middelen gevaarlijk voor ons burgers die zonder beschermende kleding lopen?", vraagt de een. "Burgemeester, zijn er geen middelen beschikbaar om het bedrijf te verplaatsen uit de dorpskern naar een plek buiten het dorp", vraagt een ander. Het onderwerp ligt gevoelig; gelijk begint een discussie. "Het bedrijf zit er al veel langer dan het dorp. Zijn vader Piet had daar al kippen", reageert een ander.
Burgemeester Buijserd reageert helder. "Nee daar zijn geen middelen voor." Hij voegt eraan toe dat hij het niet gepast vindt om op een informatieavond over vogelgriep hier over te praten.
Na ruim een uur wordt de bijeenkomst afgesloten. De bedoeling was vooral om burgers gerust te stellen. Voor de mens is er nagenoeg geen risico. De ontsmettingsmatten voor de deur van het gemeentehuis stralen nét iets anders uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.