Pluimveehouderij

Achtergrond 21 reacties

Prijzen scharreleieren dalen licht

De afzet van eieren kabbelt rustig verder op het huidige lage prijsniveau. Van grote prijsdalingen is geen sprake meer. Het aanbod is nog wel wat groter dan de vraag.

Door het begin van de vakanties in Nederland en Duitsland kopen consumenten wat minder eieren. Supermarkten bestellen daarom ook minder. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram daalt zodoende met 5 cent naar €4,71 per 100 stuks. Dat is €2,72 minder dan een jaar geleden.

De eierverwerkende industrie was een week geleden nog aan de markt om haar voorraden weer aan te vullen. Die vraag zet deze week niet door. De NOP verlaagt zijn richtprijs zodoende met 2 cent naar €4,27 per 100 stuks. Dat is €2,59 minder dan een jaar geleden.

Prognose: prijs gelijk

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Vreemd dat de vele leegstand die er momenteel is en nog uitbreidt geen effect heeft op de prijsvorming naar boven! Kortom mijn indruk is dat prijsvorming niks meer te maken heeft met vraag en aanbod maar dat er op een andere ondoorzichtige manier aan de touwtjes getrokken wordt ! Het is natuurlijk wel zo dat 16 miljoen mensen de prijs nooit laag genoeg vinden en die amper 1000 kippenboeren daar nooit iets tegenover kunnen stellen. Gokje : van die 100 blijven er een honderdtal over binnen 10 jaar ????

 • kleine pluimveehouder

  Wie is de NOP die de eierenprijzen bepaalt??? Waarom bepalen ze deze prijzen van eieren zo laag??
  Is daar een reden voor?? Zo ja, leg dat maar eens uit aan de pluimveehouderij.

 • bankivahoen

  Ik bedoel van die 1000 blijven er een honderdtal over in reactie nr.1 .

 • kipenei

  Het probleem van de eiprijs komt door dat te veel pluimveehouders hun eieren verkopen aan de brekerijen en niet aan de handelaars waardoor de brekers geen vragende partij meer zijn.De handelaars kunnen vandaag geen eieren vinden om eventueel te exporteren.Als de handelaars met zijn allen te wijnig eieren hebben is er geen handel meer en ook geen export buiten europa.De brekers hebben vandaag zoveel eieren recht bij de boer gekocht zodat ze geen voorraad hoeven aan te leggen want ze zijn zeker van genoeg aanvoer in de volgende maanden.BREKERS MOETEN BREKEN EN HANDELAARS MOETEN HANDELEN

 • lub tuf

  het probleem is kartelvorming, en niets anders!

 • dutch1

  het probleem is een te hoge productie in europa dat is alles

  denk daar eens aan en hoe is het mogelijk een kartel te vormen door heel europa
  zoals je weet is de prijs in heel europa laag leg me dat eens uit lub tuf
  weet je wel hoeveel pluimveehouders, handelaren en eiproducten producenten er zijn in europa breng die eens op een lijn onmogelijk dus
  je opmerking is dus onzin

 • koestal

  de retailers hebben marktmacht en niet de producenten,dat is ook de wil van Brussel

 • hans1961

  net zoals vele collega's van mij, wiens eierprijs bepaalt wordt door de nop, stapelen de financiële problemen, met name het tekort aan liquide middelen zich op. Met het huidige prijsniveau kun je net zo ongeveer het voer betalen, om over de rest maar te zwijgen...
  ik weet op dit moment niet meer, hoe de eindjes aan elkaar te knopen, ik ga er van uit dat de prijs die op dit moment voor de eieren betaald wordt, marktconform is.
  Maar het doet wel pijn, als ik vervolgens zie dat dezelfde eieren voor 10 cent meer in de winkel liggen, de koek zou iets beter verdeeld mogen worden.
  Ik hoef geen tonnen te verdienen, maar zou het fijn vinden om mijn rekeningen binnen de gestelde termijnen te kunnen betalen, met het huidige prijsniveau is dit bij mij echter niet mogelijk.

