Pluimveehouderij

Achtergrond 1709 x bekeken 22 reacties

Groot aanbod drukt eierprijzen

De vraag naar eieren is redelijk goed na de feestdagen. Supermarkten vullen hun schappen weer. Die waren leeg vlak voor het einde van het jaar.

Ondanks de goede vraag brengen scharreleieren toch minder op. De NOP-prijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram daalt met 22 cent naar €5,75 per 100 stuks. Dat is €1,28 minder dan een jaar geleden.

Door het grote aanbod van eieren grijpt de verwerkende industrie haar kans om haar inkoopkosten verder te drukken. Witte verrijkte kooi-eieren noteren bij de NOP 37 cent lager op €4,55 per 100 stuks.

De komende weken zal duidelijk worden of er een herstel komt op de eiermarkt. Pasen (19 en 20 april) is nog te ver weg voor een stevige opleving van de eierprijzen.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • koen.kerkhof1

  Wederom een wazige analyse waar niemand iets mee kan. Laat maar achterwege zulke 'stripverhalen'.

 • bankivahoen

  Met het grote aanbod aan eieren bedoelt men waarschijnlijk het aantal eieren dat de verwerkers ZELF uit oa Oekraine en Verweggistan halen of laten brengen om er voor te zorgen dat de prijs hier lekker laag blijft !
  Kan me voorstellen dat overheden en ngo's hier een oogje toeknijpen en zo stiekem hun verborgen agenda bewaarheid zien worden ! Zullen de prijzen naar pasen toe gaan zakken ipv stijgen is de sector gedoemd te decimeren !

 • Roy Tomesen

  Ach arme bakivahoen. Het ligt weer aan de hele wereld van eierhandel. Zoek het eerst een bij jezelf. Wij pluimveehouders blijven onze hokken volstampen en veel meer eieren produceren dan dat er worden geconsumeerd. Daarnaast is het logisch dat de eierhandel zo goedkoop mogelijk probeert in te kopen dat doen wij pluimveehouders toch ook. De enige mogelijkheid tot betere prijzen is minder productie in Europa. Minder aanbod hogere prijs zo werkt het al jaren.

 • Tuig

  Het aanbod vermindert niet, met alle middelen worden zoveel mogelijk pluimveehouders in leven gehouden. Op zich begrijpelijk, maar de productie daalt er niet van. En hogere prijzen krijgen we er ook niet van!

 • eimania

  Er gaat nog wel een centje af tot aan de Pasen, en daarna stabiel laag.
  We zullen zien wie er deze keer de langste adem heeft !

 • bankivahoen

  Je suggereert dat er dus vorming van een eierberg is momenteel Roy Tomesen? Waarom nog steeds overal kleine hoeveelheden laden en aan moeten horen van chauffeurs dat er een tekort is ? Wij kunnen trouwens wel gaan minderen met de productie , maar dat zal weinig effect hebben , dat gaatje wordt snel gevuld door eerder genoemde landen! Maar goed als jij de eierhandel de hand graag boven het hoofd houd , mij best.

 • Roy Tomesen

  Jammer dat ik alleen weer eens niet weet met wie je hier een discussie voert. Jammer dat mensen nog steeds anoniem op dit soort site's ongezouten hun meningen spuwt. Ik heb mijn handelaar trouwens de afgelopen weken geen enkele maal extra de eieren zien ophalen in tegenstelling tot voorgaande jaren. Roy Tomesen

 • Roy Tomesen

  Eimania. Ook al weet ik ook bij jou niet wie je bent krijg je wel gelijk, als we zo door gaan, ben ik bang

 • koen.kerkhof1

  Roy, dat de eierhandel zo goedkoop mogelijk probeert in te kopen hebben ze gelijk in, maar dat ze die eieren voor zo'n rotprijs aan grootwinkelbedrijf verkopen is hen wel aan te rekenen. Maar ik geef je gelijk dat het beste is als we er samen het beste van maken, maar volgens mij zijn de laatste jaren de eierhandelaren financieel veel beter af geweest dan de pluimveehouders.

 • Roy Tomesen

  Koen. Maar als jij inkoper was van een grootwinkelbedrijf wat zou jij dandoen als je de keuze had. Ik zou ze zo goedkoop als mogelijk kopen, daar wordt mijn baas heel blij van. Je kunt zeggen dat de eierhandel de eieren goedkoop weggeeft, dat kunnen ze alleen als wij ze de eieren goedkoop meegeven. Dus laten we hand in eigen boezem steken en zelf in actie komen

 • MVonk

  niet alleen de eierhandelaren/verwerkers zijn beter af maar ook de voerleveranciers.
  Dat er nu een eierberg(je) gemaakt word van eieren die niet aan de EU productie eisen voldoen is een trieste zaak(website NVP 13-12).
  Broederijen geven al een tijdje aan dat het rustig is en dat er weinig hennen verkocht worden. Het volstampen van de hokken is in Nederland al niet meer aan de orde. Zeker niet nu in het afgelopen jaar gebleken is dat er toch op gecontroleerd word.
  Waar zijn onze belangenbehartigers van LTO/NOP, waarom laten zij zich zo weinig horen?

