Pluimveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Jumbo schudt Wakker Dier van zich af

Jumbo heeft een nieuwe kip gelanceerd en voldoet ruimschoots aan de afspraken voor de Kip van Morgen. Zelfs Wakker Dier is enthousiast.

Jumbo heeft het spel rond zijn Nieuwe Standaard Kip goed gespeeld. De tweede keten van het land moest komen met een invulling van de Kip van Morgen-afspraken die vorig jaar zijn gemaakt tussen pluimveesector en de supermarkten in CBL-verband. Het bedrijf wilde echter niet in de zelfde situatie terechtkomen als marktleider Albert Heijn.

Albert Heijn startte eerder dit jaar met de Hollandse Kip, die voldoet aan de eisen van de Kip van Morgen. Die stap kreeg geen waardering van actiegroep Wakker Dier, de organisatie die zo langzamerhand de dienst lijkt uit te maken als het gaat om verduurzaming van de vleesproducten in de supermarkten. Wakker Dier noemt de Kip van Morgen en dus ook de Hollandse Kip van Albert Heijn een flopkip. De organisatie sleepte AH voor de Reclame Code Commissie (RCC) toen deze de kip als 100 procent verantwoord in de markt wilde zetten. AH werd teruggefloten. De RCC oordeelde dat de reclame van AH inderdaad misleidend was.

Jumbo had de afgelopen periode ook Wakker Dier in zijn nek. Herhaaldelijk werd Jumbo door Wakker Dier neergezet als plofkipverkoper die totaal geen rekening hield met het dierenwelzijn. Jumbo heeft goed gekeken naar de gang van zaken bij AH rond de Hollandse Kip en trok de conclusie dat het anders aangepakt moest worden. Er is in een vroeg stadium contact gezocht met Wakker Dier en dat heeft geresulteerd in de huidige Nieuwe Standaard Kip die door de actiegroep onverdeeld positief is ontvangen. "Jumbo laat zien dat het echt beter kan dan de afspraken van vorig jaar. Het convenant van vorig jaar is hiermee opengebroken. Wij hopen dat er nu concurrentie ontstaat tussen de verschillende supermarktketens", aldus Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. Ze geeft wel aan dat de vlag pas echt uitgaat op het moment dat één ster als basis gaat gelden.

Voor die ene ster is een overdekte uitloop de eis. Dat is voor veel pluimveehouders een struikelblok en niet op korte termijn te realiseren. Ook Jumbo onderkent dat. Het supermarktbedrijf zegt er wel naar te streven om in 2017 duurzamer vlees in het schap te hebben, waar mogelijk voorzien van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Het bedrijf houdt daarmee de deur open en bindt zich niet aan de ene ster voor kip. Jumbo heeft voorlopig Wakker Dier van zich af geschud en dat is precies wat het bedrijf wilde.

Laatste reacties

 • Kuykenhouder

  Jumbo van harte! Nu kijken hoe 2sisters dit gaat aanpakken richting de uiteindelijke Vleeskuikenhouders. Kijken of we allemaal te feliciteren zijn in 2015.

 • schoenmakers1

  ik hoop wel dat ik straks nog wel de gangbare kip van nu kan kopen, anders moet ik net als met batterijeieren op zoek naar een boer die ze nog produceert, ik ga niet mee in deze onzin van wakker dier

 • groot boerdam

  Wie gaat dat vlees kopen dan?toch bar weinig mensen.
  Volgend jaar om deze tijd weer kijken is alles van de baan.

 • massy

  Ze willen van alles maar meer voor vlees betalen HO MAAR hier alles ombouwen en straks plofkip uit RUSLAND verkopen want dat is wat er gaat gebeuren.

 • aarthamstra1

  En de pekingeend zit ondertussen dankzij lekker dier zonder uitloop. Een geluk in China weten ze wel raad met het kweken van pluimvee.

 • juur

  Meer dan de helft van de slachtkuikens komen hier naar slachterij vanuit Duitsland. Die voldoen aan de normen die daar gelden . Gaat wakker dier daar ook controleren hoeveel kuikens op de vierkante meter zitten. Ik denk dat ze daar niets te zoeken hebben.

 • alco1

  Ga je eens verplaatsen in Jumbo. Wat moet je?
  Wakker Dier heeft de kracht van een bommenlegger. Elke niksnut kan zoiets bedenken en zo grote angst inboezemen.
  De grote vraag is: Wat kun je eraan doen????

 • joopi

  In zo'n disccussie kan wakker dier een goede rol hebben, als landbouw in nederland moet je niet meer voor minder nastreven maar een balans tussen meer ruimte voor de dieren en voldoende inkomen.

  Nu moet wakker dier wel zorg dragen dat ze de controle van de supermarkten waar maken anders gaat alle winst op dierenwelzijn verloren en komt het vlees uit het buitenland. Waar ze echt niet zulke strenge eisen hebben als in nederland.

 • koestal

  Hallo Jumbo,kip ik heb je !

 • bertes

  de titel klopt niet; wakker dier krijgt jumbo onder de knie.
  en jumbo, gaat losgeld betalen.

 • schrouff

  Wie betaald voor deze onzin de boer? niet jumbo of de consument.

 • info335

  ' Jumbo zwicht voor Wakker Dier' zou een betere kop zijn. Consumenten wordt een totaal verkeerd en verdraaid voorgeschoteld door Wakker Dier.
  Wakker Dier en de Partij voor de Dieren brengen leugens en onwaarheden de wereld in. De 'domme' Nederlandse consument gelooft dit en nu gaat de grote keten ' Jumbo ' op de knieen voor de 'gekken' van Wakker Dier. Applaus voor Nederland. Wat een idioot land is dit aan het worden.

 • koestal

  nieuw logo,,Wakkere Kip''

 • kip

  Helemaal mee eens massey !
  Tegenwoordig kun je helemaal niet meer boer weze want ze beduvelen je van alle kanten

 • wienbemelmans

  te triest voor woorden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.