Pluimveehouderij

Achtergrond 36 reacties

Te weinig ambitie bij de supermarkten of te weinig productie

Consumenten krijgen niet de kans te kiezen voor een diervriendelijker duurzamer kipproduct, zegt Wakker Dier. Het verhaal heeft meerdere kanten.

Supermarkten bieden consumenten amper diervriendelijkere keuzes als het gaat om de verkoop van kip en kipdelen. Dat verwijt brengt Wakker Dier in stelling tegen de supermarkten in de 'Plofkip'-campagne tegen de gangbare vleeskuikenhouderij.

Door te weinig keus te bieden tussen gangbaar en diervriendelijker producten, zouden de supermarkten de consument dwingen tot aankoop van het gangbare kipproduct. Volgens woordvoerder Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier ligt het niet aan het aanbod van kip met minimaal één ster. Dat is er volgens hem genoeg. Supermarkten vertonen volgens hem te weinig ambitie. "Ze hebben de mond vol over verduurzaming van het vleesschap. Vorig jaar nog riep het CBL dat vanaf dit jaar zou worden ingezet op minimaal één ster. Je hoort ze er nauwelijks meer over."

Directeur Marc Jansen van het CBL reageert vermoeid op deze nieuwe persuiting van Wakker Dier. "Je kunt bewondering hebben voor de energie die ze erin stoppen om hun doel te halen. Het onderwerp wordt tot op het bod uitgemolken." Jansen legt nog weer eens uit waarom de supermarkten voor het kipassortiment niet gekozen hebben voor één ster als basis. "De uitloopeis is een belemmering. Het is te duur en in het vergunningentraject loop je vast. Het zou veel te lang duren voor er voldoende wordt geproduceerd. Daarom hebben we met de pluimveesector gekozen voor de Kip van morgen, waar nu volop aan wordt gewerkt."

De cijfers en de gegevens van Wakker Dier tonen aan dat het aanbod van kip met minimaal één ster nog vrij beperkt is. Of dat nu ligt aan de vraag van de consument, de aanbodsturing van de supermarkten of het gebrek aan productiehoeveelheid is niet helemaal duidelijk. Er zijn zo'n vijftig pluimveehouders van de in totaal zevenhonderd bedrijven met vleeskuikens in Nederland die kip met één ster produceren. Plukon meldde onlangs dat er een wachtlijst is van enkele tientallen bedrijven om om te schakelen. Op basis van de afzetontwikkeling worden deze pluimveehouders toegelaten. Daarnaast zijn de twee grootste slachterijen, Plukon en 2Sisters Storteboom, bezig om de productieketen voor de Kip van Morgen op te zetten.

Uit de Monitor Duurzaam Voedsel die eerder dit jaar is gepubliceerd blijkt dat de consumentenbestedingen aan duurzame kip vorig jaar met 38,2 procent zijn toegenomen, terwijl de totale bestedingen aan kip met 11,3 procent zijn toegenomen. De bestedingen aan duurzamer varkensvlees groeiden veel sneller, met ruim 89 procent, terwijl de totaal bestedingen aan varkensvlees afnamen met een half procent.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wat een onzin, de supermarkten laten hun oren helemaal hangen naar de richting zogenaamd dierwelzijn, wakker dier is nooit tevreden, kunnen ze ook niet zijn want wat ze willen is slechter als het vroeger was, ik kan al lang geen batterijeieren meer kopen, als ik het wel kan zeg het maar, maar ik weet wel dat sinds ik geen batterijeieren meer kan bemachtigen ik er ook geen enkele meer eet, rommel die ze tegenwoordig hebben, bah

 • l coumans

  te weinig aanbod ????? wat een kletsverhaal

 • trijnie

  Bij AH is veel 1 ster lees te koop in de stad. Maar kom je op het dorp is er nagenoeg niets. Alleen wat biologisch vlees en dat is van de supermarkt van slechte kwaliteit. Ik koop het nauwelijks maar ik heb het geluk om op 10 km afstand een prima bio slager te hebben en in de schuur een vriezer.
  Maar wat stelt dat 1ster beter leven eigenlijk voor bij de kip en het varken?
  Hebben deze 'sterren' echt een beter leven of wordt ons weer wat op de mouw gespeld?.