 • Roy Tomesen

  Hebben we het nog over die paar eieren uit Oekraïne

 • MVonk

  We hebben het niet alleen over die paar eieren uit Oekraine

 • Zents beheer

  1. Er zijn op dit moment nog steeds veel te veel eieren.
  2. De import naar de EU is veel kleiner dan de export naar buiten.
  3. Landen die niet zelf voorzienend zijn hebben een steeds sterkere voorkeur voor lokale eieren en betalen hier meer voor.
  4. Landen die meer produceren (Nederland 300%) moeten in tijden van overschot genoegen nemen met een steeds langer dal en dito prijzen.
  5. Omdat Duitsland langzaam steeds meer zelfvoorzienende wordt zullen we andere afzet moeten vinden .
  6. Wanneer dit meer industrie wordt met bijbehorende laagste prijs zal de productie hier krimpen.

  Naar mijn bescheiden mening kunnen dit beter zelf regelen, anders doet de bank het voor ons.

 • mwhjanssen5

  Ja Roy er zitten te veel hennen in europa, maar volgens mij zijn de eierprijzen in andere landen beter als in Nederland en als dat niet zo is dan zullen er dadelijk vanzelf minder kippen komen, die kunnen namelijk ook niet voor deze prijzen produceren. Dus als we met alle kippenboeren in europa nou eens afspreken dat we 5 tot 10 % minder dieren opzetten in onze stallen dan slaat die balans het snelst om liever 10 % minder en verdienen dan alles vol en geld bijleggen. Maar ja hoe krijg je de neuzen allemaal dezelfde kant in dat is nog nooit gelukt en zal ook wel nooit lukken. Dus ja dan is het de sterkste overleven!!!

 • Roy Tomesen

  Ik denk dat jullie (zentsbeheer en mwhjanssen) de snaar beiden goed raken. zo zal het gaan gebeuren! We moeten de stoppen anderen de schuld te geven en zelf zorgen voor meer binnenlandse afzet. initiatieven als Blij met een ei en Ei love You moeten en kunnen hier een belangrijke rol in spelen. We zullen dus nu moeten investeren om later de vruchten te kunnen plukken. Dit zeg ik niet alleen als voorzitter van Blij met een Ei maar zeker als pluimveehouder. De consumptie van eieren zit in de lift door genoemde acties van de afgelopen jaren maar we zijn er nog lang niet. Als we nu stoppen met deze acties zal de consumptie van eieren de komende jaren weer gewoon terug gaan zakken en zijn we verder van huis. Dus laten we met zijn allen achter Ei love You gaan staan en zorgen dat de consumptie in Nederland verder blijft groeien

 • MVonk

  Helemaal mee eens Roy, Blij met een ei en Ei love You zijn zeer goede initiatieven die zeker een pluim verdienen en laten we hopen dat dit voortgezet kan worden. Naast deze initiatieven kan een pluimveehouder ook in zijn directe omgeving tegen geringe kosten aan promotie doen door b.v. een team van een sportvereniging of andere verenigingen financieel te ondersteunen. Dit brengt niet alleen je product onder de aandacht maar verhoogt ook de acceptatie van je bedrijf in de directe omgeving.
  Echter ben ik er bang voor dat wederom de handel en de supermarkten hier de lachende derde zullen zijn.

 • mwhjanssen5

  Ik ben het helemaal eens met de campagne vergroot je de consumptie van eieren alleen ik denk dat dat te weinig zoden aan de dijk zet.
  Wij kunnen als producenten veel meer sturen als we denken maar dan moeten we samenwerken en allemaal de neuzen dezelfde kant op het liefst ook europees. Als je net als in de pluimveevleeskolom kunt sturen op vraag door een week langer of meer leeg te staan waarom kan dat bij ons niet, maar dan moet iedereen meedoen door tijdelijk langer leeg te staan of gewoon tijdelijk minder dieren op te hokken. Wat de retail het liefst heeft is dat we allemaal die hokken vol blijven stampen en tegen kostprijs blijven werken!!

 • brabant z-o

  janssen hadden we maar de kostprijs wij werken er onder

 • jan nederweert

  begin jaren '80 was het zeer slecht er zijn toen veel kippen geladen in opdracht van de bank. Na die tijd is het ook goed gekomen. En nu komt het ook een keer goed, de vraag is alleen wanneer.

 • De Toekomst

  Nou Janssen dat kun je natuurlijk wel vergeten iedereen wat langer leeg staan of minder op zetten, we denken allemaal het zelfde, als een ander het maar doet dan kunnen wij profiteren. En bij de slacht kuikens is dat precies het zelfde (uit betrouwbare bron) En jazeker Jan komt het goed maar wanneer?veel te veel nieuwe hokken, hoeveel zullen er ( vrijwillig)stoppen in NL ,Belgie en Duitsland denk je. niks natuurlijk. En in andere landen (belgie bv ) zitten zeker nog steeds 10 procent meer kippen dan opgegeven zijn. Dus als iedereen maar roept dat het na de zomer beter word, zet ook dan iedereen ook weer op, dus ik heb mijn twijfels. Maar ja we zijn geleerd altijd maar meer en groter worden anders ga je niet mee met de tijd, dit is wat er van komt! En de melk veehouderij gaat precies de zelfde kant op, ik hoop het echt niet voor hun maar vrees het ergste!

 • mwhjanssen5

  De Toekomst dit heeft niks met groter worden te maken in Nederland tenminste we hebben immers pluimveerechten dus groeien kan alleen wanneer een ander stopt en rechten vrijkomen. En ja als we allemaal zo blijven denken dat we van een ander denken te kunnen profiteren dan moeten we ook niet klagen.Dan zullen de sterkste overleven.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.