Pluimveehouderij

Achtergrond 14 reacties

'Zo gaat de lol er snel vanaf'

Rovende vandalen vernielden afgelopen weekend de eier- en de diepvriesautomaat op het bedrijf van legpluimveehouder Gertjan van Dam. “De totale schade aan beide automaten bedraagt zeker €2.000.”

Pluimveebedrijf Van Dam, dat in Opheusden (Gld.) 70.000 scharrelhennen houdt, is afgelopen weekend slachtoffer geworden van vandalen op roverspad. De eier- en diepvriesautomaat op het bedrijf werden in de nacht van zaterdag op zondag opengebroken, waarna het wisselgeldmechanisme werd meegenomen. Legpluimveehouder Gertjan van Dam raamt de schade aan de automaten op zeker €2.000, terwijl de meegenomen buit niet meer dan €20 bedroeg. Gertjan van Dam waarschuwt pluimveehouders met een eierautomaat en vreest nieuw ongewenst bezoek. "Het baart me zorgen. Wie zegt me dat het hier bij blijft?"

Gertjan, wat dacht je toen je zag wat er was gebeurd?
"Mijn eerste gedachte was: 'ik stop ermee'. Ik baal er enorm van. Natuurlijk heb je in je achterhoofd zitten dat zoiets een keer kan gebeuren. Maar je wordt zo wel even met de neus op de feiten gedrukt. Het schaadt ook je vertrouwen in de mensheid. De lol die je beleeft aan de huisverkoop van eieren en ook ingevroren kipproducten gaat er zo in ieder geval snel vanaf."

Ben je hiervoor verzekerd?
"Nee, de verzekering dekt dit niet. De schade valt voor de verzekeraar niet te verhalen. Maar ik wil nog wel met de verzekeraar om tafel om te kijken wat er mogelijk is. Het is natuurlijk heel zuur dat ik €2.000 schade heb, terwijl de buit slechts twee tientjes bedraagt. Het baart me ook zorgen. Wie zegt me dat het hier bij blijft?"

Wat kun je doen om vernielingen en diefstal in de toekomst te voorkomen?
"Wat kun je eraan doen? Als ze willen komen ze terug. Natuurlijk denk je wel meteen aan extra hekwerk, camera's of een alarmsysteem. Ik ga zeker maatregelen treffen. Ik heb ook camerabeelden gezien op een bedrijf waar dit eerder is gebeurd. Daar word je niet vrolijk van. Het leek wel zo'n plofkraak. Het ging met veel geweld gepaard. Daar schrik je toch van terug. Je moet er niet aan denken dat dit volk ook nog eens je huis binnengaat."

Zoiets komt in een tijd van tegenvallende opbrengstprijzen extra hard aan?
"Ja, natuurlijk. De prijzen in onze sector staan onder druk. Dan kun je dit er niet bij hebben. Het gaat direct ten koste van onze marge. De huisverkoop bedraagt nog geen 2 procent van onze omzet. Nog zo'n schadepost en het kan al niet meer uit. We zien de huisverkoop niet alleen als een manier om een plusje te verdienen, het is ook een stukje service voor de omgeving. Het gros van onze klanten woont hier in de buurt. Het is leuk dat mensen waardering voor je hebben en je complimenteren met je bedrijf. Dan doe je het graag. Maar als het zo moet, dan beleef ik er weinig plezier meer aan."

Jullie waren niet het enige slachtoffer van vandalisme.
"Klopt, in dezelfde nacht is ook een eierautomaat op een bedrijf in Voorthuizen opengebroken, vermoedelijk door dezelfde daders. Net als bij ons zijn daar ook verfresten van een gele koevoet gevonden. Misschien zijn nog wel meer bedrijven getroffen. Ik wil pluimveehouders met een eierautomaat waarschuwen voor dit soort criminelen."

Laatste reacties

 • knor

  hier in brabant zijn ze allemaal al open gebroken ,jij bent niet de enigste
  220 volt op de kast zetten snachts !!!

 • agratax2

  Hoe rot is onze open maatschappij geworden? Eerst hulpverleners in elkaar tremmen en dan een eierautomaat 'tikken'. In beide gevallen gaan deze gasten met een opgewekt gevoel naar huis en onze overheid is niet bij machte of wil niet bij machte zijn dit soort criminele acties een halt toe te roepen. Waarom voor deze gastjes niet veel meer dan een paar uur stoepvegen of met -Schoffel Gertje- op pad. Hier zijn zwaardere disiplinaire straffen op hun plaats.

 • schoenmakers1

  het is veel makkelijker en intressanter voor de overheid om hardwerkende mensen die een beetje buiten hun ideeen lopen hard aan te pakken als dat iets willen doen aan dit soort tuig

 • capasas

  ze moesten er met de vingers aan vast blijven plakken. zodat je ze s morgens zelf kunt '' kietelen''

 • Jan-Zonderland

  Waren er per 1 Januari niet wat grenzen opengegaan of is dat een voorbarig vooroordeel ?

 • MandersT

  wij hebben de automaat open van 8.00 tot 20.00 uur
  daarna de deur op slot
  misschien een idee

 • automaat

  Denk dat MandersT gelijk heeft. Wij hebben een aardappelautomaat van dit merk. S'avonds om 20.00 sluiten wij deze verkoopruimte af, s'morgens om 8 uur doe we de ruimte weer open. Wel moet dat kunnen, want lang niet iedereen kan zo'n ruimte afsluiten.
  Voor deze aktie geld het spreekwoord dat de nacht voor het ongedierte is,
  want mensen die dit doen mag je geen mensen noemen.

 • schoenmakers1

  jongens, dit moet toch niet nodig zijn, we hebben genoeg werkelozen, die zouden makkelijk als bewaker kunnen gaan spelen dat iemand zijn eigendommen niet vernield wordt, waar blijft de tijd

 • hmigchels

  We hebben ook net een automaat geplaatst bij de weg in een open gebouwtje. Na het lezen van dit artikel heb ik direct contact opgenomen met interpolis. Als we er deuren voor plaatsen met een degelijk slot valt de automaat onder de inventaris van het bedrijf. Dus van negen uur in de avond tot 7 uur in de ochtend op slot.

 • crisismanager

  bij ons ook al gebeurd.de automaat hebben we met 5 man moeten plaatsen,amper beweging in te krijgen.we komen op een morgend bij de automaat .helemaal vernield , heel de automaat haaks omgedraaid en kapotgebroken.en dit voor een 100 euro aan wisselgeld,schade 3200 euro +
  aantal weken geen verkoop kunnen doen.dat is flink zuur en de verzekering doet in het geval van automaten niet mee,veel te groot risico.we hebben meteen automatische poort en camerabewaking geplaatst,dit wil je geen 2de keer.

 • jan10

  Misschien bij installatie direct een camera systeem instaleren.
  Je doet het vaak toch maar wel na een inbraak, dus doe het direct en daarbij is ook meteen het erf of oprit e.d. gecontroleerd.
  Bij een signaal kan je zelfs op je smartfoon of tablet zien wat er aan de hand is.
  Een goedkoop systeem is er al v.a. een euro of 300.-

 • masmas

  In Oost-Vlaanderen net hetzelfde. Opengebroken automaten voor een paar euro. Het loopt hier vol met buitenlandse dievenbendes . Vooral uit het oostblok.

 • koestal

  het waren geen eieren uit de Oekraine

 • andreseijkens

  Maak je eier- automaat mobiel, zodat je die s avond achter slot en grendel kunt zetten.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.