 • trijnie

  Schoenmakers, neem zelf een paar kipjes, er gaat niks boven een lekker, vers, bros eitje, je hebt gelijk daar kan zelfs een bio-eitje niet aan tippen.
  En als je weer een draadkooi-eitje wilt, dan zul je toch echt moeten verhuizen naar de Oekraïne, ik weet alleen niet of je dan nog zo vrij je woordje kunt doen op internet.

 • l coumans

  trijnie 1ster is gewoon een grote zwendel maar sjoerd denkt van niet

 • trijnie

  Couman, bedankt, dan moet Sjoerd mij dat maar eens uitleggen wat het wel inhoudt Ik vindt het niet erg om wat meer te betalen maar dan moet het wel zin hebben.

  Nou Sjoerd wil je me dat eens uitleggen?

 • Gijs Brons

  Mijnheer SvdW is maar opeen ding uit nl. de hele agrarische sectornaar de kl.... te helpen. makkelijk praten als een ander hard moet werken om zijn geld bij elkaar te krabben.

 • jehanvankroaks

  Boerderij.nl Hét ideale gratis reclame bureau / platform voor wakker dier !
  en natuurlijk svdw .......

 • somporn

  WD wil de consument zijn wil op leggen,maar de consument is niet gek.
  Die wil kwaliteit en zo min mogelijk betalen, we zijn niet voor niets NL,zo goedkoop mogelijk.Ook al schreeuwt WD nog zo hard,de consument bepaald.

 • bankivahoen

  Trijnie@, verwacht hier geen reacties van vd Wouw, die gaat geen discussie met het publiek aan, doen ze in communistische landen ook niet.

 • Kuykenhouder

  kijk zelf in het schap wat er als laatste overblijft........ of het nu winkel a b of c is, alles wat 'anders' dan standaard is geproduceerd blijft het langste liggen en moet op maandag morgen vanuit de vitrine in de container bij de supermarkt. heel jammer want deze dieren zijn dus voor NIKS gehouden en geslacht op 'aandringen' van wakkerdier, daar waarbij gangbaar de schappen gewoon leeg zijn!

 • trijnie

  Ankehaar, misschien ook slecht inkopen van de super?
  Bij ons op het dorp hebben ze een 'opruimvak' maar daar ligt zelden scharrel in.
  En al helemaal geen eieren.

 • W Geverink

  Ik moest wel lachen toen ik van voorjaar bij de AH was en 'scharrel'rundvlees in de koeling zag liggen. Ik weet niet waar je in Nederland vlees haald want vergeleken met hier is het vlees aanbod in nederlandse supers klein en beroerd slecht. Ik denk dat je voor echte goeie bbq steaks (2.5 cm dik) toch naar de slager moet. Een kip langzamer laten groeien legt per kg groei meer beslag op voer en water. Dat is absoluut niet duurzaam. Omdat het smaakverschil zelfs door experts niet te proeven is is de consument meer dan blij met het goedkopere goede reguliere product.

 • trijnie

  Nu geverink dat ben ik niet helemaal me je eens. Je hoeft maar een paar keer vlees van onze bio-slager te hebben geproefd nu dan zeg je dat niet meer. Maar dat bio bij de super dat is slecht, nou ja, ik moet niet overdrijven maar je moet er zeker geen rundvlees halen. Ik had daar eens een gesprekje over met die supermarktslager en toen gaf hij dat ook zelf toe. Het aanbod was klein wat rund betreft en daarom was het niet zo best.zeker van een oude uit gemolken koe. Kip en varken valt wel mee maar als ik echt goed vlees wil dan zit er niks anders op dan naar de stad of bestellen en thuisbezorgen. En dat doe ik dan alleen als de vriezer gevuld moet worden of met Kerst dan gourmet ten we hier altijd, zitten met de hele familie aan 3 aan elkaar geschoven tafels en genieten van al het goede dat we krijgen en van elkaar. Moet toch kunnen, de rest van het jaar eten we 3 tot 4 keer per week vlees, niks geen vlees waar maar als we het eten genieten we er ook van.

