Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijs vleeskuikens zakt veel te vroeg

De opbrengst van vleeskuikens zakt dit jaar veel vroeger dan normaal. Consumenten zijn door de crisis erg terughoudend met hun aankopen van pluimveevlees.

De notering van vleeskuikens begint normaal gesproken in het najaar te zakken om in het voorjaar weer op te lopen. Dat seizoensmatige patroon is een gevolg van de consumptiepatronen bij consumenten en de groei van vleeskuikens. In het voorjaar en de zomer eten consumenten relatief veel pluimveevlees. Als de temperaturen dan ook nog hoog zijn, groeien vleeskuikens ook nog eens minder hard. Daardoor is de vraag naar pluimveevlees in het voorjaar en de zomer meestal groter dan het aanbod.

In het najaar en de winter is de situatie omgekeerd. Dan eten consumenten meer varkens- en minder pluimveevlees. Daardoor zakken de kuikenprijzen meestal. Dit jaar zakt de prijs van kuikens al vroeg in het jaar. In de week van 12 tot en met 16 augustus lag de basiscontractprijs nog op 85 cent per kilo. Inmiddels is die gezakt naar 82 cent per kilo. Dat is 2,5 cent minder dan een jaar geleden.

De forse prijsdaling is een gevolg van de terughoudendheid van consumenten om pluimveevlee te kopen. Door de crisis letten zij goed op hun uitgaven. Zo kregen pluimveeslachterijen vorig jaar nog €2,30 per kilo voor zware kappen. Deze week ontvangen zij €1,90. De opbrengst van verse kuikenbouten is in een jaar tijd gedaald met 23 cent naar €1,05 per kilo.

Voor kuikenhouders komt de prijsdaling op een ongelukkig moment, omdat het stookseizoen voor de deur staat. De stookkosten kunnen oplopen tot 13 cent per kuiken.

Tegenover de forse daling van de opbrengst van vleeskuikens staan ook lagere kosten voor het inkopen van voer. De LEI-prijs voor geconcentreerde vleeskuikenkorrel met 35 procent tarwe daalde tussen juli en september met €2,90 naar €35,45 per 100 kilo. Of die kostendaling voldoende is om de lagere inkomsten te compenseren zal begin volgende maand blijken. Dan komt het LEI met nieuwe berekeningen van het slado van vleeskuikenhouders. Dat saldo steeg in juli naar €20.241 voor een vleeskuikenhouder met 90.000 dieren. Dat is het hoogste niveau sinds december 2011 en ruim 12.000 euro meer dan in december vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.