Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Gemeenteraadslid op stage bij pluimveebedrijf

VVD-gemeenteraadslid Ineke Sollewijn Gelpke-Uppelschoten liep 15 januari stage bij legpluimveebedrijf W. van de Laar in Oirschot en heeft veel bewondering voor het bedrijf.

VVD-gemeenteraadslid Ineke Sollewijn Gelpke kwam 15 januari stage lopen bij Willie en Wilna van de Laar. Zij houden 90.000 leghennen in twee stallen met het Bolleg Terrace-systeem. Na de verplichte douche voor alle bedrijfsbezoekers, ging Ineke mee de stallen in. "Een controleronde om te kijken of de techniek doet wat die moet doen. Buitennesteieren rapen, gelukkig niet veel, en een paar dode hennen. Daarna eieren inpakken", vertelt Ineke.

Wilna en Willie vertelden over hun bedrijfsontwikkeling en de noodzaak om het bedrijf aan te passen door de veranderde wetgeving. Wilna: "Om aan de landelijke eisen te voldoen moet je samen met een adviesbureau veel uitzoeken. Locaal was het niet eenvoudig om de benodigde vergunningen te krijgen. We hebben een duidelijke mail gestuurd en B&W en raadsleden uitgenodigd op ons bedrijf. Ter plekke hebben we onze knelpunten toegelicht en laten zien hoe we ons bedrijf klaar wilden maken voor de toekomst."

Sollewijn Gelpke is in het dagelijks leven productieleider bottelarij bij Bavaria en ziet veel overeenkomsten met het eierproductiebedrijf, met het verschil dat het hier levende have betreft. Wilna vult aan: "En dat is per koppel verschillend. Ons huidige koppel, 31-weekse witte Novogen-hennen van Broederij Verbeek, doen het supergoed en geven ons veel werkplezier."

Ineke: "Mijn ervaring op de Triple-P-dag en bij deze stage is dat de agrariërs goed ondernemen en voldoen aan de moderne eisen. Als politici kunnen we niet alles dichttimmeren, maar moeten we ook naar individuele gevallen kijken. Een bedrijf van binnenuit bekijken is heel interessant. Ik neem mijn beeld mee naar de politiek en heb veel bewondering voor Willie en Wilna die met veel passie hun hele hebben en houden in het bedrijf steken en gun ze dan ook een goed pensioen over een jaar of tien. Veel burgers weten niet dat Nederland de beste kwaliteit voedsel produceert. Voor ons als politici ligt er ook een taak om dat de maatschappij duidelijk te maken."

Naar aanleiding van Triple-P-dag

De stage van het gemeenteraadslid was een vervolg op de in november door Agro Platform Oirschot (APO) gehouden Triple-P-dag. Niet over People, Planet en Profit, maar over Politiek, Platteland en Plezier. De Triple-P-dag had als doel lokale en provinciale politici te laten zien hoe het boerenleven echt in elkaar steekt. En dan vooral: wat is de invloed van regelgeving op het agrarisch bedrijf en op het gezin? Gedeputeerde Johan van den Hout, enkele Statenleden, wethouders en raadsleden van de gemeente Oirschot bezochten samen vier APO-bedrijven waaronder legpluimveehouderij W. van de Laar. Tijdens het bedrijfsbezoek vertelde Wilna van de Laar over de invloed van regelgeving en beeldvorming op het bedrijf en het gezin. Later op de dag werden politici aan APO-bedrijven gekoppeld.

Monique van Loon-van Duijnhoven

Eén reactie

  • Kemps

    Laat de politiek nu hun eigen neutrale mening is geven over de veehouderij. En dat blijkt erg positief. Laten we dit aan de rest van de politiek ook duidelijk maken!

Of registreer je om te kunnen reageren.