 • Khalid en zijn maten

  Trijnie ,ik heb een tijdje terug bio-vlees gehaald bij een boer met Montbelliarde koeien,volgens de verpakking zou het van een 1 jarig dier zijn,ik vond em nogal taai en de structuur was meer van een ouder dier...trouwens de smaak was niet anders als ik gewend ben van rundervlees...misschien moet ik denken aan bio als ik het eet?

 • W Geverink

  Het is niet zo zeer of het bio is of van een bio slager komt Trijnie. De smaak komt van wat het dier gevoerd wordt. Als je een smaaktest doet met maisgevoerde kip of gerstgevoerde kip zullen de meeste mensen voorkeur hebben voor het gerstgevoerde kippetje. In de States kochten we varkensvlees wat naar mais smaakte met geel zacht vet. Was er op zijn zachtst uitgedrukt bepaald niet van onder de indruk. Wat rundvlees betreft kiezen de Europeanen meestal het slechtste stuk vlees. Jullie zijn zo gewend aan de schrale afgemolken Holsteins dat verwacht wordt dat het vlees van het echte vleesvee daar op lijkt. Schraal en vetvrij. Met koeien is he hetzelfde als met varkens. Het beste en meest malse vlees is rijk en dunnetjes doorregen met intramusculair vet. Ik zal er meteen bij vermelden dat een slechte kok het beste stukje vlees kan verprutsen.

 • trijnie

  En wat denkt je van het vakmanschap van de slager? Heel belangrijk.
  En deze slager haalt zijn vlees uit de buurt; het vechtdalvlees.
  Allemaal van boeren die speciaal aan hem leveren.
  Je krijgt ook nooit een karbonade zonder een randje vet dat hoort erbij, dat maakt het lekker mals. En het kippenvlees is wat gelig bij hem, dat zal dan wel gevoerd zijn met mais? En ook het rundvlees is voortreffelijk bij hem maar ik heb ook weleens limousin en Schotse hooglander van het Drents Landschap gehad en dat is ook heel goed.
  Maar je moet nier teveel vlees eten, dat is niet gezond en als ik het begrijp woont u ook in Canada? Net als bison, ook zo mooi in de natuur. Ener wordt hier in nederland gezegd dat jullie Amerikanen teveel eten, vooral vlees, en als ik je zo hoor over dat vlees bij jullie kan ik wel begrijpen dat het moeilijk is om het te laten staan. Weet u overigens dat veel melkboeren hier een roodbonte erbij hebben voor hun eigen vlees, onze buur denkt ook: dan weet ik wat ik eet.

 • trijnie

  Maar ik eet niet alleen bio omdat het lekkerder zou zijn, ik ben een voorstander van kleinschaligheid, ik wil graag medicijn vrij en ik wil graag diervriendelijk.
  De kleinschaligheid begin ik achter te komen dat is er ook bij bio veelal niet meer bij. Medicijn vrij moet je maar in geloven en diervriendelijk, het dier in zijn waarde laten......ja....... na het lezen van een boek over dierziekten die zich muteren en op mensen overgaan, heb ik ook alweer mijn twijfels over de vrije uitloop van kippen en varkens......moeilijk hè...... ik wil zo graag het goede, maar wat is precies het goede???????

 • jete

  Vorige week ben ik naar een scharrelslager geweest om te overwegen daar maar eens kipfilet te kopen. Toen ik vernam dat de prijs daar 12 euro per kilo was, ben ik toch maar weer naar de supermarkt gegaan waar ik slechts 5 euro per kilo moest betalen.
  En hoewel het welzijn van het dier mij ook aangaat, lijkt mij een 'luxe' productieproces voor een kip, waarbij 12 euro voor een kilo kipfilet moet worden betaald, teveel van het goede.
  Mogelijk dat bepaalde 'welgestelde' mensen dit er wel voor over hebben. Doch willen wij in Nederland voor de gemiddelde Nederlander en voor de export pluimveevlees produceren, dan zal daar een ander “prijskaartje” bij moeten horen. Want anders zal dit de import daarvan als gevolg hebben.

