Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

CU-Kamerlid krijgt meer kijk op kuikenhouderij

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, bezocht op 15 juli twee vleeskuikenbedrijven in Noord-Brabant.

Alex Spieker, secretaris vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, had contact met Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie (CU) vanwege een motie die werd voorbereid door de Partij van de Dieren, die pleitte voor het verbod op de productie van snelgroeiende vleeskuikens in Nederland (februari 2013). Spieker: “Als LTO/NOP hadden we in de gaten dat de CU een beslissende stem kon betekenen bij deze motie. Daarom heb ik contact met Carla Dik opgenomen en in een gesprek de Nederlandse vleeskuikenhouderij toegelicht. Dat werkte voor haar al heel verhelderend. De CU vind de strekking van de motie te ver gaan, maar is wel op zoek naar mogelijkheden om de sector te stimuleren verder te verduurzamen. In dat gesprek bleek dat ze graag bedrijven wilde bekijken.”

Carla Dik bezocht het scharrelvleeskuikenbedrijf van Bert en Elly de Kort in Loon op Zand en daarna het reguliere vleeskuikenbedrijf van Patrick en Elvera van den Hurk in Biezenmortel. Op het scharrelkuikenbedrijf van familie De Kort was de belangrijkste boodschap dat de reguliere kuikenhouderij in Nederland niet onmogelijk gemaakt kan worden als tegelijkertijd kippenvlees uit de EU geïmporteerd mag worden. Alex Spieker uitte zijn zorgen over het feit dat supermarkten geen afspraken over de Kip van Morgen schriftelijk vastleggen. “Wie garandeert ons dat de supermarkten de Kip van Morgen alleen in Nederland kopen?”

Op het reguliere kuikenbedrijf van familie Van den Hurk kwam aan de orde dat de kwaliteit van de Nederlandse kuikenproductie al ver boven het Europees gemiddelde ligt. Vergeleken met de Duitse en Belgische naleving van de Europese regels loopt Nederland al ver voorop. Duitsland start nu bijvoorbeeld met het antibioticaprogramma waar de sector in Nederland al enkele jaren mee werkt. Patrick van den Hurk: “De basisregels in Europa moeten gelijk zijn en de consument moet zelf keuzes kunnen maken voor welke kip hij kiest. We moeten op de muziek vooruit blijven lopen, maar de muziek wel blijven horen.”

Dik-Faber uitte haar zorgen of de supermarkten wel weten wat de consument wil. Consumenten worden zich meer bewust van hun voedsel, maar zijn niet gewend om er meer geld voor te betalen. Voor de ChristenUnie is een lagere CO₂-voetafdruk ook een punt.

Bij een buitentemperatuur van 28°C was het met 23°C aangenaam in de stal. Carla Dik zag dat de beweringen en beelden van Wakker Dier niet overeenkomen met de kuikens die ze zag. De kuikens van 37 dagen liepen rond of zaten mooi verdeeld over de stal. Voetzoollaesies waren niet te vinden. Een gekoelde vloer, kuikens die lagen te stofbaden en een fris klimaat. Carla kon niet zeggen wat er niet goed uitzag. Een toelichting over de leg- en vleesfokkerij loste een misverstand over het afmaken van haantjes op.

Patrick van den Hurk: “We moeten trots zijn op onze bedrijven, onze houderij. En transparant zijn, eerlijk alles laten zien. Het is belangrijk dat de politieke beslissers op de hoogte zijn van de realiteit.”

Monqiue van Loon-van Duijnhoven

Laatste reacties

 • weert

  positief!!

 • jordi 1455

  Eindelijk eens wat goed nieuws.

 • jan1966

  Gelukkig eindelijk iemand die zich in de materie durft te verdiepen en niet hersenloos achter het geschreeuw van de linkse dierentaliban aanloopt

 • nko2254

  Laten we hopen dat het spreekwoord 'als er één schaap over de dam is, volgen er meer 'bewaarheid gaat worden. Goed verhaal, positief nieuws! Onbekend maakt onbemind! Er ligt een mooie taak om dit verder te zetten!

 • jehanvankroaks

  De super markten interesseert het geen lor wat 'de consument ' wil...

 • l coumans

  oh vankroaks dat is nieuw voor mij , als ik daar eens heel af en toe naar binnen loop heb ik het idee dat ze de consument geen stobreed in de weg leggen, als je hun gelooft heb je alles nodig wat daar ligt.

 • Demeter Griend

  Topondernemers, managment en technische resultaten op het scherpst van de snede. Daar kunnen we allemaal van leren in positieve zin.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.