Pluimveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Onderkant prijs eieren bereikt

De afzet van eieren loopt qua volumes helemaal niet slecht voor de tijd van het jaar. Supermarkten en de verwerkende industrie kopen behoorlijk wat eieren. Door een groot aanbod daarvan staan de prijzen nog wel onder druk. Bovendien waren de prijzen na de feestdagen te hoog.

De Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders noteert voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram 26 cent lager op €5,49 per 100 stuks. Haar prijs voor witte verrijkte kooi-eieren daalt met 17 cent naar €4,38 per 100 stuks.

Eierhandelaren verwachten dat met deze prijsdaling de bodem van de markt is bereikt. Kokerijen beginnen ook eieren te kopen voor Pasen. Bovendien bestelt Afrika met het huidige lage prijsniveau ook weer in Europa.

Prognose: prijs hoger

Laatste reacties

 • Tonnis

  Prijzen na de feestdagen te hoog? Leg dit eens uit meneer Klein Kranenberg.

 • eimania

  Hij bedoeld dat de marge voor de handel te laag is.

 • Tonnis

  Ik heb het gevoel dat de bezorgdheid bij handel en industrie bij hoge eierprijzen groter was, dan nu de bezorgdheid bij pluimveehouders bij veel te lage prijzen.

 • mwhjanssen5

  Het is wel vreemd dat er telkens met grote sprongen verlaagd wordt maar dat zo gauw de markt aantrekt het mondjesmaat omhoog gaat. Als je spreekt van goede afzetvolumes en de prijs daalt zo hard als nu dan hou ik mijn hart vast voor dit jaar, bij voerprijzen die lijken te stabiliseren.

 • jan nederweert

  ik vind het ook vreemd dat de notering van Barneveld scharrel eieren meer dan een halve cent hoger is dan de nop notering en bij de slacht is er bijna een verschil van 7 cent per kilo?Leg dit ook eens uit meneer Klein Kranenberg

 • Barneveldsei

  Hij bedoelde dat de eieren uit Polen zonder keurmerk meer winst geeft. Kunnen ze gewoon als biologische ei verkopen

 • PluimveeBrabant

  De beste stuurlui staan aan wal, waarom beginnen jullie zelf geen eierhandel?

 • MVonk

  kijk even naar de uitzending van Zembla van 9 januari

 • De Toekomst

  Ja precies MVonk, die supermarkten maken het uit, we zitten helemaal in de verkeerde spiraal, maar ja hoe krijg je het omgedraaid?

 • Almagro

  Hoe krijg je het omgedraaid?
  Dat is niet eenvoudig. In tijden waarin termen als streek producten, lokaal geproduceerd etc. het goed doen, heb je al snel een probleem wanneer je tweederde van je productie moet exporteren. Markten worden in toe nemende mate afgeschermd en zelf ingevuld. Een tafelei of heel ei is een eindproduct en als dusdanig herkenbaar (geprint). Melk en vlees hoef je niet te printen en wordt verder verwerkt naar allerlei producten. Hoe meer toegevoegde waarde des te beter de prijs. Dat zal de uitdaging worden met be/verwerkte eieren of ei producten. Anders zet je het af als bulkproduct met bijbehorende prijs. Wat we dus nodig hebben is een regisseur, (eierhandel?) die opzet kleur/soort ei/kip enz. regelt zodat we de hele markt bedienen van bio tot industrie, en in tijden van overschot gas terug kunnen nemen. Dit alles met een eerlijk verdienmodel voor alle partijen.
  (naar mijn bescheiden mening)

 • Almagro

  Tussen twee haakjes, meneer Klein Kranenbarg probeert samen te vatten wat 'anderen' hem in fluisteren . Hij heeft geen enkele invloed op de eierprijs en kan derhalve dan ook nooit verantwoordelijk zijn voor de prijs op dit moment. Dat zijn wij op de eerste plaats zelf.

 • h.wielens@upcmail.nl

  Pluimveehouders moeten nog grotere stallen bouwen.......

 • De Toekomst

  Inderdaad en liefst met een contract van de afnemer, dan weet die zeker van zijn aanvoer, en zit de rest met een overschot markt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.