 • l coumans

  jete dat snapt sjoerd niet , ik weet wel wat sjoerd moet doen maar dat kan hij niet

 • trijnie

  Jete, mijn man heeft als techneut in de aardgas gewerkt en wij hebben een goed inkomen tussen minimum en modaal. Ik zeg goed, want ik ervaar het als goed. Maar onze levensstijl is misschien wat eenvoudig. Ik kan me indenken dat je de verhouding 5 of 12 euro wat groot vindt maar het is toch ook geen stijl om voor 5 euro te verwachten dat er een stal wordt gebouwd, graan wordt gekweekt en vervoerd, een mensen die er 2mnd.? mee druk zijn. Daarna met de vrachtwagen naar de slacht, vervolgens naar de winkel.
  Dan nu nog even de mensen: bouwvakker, kippen boer, dierenarts,graanboer, chauffeur, slachter, keurmeester, supermarktbaas, cassiere. En dan heb ik het nog niet over de energie, verpakkingsindustrie enz.
  Wij eten hooguit 4 keer per week vlees en daar genieten we van en ik vind het niet erg om een fatsoenlijke prijs te betalen. Ik kan me wel indenken dat als je van een uitkering moet rondkomen of je hebt een groot gezin dat het dan verleidelijk is om toch voor het goedkope te kiezen.
  En je kunt ook heel lekker koken met ei, noten en bonen En ook een vleesvervanger kan best lekker zijn alleen moet je dan geen vlees willen proeven want dat is het gewoon niet maar er zijn soorten die goed smaken.

 • jete

  Geachte mevrouw trijnie:
  Als ik het goed begrijp, dan zou een advies van u kunnen zijn: Eet minder vlees en verhoog de prijs van pluimveevlees.
  Dit heeft dan echter wel als gevolg dat de pluimveesector kan gaan inkrimpen of de productie daarvan kan beëindigen. Want met een “te luxe” prijskaartje kunnen we de export van pluimveevlees wel vergeten en bovendien dit goedkoper gaan importeren, zowel vanuit landen binnen Europa als van daarbuiten. (bijvoorbeeld uit Brazilië en Thailand).
  Het zal een ieder echter duidelijk moeten zijn dat dit niet ten goede komt aan het bestrijden van de economische crisis in Nederland en daarmee ook niet aan het welzijn van de bevolking.

 • W Geverink

  Een goed stuk vlees op mijn bord vind ik heel belangrijk en aan deze kant van de oceaan is genoeg goed vlees te koop. Dat vlees ongezond is en vol zit met medicijnen als het niet bio is is gewoon niet waar. Vlees uit de reguliere houderij is gezond, veilig en met voldoende dierenwelzijn geproduceerd. En omdat de smaak afhankelijk is van het voer is er voor mij helemaal geen reden om geld uit te geven aan bio. (Moest ik eigenlijk niet zeggen want er zijn genoeg mensen die het tussen de oren hebben dat het beter is).

 • trijnie

  Jete, wat vriendelijk van je dat je me geachte noemt maar dat hoeft echt niet want ik ben maar een simpele arbeiders vrouw.
  Ik heb je doorgegeven hoe ik er over denk maar niemand hoeft dit na te doen.
  Het gros van de mensen zal dit zeker niet doen.
  En dat er teveel vlees wordt ge produceert dat ligt aan de mensen, niet alleen boeren die steeds groter en meer willen. Ze zijn net als in het sprookje van het vrouwtje van stavoren. En iedereen die nooit genoeg heeft, breidt uit ten koste van een ander, in dit geval dus de collega-boer.
  En let wel: de mensheid, deze aarde gaat ten onder aan deze nooit genoeg mentaliteit.
  Deze economie zou beter in elkaar zitten als de mensen met elkaar zouden delen. Niet de ene alles en de ander niets of weinig.
  En importeren uit lage landen is helemaal niet nodig hoewel dit een mooi stukje ontwikkelingshulp is. Nee, beste vrouw het zou beter zijn als we ons wat inperken in onze hang naar luxe.

