Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

'Mooi om opfokhennen vooruit te zien gaan'

Kees en Marco Ruiter namen in Barneveld (Gld.) begin dit jaar een nieuwe biologische opfokstal in gebruik. Daarmee deden ze hun intrede in de pluimveesector. Marco Ruiter vertelt over zijn ervaringen.

Marco, hoe kijk je terug op de eerste ronde in de nieuwe stal?
“Met een goed gevoel. De resultaten waren prima. We hebben een uniform koppel afgeleverd. De hennen waren goed op gewicht. De uniformiteit was bijna 90 procent. We zaten na 126 dagen gemiddeld ruim 100 gram boven het normgewicht van 1.455 gram. De uitval bleef daarbij binnen de perken.”

Wat viel er tegen?

“Om eerlijk te zijn is ons weinig tegengevallen. In het begin van de ronde hadden we een paar kleine problemen met de stalinrichting. Maar daar hoor je mij niet over klagen. Dat zijn de kinderziekten die je hebt als je een nieuwe stal in gebruik neemt. De leverancier heeft ons er zonder morren mee geholpen.”

Wat valt er mee?

“We waren tevreden over de resultaten. Buiten dat valt het ons mee om de hennen ’s avonds op de beun te krijgen. We werken met het Nivo Varia-systeem. Dit systeem is aan de buitenzijden voorzien van opklapbare plateaus. Door die in schuine stand te plaatsen, kunnen de hennetjes gemakkelijk het systeem in komen. Dat werkt prima. Ik had niet verwacht dat dit zo goed zou gaan. De kippen zijn ook mooi verdeeld over de stal.”

De tweede ronde is nu een paar weken bezig. Zie je al verschillen met het eerste koppel?

“Jazeker. We draaien nu daadwerkelijk met biologische opfokhennen. De vorige ronde was dat nog niet het geval. Toen hoefden de opfokhennen nog niet naar buiten. Dat gaan ze straks natuurlijk wel. Een ander verschil is het ras kippen dat we opfokken. In de eerste ronde hadden we Lohmann-hennen. We werken nu met Novogen.”

Zie je verschillen tussen beide rassen?

“Ja, toch wel. De Novogen-hennen zijn nieuwsgieriger, maar tegelijkertijd ook rustiger. De hennen zijn nu vier weken oud. Na acht weken gaan ze naar buiten. Dat zal in vergelijking tot de eerste ronde wel wat meer werk met zich meebrengen. Toen was ik, buiten de arbeidspieken, zo’n vier à vijf uur per dag in de stal. In mijn ogen zijn de eerste drie weken van de ronde het belangrijkst. In die periode moet je hennen echt op gang helpen. Als opfokker zijn dat de drukste weken. Ik vind dat ook het mooie van het vak. Je ziet de opfokhennen iedere week vooruitgaan. Het is mooi om dat proces aan te sturen.”

Bekijk hier de fotoreportage over de opfokstal die Kees en Marco Ruiter eerder dit jaar in gebruik namen.

Eén reactie

  • koestal

    eierprijs is zorgelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.