Pluimveehouderij

Achtergrond

Opstelling Rusland bij laagpathogene vogelgriep blijft onduidelijk

Exporteurs van eendagskuikens en broedeieren durven er niet op te vertrouwen dat Rusland bij een volgende besmetting met laagpathogene vogelgriep importbeperkingen zal beperken tot de gemeente waarin het besmette bedrijf ligt.

Het ministerie van EZ gaat er wel van uit dat Rusland in een volgend geval net zo handelt als de laatste keer bij het geval in Tzum, toen Rusland de importstop beperkte tot de gemeente Franekeradee, maar zeker is dat niet.

Uit antwoorden op kamervragen van de CU blijkt dat de staatssecretaris geen bevestiging zwart op wit heeft dat Rusland in het vervolg importverboden zal beperken tot de besmette gemeente. De staatssecretaris antwoordde op de vraag of de gebiedsbeperking schriftelijk is vastgelegd, dat Nederland een schriftelijk dossier heeft opgesteld voor de Russen ter bevestiging van de afspraken. Ze wijst op de gang van zaken rond de besmetting in Tzum waar de Russen schriftelijk hebben bevestigd dat in dit specifieke geval importbeperkingen beperkt blijven tot de gemeente Franekeradeel. De vraag of Rusland in het vervolg steeds op deze manier zal opereren, is niet definitief beantwoord. Rusland lijkt de opties open te houden. Ook een woordvoerder van het ministerie van EZ bevestigt dit. "The proof of the pudding is in the eating: Voor wat betreft Tzum is gehandeld naar mondelinge toezegging en ook schriftelijk bevestigd dat alleen importbeperkende maatregelen voor gemeente Frankeradeel worden genomen", aldus de woordvoerder. Conclusie: pas bij een volgend besmettingsgeval wordt duidelijk hoe de Russische opstelling zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.