 • trijnie

  Geverink, ik gun je van harte je stukje vlees, je eet er maar lekker van.
  Ik denk dat je gelijk hebt , het is belangrijk wat een dier eet en als ik bison zo hoor over zijn zwarte koetjes dan denk ik dat jullie wat vlees betreft op de goede plek zitten.

 • Khalid en zijn maten

  @ trijnie#21,je vergeet nog een aantal mensen;Voor een vleeskuikenbedrijf van gemiddelde omvang heb je ook nog een kippenvang ploeg van 6-8 personen en een shovel machinist nodig. En dan nog 2 mensen om de mest eruit te rijden,en nog 2-4 mensen om de boel schoon te spuiten/ontsmetten,en nog een stuk of 6 vrachtauto's om de mest af te voeren ,plus een machine van de loonwerker om de mest te laden. Dan zijn er nog de mensen die het vangen ,uitmesten,schoonmaken en mest afvoeren moeten plannen en naderhand moet er nog een factuur van deze bedrijven de deur uit ,die dan via de post weer in de bus komt,hoeveel mensen de post ervoor nodig heeft weet ik niet.

 • trijnie

  Ja khalid en daarom is die 5 euro veel te weinig voor al dat eerlijke werk.
  Jullie worden uit geknepen.
  En het maakt niks uit of dat nu gangbaar of bio of uitloop of huppeldepup is.

 • Khalid en zijn maten

  @trijnie, ik ben uitgegaan van een vleeskuikenbedrijf dat gerund word door 1 persoon,daar zijn er steeds meer van in NL,en die ene boer kan niet dag en nacht werken ,dus zal voor alle extra werk extra mensen moeten inhuren...

 • Khalid en zijn maten

  @trijnie,gelukkig snap jij dat er veel mensen nodig zijn om het kippetje van de boer naar de winkel te krijgen,waardoor de economie dan weer ondersteund wordt,maar helaas begrijpen ze dat bij WD niet....

 • abtje

  @Khalid Zeker mooi dat onze Trijnie dat snapt. Nu jij nog dat melkveeboeren ook wel eens niet 24/7 melken en daar een robot voor aanschaffen. :-)

 • Khalid en zijn maten

  Ach abtje ,voor het melken van koeien kun je ook mensen inhuren,en nee die hoeven niet van de AB te zijn. Voor ons werk bestaat ook geen robot en fysiek is het zeker 2 keer zo zwaar als melken, melkveehouders in Nederland 'klagen' gewoon graag vind ik.

 • trijnie

  Khalid, je had montbaliarde koev lees gegeten maar dan krijg je hetzelfde als bij die holsteiners, het zijn melkkoeien dus minder lekker dan het vlees van echte vleeskoeien.
  Wist het ook niet maar was nieuwsgierig naar dat ras. Even gegoogeld.
  Zijn beste koeien zo te zien, moet je haar horen, ha, ze heeft er nauwelijks verstand van.

 • Koeienboer

  @trijnie, je spreekt in een reactie over een oude, uitgemolken koe. Iets meer respect mag wel voor zo'n goed verzorgd dier he? Iedereen heeft er de mond vol van dat melkkoeien zo kort mee gaan, krijg je vlees van een oude koe is het weer niet goed...

 • trijnie

  Sorry koeienboer, maar dan moeten ze er maar gehakt van maken of frikandellen , ik heb ook niet meer het gebit van een 20_jarige, snap je?
  Eigenlijk moet zo een dienstbaar dier naar het verzorgingshuis maar tja,
  Het gaat niet al te best met de economie.....

 • Khalid en zijn maten

  @trijnie,een Montbelliarde is een koe die door haar ras eigenschappen meer en betere kwaliteit vlees bezit dan een Holstein ,de melkproductie is bij de Montbelliarde vaak veel lager dan een Holstein. Het is een type koe dat ook als dubbeldoel bekend staat,dat stond niet op je google pagina denk?

 • trijnie

  Khalid, er valt heel veel te googhelen maar na wat te hebben gelezen en de joekels van uiers te hebben gezien dacht ik , dat is een beste melkkoe...
  Maar ik heb er geen verstand van, ik vind het wel erg leuk, al die soorten koeien, daarom vind ik het ook zo jammer dat de weiden zo leeg worden.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.