 • voshaar3

  Wel raar om bovenaan in dit bericht te lezen dat er geen sprake meer is van grote prijsdalingen!! Alsof dat nog kan! Straks moeten we de NOP nog geld meegeven om van de eieren af te komen! Overigens ben ik het helemaal met hans1961 eens dat het verschil met de supermarktprijs wel heel erg groot is.

 • mwhjanssen5

  Ja het schap met de eieren is voor de supermarkten al jarenlang het schap met de hoogste marge. Het is heel simpel met zijn alle in heel europa 5% hennen opruimen snelste methode of 5% minder dieren inzetten is de methode op termijn moet jij eens kijken wat er gebeurd met de prijs. Maar dit gebeurd niet omdat als er iemand 5% minder inzet de buurman denkt maar dan zet ik er 5%meer in en zo blijft het zoals het is, werken tegen kostprijs!!

 • kleine pluimveehouder

  met deze prijzen komen er vanzelf minder kippen en minder

 • grotepluimveehouder

  Er zijn gewoon teveel eieren in heel europa, dit lost zich wel op maar heeft tijd nodig. Op dit moment worden er weer veel jonge hennen opgezet tot Januari. Als we niet stoppen met jonge bestellen gaat dit erg lang duren,al het verdiende geld in 2012 zal wel weer eraan gaan!!!

 • kleine pluimveehouder

  voor pluimveehouders die begin 2012 hun stallen hebben omgebouwd zijn nu de probleemen het grootst

 • kleine pluimveehouder

  en als er teveel jonge hennen zijn opgezet wat moet er dan met de opfokruimte die te lang leeg ligt

 • ariefritz

  Mocht de prijs weer omhoog gaan, dan komen er vast weer kooieieren van buiten de EU om de prijs weer te drukken. Het zou beter zijn, dat op alle produkten (binnen de EU) waarin ei is verwerkt de herkomst( ei-code ) duidelijk zou worden vermeld.

 • Conrad

  Ik vind het wel knap dat er inmiddels 50% meer euro's op de markt zijn en dat de producentenprijzen nog steeds laag blijven. Je zou toch eigenlijk verwachten dat alles dan ook 50% meer zou moeten opbrengen dan in 2002. Welke econoom kan dit uitleggen?

 • kk

  misschien moeten we eens bij ons zelf beginnen.Minder kippen opzetten heeft geen zin voor elke kip die hier verdwijnt komt er twee in het buiten land terug.

 • zeelander

  ik wil even reageren op hans 1961
  hij heeft het over dat in de winkel de eieren weggaan voor 10 cent meer als wat hij krijgt
  een hele goede winkel verkoopt hooguit tussen de 5000 tot 8000 eieren in de week die hooguit 4 cent per ei overhoudt de rest is kosten van het doosje sorteerkosten transportkosten plus heel veel loonkosten
  er zijn pluimveehouders die meer als 100000 kippen hebbenom al je eiern aan de winkels te kunnen slijten heb je 150 zeer goed lopende winkels nodig
  het is puur kolder om te denken dat er ooit een tijd komt dat de boer de prijs van eieren kan beinvloeden
  ook nog zoiets in 2011 moest door te inversteren van legbatterij naar scharrel er vele bij zijn zo gebouwd dat ze nog meer dieren kunnen houden
  beste boeren ga zo door en ik ga aan u veel geld verdienen
  groetjes

 • dutch1

  zeelander je hebt helemaal gelijk, maar daar schijnen figuren als lub tuf geen boodschap aan te hebben zij zoeken de schuld liever bij andere ( handel, grootwinkel bedrijf enz.) en met loze kreten als kartel vorming en de macht van de supermarkt schuiven ze alles weg. een centraal geleide economie zoals in bv noord korea is voor hen waarschijnlijk de beste oplossing

 • Momfer

  de waarheid is niet altijd leuk steef.

 • kk

  Zeelander, dus jij wil beweren dat de winkels 14 cent per ei betalen al de kosten die jij hier opsomt zijn kosten van de eierhandel, over kolder gesproken.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.